Recensie: The Awakening (Nick Murphy)

the awakeningLonden, 1921. De Eerste Wereldoorlog en de griepepidemie hebben vele slachtoffers geëist en emotionele en fysieke littekens nagelaten. Veel mensen zoeken troost in seances en spiritualiteit. De wetenschapster en schrijfster Florence Cathcart is een overtuigd realist en heeft een onbegrensd vertrouwen in logica en wetenschap. Met veel plezier ontmaskert ze zogenaamde bovennatuurlijke verschijnselen als leugens.

Maar dan wordt ze opgezocht door oorlogsveteraan Robert Mallory. Hij vertelt haar van de onverklaarbare gebeurtenissen op kostschool Rockwood, waar hij als geschiedenisleraar werkzaam is. Nadat een van de studenten is omgekomen, zijn de andere leerlingen ervan overtuigd dat er een geest rondwaart. Hoewel hij sceptisch is, heeft ook Robert geen verklaring voor het mysterieuze jongetje dat aan de schooljongens verschijnt. Vastbesloten om de zaak te ontraadselen, reist Florence met Robert naar het afgelegen Rockwood.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Britse spookverhalen, ze doen het vaak goed in horrorfilms, zo konden we begin vorig jaar genieten van The Woman in Black, nu volgt The Awakening en dat is wat ons betreft ook zeker een aanrader. De bovennatuurlijke thriller het debuut van regisseur Nick Murphy.

Het is in Engeland niet moeilijk om geschikte locaties te vinden voor sfeervolle horrorfilms, het Manderston House in Schotland dient als een goede basis voor The Awakening. Maar de film staat vooral als een huis door de geweldige acteerprestatie van hoofdrolspeelster Rebecca Hall als schrijfster Florence Cathcart. Daarbij wordt ze stevig bijgestaan door Dominic West (Robert Mallory), Imelda Staunton (Maud Hill) en Isaac Hempstead Wright (Tom).

De enige minpuntjes van The Awakening zijn dat het einde iets te ver is gezocht en er misschien iets te veel inspiratie is gehaald uit een aantal bekendere ‘ghost movies’, maar desalniettemin is dit goed ingezet.

The Awakening draait vanaf vandaag, 10 januari 2013, in de Nederlandse bioscopen.

Sterren: 4 / 5

Interessant artikel?

2 gedachten over “Recensie: The Awakening (Nick Murphy)”

Plaats een reactie