Recensie: The ABC’s of Death (2013)

The-ABCs-of-Death-2012-Movie-PosterTwee jaar geleden werd het concept bekend gemaakt om een film te maken bestaande uit 26 korte filmpjes, die ieder een letter van het alfabet voor zijn rekening neemt. 26 verschillende filmregisseurs over de gehele wereld kregen een letter toebedeeld en kregen de artistieke vrijheid om een film te maken met deze letter als titel met als inhoud de dood.
Deze regisseurs zijn relatief jong en ‘upcoming’, zoals Jason Eisener (Hobo With a Shotgun), Xavier Gens (The Divide), Srdjan Spasojevic (a Serbian Film).

Zo ontstond The ABC’s of Death die afgelopen zaterdag in premiere ging op het Imagine Filmfestival in Amsterdam.

In zijn geheel is ABC zeker geslaagd, het concept is leuk maar niet echt vernieuwend, maar de diversiteit is erg groot en dat is zeer prettig. Naast enkele missers, zitten er een groot aantal toppers tussen. Zo is X is for XXL van regisseur Xavier Gens erg misselijkmakend. M for Miscarriage van Ti West is het kortste filmpje van de 26 meer zeker twee keer  zo effectief. L is for Libido van Timo Tjahjanto (V/H/S 2, Macabre) gaat erg ver en is op het randje, maar zal door de doorgewinterde horror- en splatterfan zeker worden gewaardeerd. Ook de nodige humor is aanwezig, Q is for Quak van Adam Wingard is hilarisch! Net zoals T is for Toilet van Lee Hardcastle, gemaakt volledig van klei. Erg knap gedaan!

ABCDeath2Opvallend ook dat een groot aantal regisseurs niet Amerikaans is. Ik had verwacht dat het gros uit de VS zou komen, maar juist is er een groot aantal filmpjes niet Engelstalig. Toch blijf ik moeite hebben met de Japanners, hun filmpjes zijn erg vreemd en hun gevoel voor humor begrijp ik als nuchtere Nederlander waarschijnlijk niet.

Overal is The ABC’s of Death een vermakelijke horrorfilm met ups en downs. 123 minuten is een vrij lange zit en tijdens de letter K, heb je wel het gevoel dat je al drie uur zit te kijken. Maar de sterkste filmpjes staan aan het eind waardoor je dan ineens al bij de Z bent en baalt dat de film voorbij is. Nog even een eervolle vermelding voor Jason Eisener, zijn filmpje Y is for Youngbuck vond ik de beste in combinatie met soundtrack, camerawerk en effectiviteit.

The ABC’s of Death is alleen nog maar te zien op maandag 15 april om 18:20 uur tijdens het Imagine filmfestival.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: The ABC’s of Death (2013)”

  1. Voorwaar een wonder dat ik tot de Z geraakt ben. Het beste werd idd tot het eind bewaard, maar dat maakt voor mij een tweede kijkbeurt toch overbodig. Waardig voor 1 kijkbeurt, ik ben er nog steeds niet uit…

    Beantwoorden
  2. Ik vond em best wel tof.. zaten idd een paar gruwlijke missers in… maar ook een paar hele vette.. en de jappanners zijn heerlijk op dreef! 🙂 De afsluiter van Nishimura is geniaal!

    Beantwoorden

Plaats een reactie