Recensie: The Lighthouse (Robert Eggers, 2019)

Vanaf vandaag draait The Lighthouse in de bioscopen, het is de nieuwe film van Robert Eggers (regie) en zijn broer Max Eggers (verhaal) over twee vuurtorenwachters die in 1890 vast komen de zitten op een mysterieus eiland.

Robert Eggers heeft The Lighthouse volledig in zwart-wit geschoten. Naast dat het helpt om er een mysterieuze lading aan te geven, dient het ook om het verhaal in eind 19e eeuw te plaatsen. Ook is er gekozen voor lange camerashots van één camera. Dit geeft gek genoeg zowel een soort van rust als ongemakkelijk gevoel.

Een ander opvallend punt is dat de film is opgenomen in een bijna vierkant formaat (1,19 bij 1). Dit geeft niet alleen een enorme retro-gevoel, het werkt extra om de film klein en intiem te houden. Klein eiland, kleine ruimtes en de hoofdrolspelers zitten dicht op elkaar. Dat laatste is niet altijd even prettig, jij zit er ook dicht op en voelt mee met de onderlinge spanning.

Ook de eigenaardige sound wordt gebruikt om een sfeer neer te zetten welke je het beste zou kunnen omschrijven als unheimlich. De trailer geeft er al een mooi voorproefje van:

The Lighthouse | officiële trailer

Voeg hierbij Willem Dafoe en Robert Pattinson die onder andere dankzij de sterke dialogen en monologen twee prachtige personages neerzetten in een dans welke afwisselt tussen macht en broederschap. Het is misschien wel het beste acteerwerk van Pattinson tot nu toe.

Thomas Wake (Dafoe) is een doorgewinterde wickie*, de andere heeft zijn eerste wacht. Er is een duidelijk hiërarchie, Wake is de enige die het licht bedient. De nieuwkomer is erg volgens het boekje, drinkt dus ook geen alcohol, en wil zo veel mogelijk taken delen en in deze vier weken zo veel mogelijk ervaring op doen. Dit botst.

In de vier weken maken beiden een karakterontwikkeling door, hetgeen je ook mag verwachten als je alleen op een rots met vuurtoren zit. Waarom willen beide mannen hier zitten, welk verleden heeft hun hiertoe gedwongen? Dat is niet alleen de vraag van de kijker, onderling willen ze dit ook weten. In de vier weken komen ze dichter tot elkaar, maar blijft het explosief. Dan komt wegens de storm de boot met aflossing niet opdagen en zitten ze mogelijk nog weken vast op het eiland.

Nothing good can happen when two men are left alone in a giant phallus.Robert Eggers

The Lighthouse is een film over angst en waanzin, een combinatie die zorgt voor een knetterend horrordrama en is een lust voor je zintuigen. Een prachtige psychologische nachtmerrie die je niet mag overslaan.

Sterren: 5 / 5

The Lighthouse draait vanaf vandaag, 27 februari 2020, in de Nederlandse bioscopen.

*) wickie is een bijnaam voor vuurtorenwachter, omdat hij de lont van de lamp moet onderhouden. Het Engelse woord voor lont is wick.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: The Lighthouse (Robert Eggers, 2019)”

 1. MEESTERWERK !!!
  Lovecraft met een vleugje David Lynch.
  Tot nu toe mijn persoonlijke favoriet samen met Saint Maud en Impetigore (beiden gezien op het IFFR).
  Ik kijk ook uit naar het Imagine film festival.
  Hopelijk zitten daar ook een aantal pareltjes bij .

  Beantwoorden
 2. De eerste alinea klinkt vooral als een heleboel trucjes om maar zo’n apart mogelijke film neer te zetten.
  Maar Dafoe en Pattinson in één film en de hele setting maken mij toch wel heel nieuwsgierig. Ik hoop dat hij ook bij mij in de buurt in de bios komt….

  Beantwoorden

Plaats een reactie