Wie gaat eerst? Recensie: The Blackening

Wanneer een groepje jongeren een huisje gehuurd hebben om een reünie te vieren stuitten ze op een racistisch bordspel genaamd ‘The Blackening.’ Ze worden gedwongen om het spel te spelen en hebben al hun kennis van horrorfilms nodig om te overleven.

The Blackening is geregisseerd door Tim Story. Misschien ken je de regisseur van films als Ride Along, Barbershop en Taxi(de Amerikaanse remake). Hoofdrollen zijn er voor onder andere Dewayne Perkins, Grace Byers, Sinqua Walls en Jermaine Fowler.

Een horror komedie waarbij de Afro Amerikaanse stereotypes in horrorfilms op de hak genomen wordt. Zo valt deze film het beste te beschrijven. Op een aantal fronten slaagt de film, maar toch had er qua horror meer in gezeten.

Stereotypes

De tagline van de film ‘We can’t all die first’ is treffend voor de film. Sinds het bestaan van horrorfilms leert het cliché ons dat de Afro Amerikaan de eerste is die de moordenaar niet overleeft. Zodra ze het racistische bordspel ‘The Blackening’ moeten spelen om er achter te komen wie van de groep het ‘donkerst’ is, komen alle clichés voorbij. Op een uitstekende manier. Gaan we opsplitsen? Is de blanke agent te vertrouwen? Hoe houd je een pistool vast? Kijken ze Friends? Het zijn stuk voor stuk situaties die herkenbaar zijn en het is duidelijk dat de acteurs er lol mee hebben. De komedie wordt op de juiste manier gebracht. Niet altijd even subtiel, maar wel heel slim.

The Blackening (2023) Official Trailer - Grace Byers, Jermaine Fowler, Melvin Gregg, X Mayo

Slasher

Het bordspel dat de vrienden moeten spelen is behoorlijk sinister. Het geeft bij tijden een Saw-achtige vibe, maar dan zonder al te veel bloed. De look van de moordenaar is vrij uniek en ik had dan ook graag gezien dat hier meer gebruik van gemaakt wordt. Zodra de film richting het einde werkt had er meer bloed mogen vloeien. Het blijft qua slasher allemaal net wat te braaf.

Al met al vind ik de film behoorlijk geslaagd. Geen flauwe komedie zoals Scary Movie maar een film met doordachte grappen die betrekking hebben op clichés in horrorfilms maar ook op het dagelijks leven. Het zorgt voor een unieke film die wat bloederiger had mogen zijn. Voor de jeugdige kijker zal dit perfect zijn, maar een doorgewinterde horror fanaat komt hier niet aan zijn trekken.

Sterren: 3 / 5

Hebben jullie de film gezien? Wat vonden jullie van The Blackening? Laat het weten in de comments!
De film is nú te zien op Pathé Thuis.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie