Recensie The Nun II – de terugkeer van het grootste kwaad?

Kaskraker The Nun heeft een vervolg gekregen die heel inspiratieloos The Nun II als titel heeft meegekregen. Het eerste deel had ik met gemengde gevoelens gezien, maar wij van De Nachtvlinders waren er toch wel redelijk over te spreken. Is het tijd om deze demon op non-actief te zetten of weten ze de minpuntjes van het eerste deel te overtreffen? Ik heb ‘m voor je gezien en zal je er over vertellen.

The Nun II is het vervolg op de horrorfilm The Nun uit 2018. Deze gaat over de sterke demon Valak die iedereen met wie het in contact komt dood wil maken. Na de gebeurtenissen uit de eerste film begint Valak zich nu in 1956 te verspreiden over een stadje in Frankrijk als bekend wordt dat er een priester op gewelddadige wijze is vermoord. Zuster Irene, die zelf nog in opleiding is en haar belofte nog niet heeft afgelegd, begint de moord te onderzoeken.

Oude en nieuwe gezichten

De film is het vervolg op The Nun (2018) en het negende deel in de The Conjuring Universe-franchise. In de film spelen Taissa Farmiga (zuster Irene), Jonas Bloquet (Frenchie) en Bonnie Aarons (Valak/ De Non), die terugkeren uit de eerste film. Storm Reid en Anna Popplewell voegen zich bij de cast. Peter Safran en James Wan keren terug als producenten. Het is een beetje jammer dat Chaves niet wat meer van de eerste film heeft afgekeken. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Laat ik vertellen wat ik bedoel.

Kaskraker

De eerste film vond ik namelijk vooral heel erg mooi om naar te kijken. De scenes in Roemenië zaten vol met wildgroei aan natuur, een oud klooster wat kraakt aan alle kanten en meer donkere hoekjes heeft dan je lief is. Regisseur Corin Hardy strooide ook nog op de juiste plekken met wat laaghangend mist en er ontstond een film die zowat barstte van de sfeer. Heerlijk! Is die film dan een dikke 5 sterren voor mij? Nee, dat zeker niet.

The Nun II
Regisseur Michael Chaves

Wat The Nun vooral miste was de spanning. Hij was gewoonweg niet eng genoeg. Tel daar de jumpscares bij op die we ondertussen allemaal wel kennen, en je houdt een film over die zoveel meer had kunnen zijn. Dat is heel erg jammer. Zeker als je bedenkt dat deze film een ontzettend succesvolle kaskraker is geweest. Met een slordige 365 miljoen als opbrengst is het het meest succesvolste deel in het Conjuring-universum.

Eh, The Nun II?

Maar goed, ik dwaal af. Waarom ik zo’n lange intro heb: ik zeg dus in veel woorden dat het eerste deel vooral veel potentie had. Zo moeilijk kan het niet zijn. Een duister kwaad -vermomd als non- veel enger kan het niet worden toch? Nou, dat klopt. Veel enger wordt het helaas niet. Om er nog een schepje bovenop te doen, The Nun II mist zelfs heel veel sfeer. Sfeer die het eerste deel nog enigszins dragelijk maakte. Het vervolg gaat gewoon vrolijk verder met de ondertussen meer dan belegen jumpscares die we allemaal al zo goed kennen. En als je ze nog niet kende, dan krijg je ze wel te zien in een van de vele trailers. Van die trailers waarin je veel te veel te zien krijgt. Even alle highlights van de film in twee minuten, zeg maar.

Ook heeft deze film heel erg ‘last’ van opeenvolgende scenes die alleen maar zijn opgezet om een bepaald schrikeffect te laten zien. Ze voegen zo goed als niets toe aan het geheel en de vooropzet druipt er gewoon van af. Verder is de demon Valak niet eng en komt hij vaak raar in beeld. Je ziet ‘m amper bewegen en als hij dan in beeld komt, is het een close up van een statisch gezicht met een geluidje eronder.

Wat je overhoudt is dus een film die geen sfeer heeft, niet eng is en waar een mega rare plothole in zit. Die komt op het laatst en zonder al te veel te spoileren; die heeft te maken met het einde van Maurice. En daardoor loopt de continuïteit niet lekker. Misschien ben ik wel een ouwe meneer (lees: zeur) aan het worden -het eerste deel bracht immers veel mensen naar de bioscopen- en zijn deze halflauwe scares juist helemaal hip en maakt het niet uit of een prequel niet naadloos aansluit op het universum waar het zich in afspeelt. Maar voor mij dus wel. Ik kan er helaas niet meer dan anderhalve ster uitpersen. Vorm vooral je eigen mening, maar ik wil je wel meegeven dat je met The Nun II beter wacht tot je ‘m ergens voor 1/3e van de prijs kunt huren.

Sterren: 1.5 / 5
THE NUN II | OFFICIAL TRAILER

The Nun II draait nu in de Nederlandse bioscopen.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie The Nun II – de terugkeer van het grootste kwaad?”

  1. Eens met deze recensie. Ik had je al gezegd dat ik hem “wat” vond tegenvallen, maar omdat je er nog heen moest wilde ik het niet voor je spoilen.
    Sowieso is de allerbeste scene met de non die in The Conjuring 2, als ze uit het schilderij komt. Als redelijk doorgewinterd horror kijker, schrok ik daar toch echt van.

    Beantwoorden

Plaats een reactie