Recensie: The Ritual (David Bruckner, 2017)

Adam Nevill schreef het boek The Ritual al een aantal jaar terug en dit wordt tot op heden een van zijn beste boeken genoemd. In eerste instantie denk je misschien “Het zoveelste verhaal over een groep mensen die verdwalen in het bos” en ook de vergelijking met The Blair Witch Project is al snel gemaakt. The Ritual geeft echter een andere wending aan deze inmiddels bekende verhaallijn en weet je écht de stuipen op het lijf te jagen.

Nu is The Ritual verfilmd, geregisseerd door David Bruckner, en op Netflix te bekijken. De recensies waren al bij de eerste screenings erg goed. Toch blijft het altijd spannend of de film het originele verhaal uit het boek goed overbrengt.

The Ritual vertelt het verhaal van vier vrienden die samen op verkenning gaan in de Zweedse bossen na een noodlottig ongeval thuis in Londen. Terwijl ze dieper het bos intrekken komen ze de vreemdste dingen tegen waaronder een hert waar nog weinig van over is, hoog in een boom?! Wanneer ze een verlaten huis tegenkomen waarin zij diverse vreemde objecten aantreffen, hoor ik je al denken “De zoveelste kopie van de Blair Witch!” Dit blijkt absoluut niet het geval. Het verhaal neemt een geheel eigen wending en bezorgd de kijker kippenvel van top tot teen.

De meningen over het tweede gedeelte uit het boek van Adam Nevill zijn verdeeld. Dit vooral omdat het verhaal 180 graden omslaat waardoor het lijkt alsof je opeens een heel ander boek aan het lezen bent. De verfilming van het verhaal weet deze ommekeer goed over te brengen op het scherm. Hoewel ik zelf enigszins teleurgesteld was in een bepaalde scène waarin het hoofdpersonage een ontdekking doet op de zolder. Adam Nevill weet deze scène in het boek als geen ander te beschrijven waarbij deze in je verbeelding toch een stuk enger uitpakt dan in de film.

https://www.youtube.com/watch?v=Vfugwq2uoa0
Al met al is The Ritual een absolute aanrader en een prima verfilming van het boek. Niet alleen brengt het je een origineel verhaal met sterk acteerwerk, maar ook kom je oog in oog te staan met een wezen dat zo ingenieus in elkaar steekt dat deze nog lang op je netvlies zal blijven staan.

Sterren: 3.5 / 5

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
3 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob
Rob
5 jaren geleden

Net gekeken. Goede film inderdaad. Ik ken het boek niet, maar de film heeft een goede opbouw. En als je dan het monster ziet, dan valt dat zeker niet tegen. Een aanrader!

Frank Mulder
5 jaren geleden
Antwoord aan  Rob

Nice, ik ga hem dit weekend zeker checken!

Niels
Niels
3 jaren geleden

Jezus, wat een aanfluiting. Niet anders dan een gemiddelde B horrorfilm. Wat een gedrocht van een film. Ik begrijp deze positieve recensie echt niet.

3
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x