Recensie: The Final Girls (2015)

Wanneer Max Cartwright (Taisa Farmiga) haar moeder en beste vriendin Amanda (Malin Ackerman) verliest tijdens een auto ongeluk is ze ontroostbaar. Maar het leven gaat door en enige tijd later wordt ze gevraagd om een screening bij te wonen van de slasher film ‘Camp Bloodbath’. Een cult klassieker waarin haar moeder een rol speelt. Max twijfelt in eerste instantie maar besluit om toch te gaan. Echter, door een serie van bizarre events vat de bioscoop vlam en worden Max en haar vrienden gedwongen om te ontsnappen door het filmscherm. Aan de andere kant van het scherm vinden ze iets totaal anders dan verwacht.
The Final Girls
De cover van de dvd van Final Girls doet je vermoeden dat je te maken krijgt met een zoveelste ‘summer camp slasher/b-horrorfilm’. Maar gelukkig is dat niet het geval. Eigenlijk is The Final Girls juist heerlijk origineel en vernieuwend. Met een grote dosis humor. En maak je geen zorgen, het gaat niet de Scary Movie kant op. Hoewel Camp Bloodbath wel overduidelijk gebaseerd is op Friday the 13th en andere regels volgt van het horrorgenre.

We leggen het even uit zonder al te veel spoilers te geven. In de film zijn er eigenlijk twee tijdlijnen: de echte wereld en de film in de film. Camp Bloodbath is die film en één grote parodie/enorm stereotype. Mix die twee werelden en je hebt iets unieks.

Het verhaal blijft redelijk onvoorspelbaar, wat best knap is voor een horror. De meeste horrorfilms hebben namelijk ‘regels’. In deze film weten de hoofdpersonen wat die regels zijn en gebruiken ze om te overleven. Dat geeft de optie om een andere draai aan het verhaal te geven. Iets anders te doen dan wat je als kijkend publiek zou verwachten. Hierdoor blijft het verhaal leuk en minder voorspelbaar.

Afgezien van het verhaal/script zijn er nog wel meer pluspunten, de humoristische kant bijvoorbeeld. De grappen zijn goed gevonden (met hier en daar een wat flauwe opmerking). En dan hebben we nog de acteurs natuurlijk. Want wat is een film zonder een goed setje acteurs? In deze film vinden we die in de vorm van Taisa Farmiga (American Horror Story), Nina Dobrev (Vampire Diaries), Malin Ackerman (Watchmen) en Thomas Middleditch (Silicon Valley, Wolf of Wallstreet).

De conclusie die je kunt trekken is dat The Final Girls een prima film is voor een breed publiek. Voor jou als horrorfan, maar ook zeker voor je niet-horrorfan vrienden. Vind je humoristische horrorfilms helemaal niks en zit je liever trillend van de angst op de bank? Dan kun je deze beter laten liggen.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: The Final Girls (2015)”

    • Helemaal mee eens! Het is een enorm verrassend en leuk in elkaar gezet script. Enig minpunt is de te zware mate van zoetsappigheid in de dialogen tussen hoofdrolspeelster en haar overleden moeder

      Beantwoorden

Plaats een reactie