Recensie: The Boxtrolls (2014)

In de holst van de nacht klinkt een wanhopige vader. Een baby wordt ontvoerd door een Boxtrol. Dit is de druppel. De Boxtrollen moeten verdelgd worden, voordat ze alle kinderen vangen en opeten zoals arme baby Troepzooi en dan overgaan op de geliefde kaas van Kaasbrugge. Maar is baby Troepzooi wel echt opgegeten?

In de stad Kaasbrugge draait alles om kaas. Zoveel dat er een hele aristocraat omheen is gebouwd. Onder de stad wonen de Boxtrollen. Naar de mening van de bevolking zijn het gemene wezens die kinderen stelen en opeten en zodra ook de kaas. Nadat ze baby Troepzooi hadden ontvoerd is besloten dat De Rode Hoeden Verdelgers alle Boxtrollen voor eens en altijd verdelgen. Maar niets hiervan is minder waar.

Baby Troepzooi is nooit opgegeten. Integendeel, hij is liefdevol opgevoed door de Boxtrollen, die zelf vreedzame trolletjes zijn gekleed in dozen. Het enige wat ze stelen zijn afval en misschien wel eens een uithangbord, waarmee ze hun hol opleuken en allerlei dingetjes uitvinden.

Baby Troepzooi, oftewel Eitjes, groeit op tot een jongetje en mag mee afval verzamelen met de Boxtrollen. Maar boven worden enkele trollen gepakt door de Rode Hoeden. Tot Eitjes’ grootste schrik wordt ook Vis gevangen genomen, de trol die Eitjes van baby af aan heeft verzorgd.

Eitjes besluit Vis te gaan zoeken en te bevrijden. Wat betekent dat hij naar boven moet gaan en zich tussen de mensen moet begeven.

The Boxtrolls (OV) - trailer Nederlands

Focus Features en Laika hebben ons al eerder prachtige griezelsprookjes gegeven als Coraline en Paranorman. En dat is ze weer gelukt met The Boxtrolls. De film is gebaseerd op het boek Here Be Monsters! van Alan Snow.

De Engelse cast bevat de stemmen van Ben Kingsley (Shutter Island, Iron Man 3), Elle Fanning (Super 8, Maleficent), Nick Frost (Shaun of the Dead, Paul) en Simon Pegg (Shaun of the Dead, Paul). De Nederlandse versie biedt de stemmen van Frank Lammers (Michiel de Ruijter), Ruben van der meer (De Grote Improvisatieshow) en Horace Cohen (Flodder, Moordwijven).

Laika heeft met deze film weer een geweldig stukje stop-motion animatie weten te leveren. De bewegingen zijn zo vloeiend en voelen zo natuurlijk dat je je soms afvraagt of het wel echt stop-motion is.

Deze derde Laika-film voelt wel iets minder sterk dan voorgangers Coraline en Paranorman qua verhaal, maar het blijft je nog genoeg boeien tot het eind. Het verveelt je geen moment met de stuk voor stuk vermakelijke personages.

Het einde van de film bevat ook een leuke extra scene waarin twee personages van de film filosofisch beginnen te praten over het leven en tegelijkertijd wordt getoond hoeveel werk er wel niet in zit om een stop-motion te maken. Hierdoor ga je de film, en stop-motion animatie op zich, veel meer waarderen.

Extra’s die op de blu-ray versie van de film zitten is een kijkje achter de schermen, een commentaar van de regisseurs en nog veel meer. De dvd versie bevat deze extra’s helaas niet, op de trailers van de andere Laika films na, wat voelt als een gemiste kans.

Sterren: 3.5 / 5

The Boxtrolls is een prachtige familiefilm met een vleugje zwarte humor. Geschikt voor een leuke filmavond. The Boxtrolls is nu verkrijgbaar op dvd en blu-ray.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie