Recensie The Host (Andrew Niccol, 2013)

In The Host is de aarde overgenomen door een buitenaards ras wat zich in de lichamen van mensen heeft genesteld. Er zijn nog maar een aantal mensen over die niet ‘geïnfiltreerd’ zijn en zich hevig verzetten, waaronder Melanie Stryder (Saoirse Ronan) en haar broertje Jamie. Op weg naar hun oom komt het tweetal Jarod Howe tegen, een van de andere menselijke overlevers. Melanie en Jarod worden hevig verliefd en vinden een schuilplaats waar ze de Aliëns weten te ontduiken. Maar op een strooptocht worden ze toch ontdekt door de ‘zoekers’, Aliëns die de laatste mensen moeten opsporen en overnemen. Jared en Jamie weten te ontkomen maar Melanie wordt gevangen genomen en geïnfiltreerd door Alïen Wanderer (Wanda). Maar Wanda ontdekt al snel dat Melanie zich niet zomaar laat verjagen. Ze komt steeds meer tussen twee vuren te staan, moet ze trouw blijven aan haar eigen soort of toch hulp bieden aan Melanie en de rest van het verzet?

The Host is gebaseerd op een roman van schrijfster Stephenie Meyer, die ook verantwoordelijk is voor de Twilight Saga. Dit gegeven zal sommige mensen wellicht wat afschrikken want Twilight was (laten we eerlijk wezen) vooral een verhaal voor tienermeisjes met een enorm kleffe romance in de hoofdrol. Gelukkig is dat bij The Host minder. Er zit natuurlijk wel een romantische lijn in het verhaal en ja af en toe is het wat klef maar het is te doen. Het verhaal draait meer om de ‘Seeker’ (gespeeld door Diane Kruger) die alles op alles zet om Wanda/ Melanie terug te vinden en het hele verzet uit te roeien. Het doel van de Aliëns is om vredig samen te leven en de planeet (die wij mensen zo fijn hebben verpest) te herstellen. Alleen is er van dat vredig samenleven weinig sprake wanneer je gevangen zit of verdrongen wordt uit je eigen lichaam.

The HostHet verhaal doet daarmee een beetje denken aan The Body Snatchers, waarbij mensen ook uit hun eigen lichaam verdrongen werden door aliëns. Maar dat is dan ook ongeveer de enige vergelijking. The Host gaat dieper en richt zich heel erg op de relaties tussen personen, mens of aliën, en waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt. Het is ook zeker geen enge film maar meer een ‘mooie’ film met een snufje actie en spektakel.

De film komt in het begin langzaam op gang maar wordt naar het einde toe beter. Helemaal interessant wordt het wanneer Wanda verliefd wordt op verzetsstrijder Ian terwijl Melanie nog steeds van Jarod houdt. Twee zielen maar één lichaam, tja hoe doe je dat?

Erg sfeerbepalend  en misschien wel een onmisbare toevoeging voor deze film is de aparte muziek, deze past perfect bij de setting van de film. Componist Antonio Pinto heeft zijn job goed gedaan. Special effects zijn er niet overdadig veel, maar zien er voor zover aanwezig goed en overtuigend uit. En dan hebben we nog de acteerprestaties. Deze zijn prima, Saoirse Ronan beweest zich al in het dramatische The LovelyBones en Diane Kruger kennen we nog wel uit Inglorious Bastards. Gadget liefhebbers komen ook nog een beetje aan hun trekken met de Lotus Evora waar Kruger in rond mag scheuren.

The Host is een mooie sciencefiction film met een prima cast en mooie setting. Voor fans van de verhalen van Stephenie Meyer misschien wel een must, voor anderen kan de romantische/ kleffe verhaallijn een dooddoener zijn. Desondanks misstaat deze film zeker niet op het grote bioscoopdoek.

Sterren: 3 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie The Host (Andrew Niccol, 2013)”

  1. Ik heb deze film gisteren gezien en ik moet zeggen, ik heb genoten! Vooral de ‘2de stem’ vond ik leuk bedacht. Deze film begint ietwat vaag, maar later valt alles op z’n plaats. Steekt goed in elkaar deze film.

    Beantwoorden

Plaats een reactie