The Lost Coast Tapes (Corey Grant, 2012)

Lost Coast Tapes DVDDe ‘found footage film’ is een populair subgenre binnen horrorfilms. Hoewel dit subgenre vooral groot is geworden dankzij The Blair Witch Project (1999), bestaat het al veel langer, Cannibal Holocaust (1980) is bijvoorbeeld ook een found footage film. ‘Footage’ is onbewerkt filmmateriaal, het verhaal van een found footage film draait dan ook om gevonden filmmateriaal, bijvoorbeeld materiaal op een videocamera of op filmtapes. Ook The Lost Coast Tapes is een found footage film, en hoewel je zou denken dat het genre onderhand toch wel uitgemolken is, is het een leuke film om naar te kijken.

In The Lost Coast Tapes vertrekt een documentaire crew, bestaande uit presentator Sean, cameraman Darryl, geluidsman Kevin en ‘clapper loader’ Robyn, naar de Californisch ‘Lost Coast’, bekend om zijn Sasquatch-waarnemingen. Het team is echter niet op zoek naar Sasquatch (de naam die de Indianen aan Bigfoot gaven), ze willen juist bewijzen dat Sasquatch helemaal niet bestaat. De crew richt zijn pijlen dan ook op Bigfoot-spotter Carl Drybeck, die in de veronderstelling is dat de documentairemakers serieus in Bigfoot geloven. De enorme voetafdrukken, de angstaanjagende geluiden en de vernielingen die aan hun blokhut worden aangebracht kunnen de crew dan ook niet imponeren, zij zien overal de hand van Drybeck in, die een fors bedrag vraagt om het bestaan van Bigfoot te bewijzen. Dan gebeuren er steeds meer dingen die ze niet zo makkelijk kunnen verklaren, en er vallen zelfs gewonden. Zou Bigfoot dan toch bestaan? Gaat Drybeck over lijken om een hoax te beschermen? Of is er iets heel anders aan de hand?

The Lost Coast Tapes Een vinger van Bigfoot?

The Lost Coast Tapes is een leuke zelfbewuste horrorfilm, die enigszins doet denken aan Trollhunter (al zeggen de filmmakers dat elke overeenkomst toeval is). Vooral de eerste helft bevat de nodige humor, met veel verwijzingen naar horrorclichés. Er wordt goed geacteerd, de acteurs zijn duidelijk met zorg gekozen. De documentaire crew wordt gespeeld door Drew Rausch (Sean), Rich McDonald (Darryl), Ashley Wood (Robyn) en Noah Weisberg (Kevin) redelijk onbekende acteurs die wel al de nodige films en series op hun naam hebben staan. Carl Drybeck wordt subliem gespeeld door Frank Ashmore, o.a. bekend van de oorspronkelijke science fiction-serie V. Het feit dat de personages goed zijn uitgewerkt, zorgt er zeker voor dat de acteurs beter uit de verf komen, al krijgen we ook hier met clichés te maken. De teksten zijn goed, de stank van een Bigfootnest wordt bijvoorbeeld als volgt beschreven: “it smells like a wet dog lost a fight with a skunk”. Ook het plot zit redelijk goed in elkaar, al had de uitwerking soms iets duidelijker moeten zijn. De tweede helft van de film slaat de sfeer om, het wordt allemaal grimmiger en er zijn nu ook echte horrorscènes; helaas is de omslag iets te abrupt, waardoor deze stijlbreuk niet helemaal lekker werkt.

Wat betreft special effects heb ik niet veel te melden. De ‘gore’ valt nogal tegen, want teveel dingen worden overgelaten aan de fantasie; omdat de film er verder nogal gelikt uitziet, is dat best wel een afknapper. Ik denk dat regisseur Corey Grant een perfectionist is en gewoon niet het budget had om te doen wat hij wilde doen; door gebruik te maken van suspense, behoudt de film in ieder geval een zekere mate van niveau. Nadeel is wel dat die hard horrorfans bij deze film afhaken, omdat er simpelweg te weinig te zien is en het verhaal dan niet volstaat.

The Lost Coast Tapes Een van de weinige momenten dat je bloed ziet in The Lost Coast Tapes

Ik vond The Lost Coast Tapes een leuke film om te zien, met een aantal prettige ogende acteurs en goede acteerprestaties. De film had de nodige komische momenten, al is de humor meer van de subtiele en niet zo zeer de dijenkletsende soort. In de tweede helft slaat de film nogal om, maar de film bevat dan wel de meeste actie. Er is weinig gore, desalniettemin vond ik The Lost Coast Tapes zeker de moeite waard. Wat mij betreft mag Corey Grant vaker horrorfilms maken, maar dan wel met wat meer gore graag!

Bloody Mary proefnotitie: Smakelijk broodje aap!

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “The Lost Coast Tapes (Corey Grant, 2012)”

 1. Ik heb ‘m toevallig afgelopen weekend gekocht en vond hem best vermakelijk maar wel voorspelbaar. De komische noot is inderdaad grappig maar de acteurs an sich waren toch een beetje te veel aan het acteren waardoor je al snel door hebt dat het om een film gaat.

  Beantwoorden
 2. Sorry, een beetje off-topic, 1 goede “found footage”-film IMHO, en dat is deze:
  “Alien Abduction: Incident in Lake County”……
  Overtuigend geacteerd en heel erg scary…..in tegenstelling tot alle andere “found-footage”-films die ik heb gezien, had ik bij deze echt het idee dat ik naar een documentaire zat te kijken. En deze film was al uitgebracht voordat “Blair Witch Project” dit genre populariseerde…….

  Beantwoorden
 3. @Korgie, dan ga ik gewoon nog even off-topic verder. Als je `alien abduction´ interessant vindt dan moet je absoluut Communion van Whitley Strieber lezen!

  Beantwoorden
 4. Is het niet juist zo dat de níet die hard horrorfans afhaken als er te weinig gore is? 😛 Een echte horrorfan hoeft het toch niet alleen van gore te hebben? En als het werkelijk zo is dat er weinig gore is vanwege een beperkt budget, dan vind ik dat alleen maar positief. Trailer is wel oké en de vergelijking met Trollhunter maakt me wel benieuwd 🙂

  Beantwoorden
 5. Tegenwoordig hebben deze documentarys te weinig gore. Op zich hoeftd dat ook niet, maar het is veelal wel een voorspelbaar eind. De illusie van suggestie wordt geschept maar vaak zie je als kijker echt te weinig. Een glimp van iets opvangen doet vaak meer met de kijker. van het weekend Tape 407 gezien..te voorspelbaar, het einde daarentegen ook en toch wel verassend..Maar na BWP en Rec en Trollhunter weinig mooie ”documentairies” gezien. Alhoewel ik wel bovenstaande ga proberen en die tip door Korgie.

  Beantwoorden

Plaats een reactie