Recensie: The Haunting in Georgia (Tom Elkins, 2013)

THE HAUNTING IN GEORGIAThe Haunting in Georgia, of eigenlijk The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia gaat over een jong gezin dat verhuisd naar een nieuwe woning op het platteland in de staat Georgia. Al snel blijkt dat moeder en dochtertje van het gezin een bepaalde gave hebben waar ze geesten zien. De moeder (Abigail Spencer, Cowboys & Aliens) wil zich na de dood van haar moeder hier zich door middel van medicijnen zoveel mogelijk voor afsluiten. Haar dochtertje echter weet niet goed wat het is wat ze ziet en staat er voor open. Als haar tante wat meer verteld over hun begaafdheid gebeuren er steeds meer vreemde dingen in en rond het huis. Vroeger was het huis namelijk een controlepost van een ondergronds tunnelstelsel dat gebruikt werd om slaven te transporteren. Blijkbaar zijn enkele slaven hier gestorven en hebben deze nooit rust gevonden.

Het probleem met The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia is eigenlijk al de titel, het is een vervolg op een film die totaal niks met deze film te maken heeft. Waarom? Ikzelf had nog nooit van The Hauning in Connecticut gehoord. Waarom niet gewoon een op zichzelf staande film? Voorspelt dit de twijfels van de producenten? Misschien is dat wel de reden dat de film in Nederland de titel The Haunting in Georgia draagt. Wellicht. Het achtergrond verhaal over de Amerikaanse slaven in de staat Georgia vind ik een erg goed concept voor een geestenfilm. Deze zuid-oostelijke staat in de VS staat bekend om zijn slaventijd. De donkere bossen en grote weilanden met statige herenhuizen zou een perfecte sfeer op moeten leveren. Toch slaagt nieuwkomer regisseur Tom Elkins hier niet in.

Tijdens het kijken van de film krijg je constant het gevoel dat tijdens het filmen de cast en crew continue te maken hebben gekregen met rewrites van het script. Er zit geen opbouw in het verhaal, steeds zat de film weer weg en probeert de film iedere scène uitgebreid te verklaren. Hierdoor wordt er geen spanning opgebouwd, mede ook door continue ook nog met alle clichés uit de kast te halen. Dit is jammer, want de cast is prima, camerawerk is goed en de sfeer is goed weergegeven. Maar zelf vond ik de trailer van 2 minuten een stuk spannender, enger en weerzinwekkender dan de film van 1 uur en 40 minuten.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

The-Haunting-in-Connecticut-2-Ghosts-of-Georgia-6The Haunting in Connecticut 2, oftewel Ghosts of Georgia is een film die zich niet wil ontwikkelen en naar een climax wil bouwen, daarnaast zit hij ook nog eens vol met clichés. Gelukkig zit het met de sfeer wel goed!

The Haunting in Georgia draait vanaf vandaag, 23 mei, in de bioscoop

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

7 gedachten over “Recensie: The Haunting in Georgia (Tom Elkins, 2013)”

 1. Prima recensie Nils. Idd de trailer is enger dan de film. De titel van beide films verwijzen naar de serie A Haunting op discovery channel (aanrader, vooral snachts)

  Beantwoorden
 2. serie is enger dan de films. (ja het kan met een lager budget. Dat heet Suspense en gevoel voor spanning…missen een hoop films tegenwoordig)

  Beantwoorden
  • haha inderdaad. Dit is iets wat de Japanners wèl goed doorhebben. Bedankt voor de tip, serie kende ik ook nog niet. Ik kijk wel af en toe eens my haunted house. Da’s ook grappig 🙂

   Beantwoorden
 3. Geloof me, deze serie wil je niet ’s nachts kijken als je nachtdienst hebt. En vooral niet als er ineens een hand op je schouder wordt gelegd door een patient (die wat wilde vragen). Wel…dan zit je tegen het plafond

  Beantwoorden

Plaats een reactie