The Witches (2020) leuke film, maar geen kinderhorror

Eindelijk draait vanaf vandaag The Witches in de bioscopen. De film was een paar keer verschoven door corona.

The Witches 2020

Roald Dahl’s The Witches speelt zich af in 1967 en vertelt over de jonge Bruno die na het verongelukken van zijn ouders bij zijn oma in een klein plattelandsdorpje in Alabama gaat wonen. Als hij net weer zijn leven begint op te pakken komt hij in aanraking van een heks. Zijn oma weet dat dit foute boel is en ze vluchten naar een luxe hotel aan de kust, in de overtuiging dat ze daar veilig zijn voor heksen. Helaas blijkt daar net de Opperheks haar plannen te presenteren om alle kinderen ter wereld uit te roeien.

Roald Dahl, de man die ik leerde kennen in de bibliotheek. Niet persoonlijk, maar ik verslond zijn boeken en was zeker niet de enige. Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda en de GVR, heerlijk fantastisch leesvoer. Het boek Heksen uit 1983 heb ik destijds niet gelezen, maar de verfilming (The Witches, 1990 van Nicolas Roeg) was wellicht mijn eerste aanraking met griezelfilms. Dahl was zelf géén fan van de film, onder andere omdat het einde was aangepast.

Roald Dahl’s The Witches (2020) is geregisseerd door Robert Zemeckis die samen met Kenya Barris en Guillermo del Toro het scenario schreef. Aangekondigd werd dat het verhaal trouwer zou zijn dan de vorige verfilming. En ja, het volgt op punten iets meer het boek, maar maakt ook een flink aantal andere keuzes. Het zou een behoorlijke klus zijn om het punt voor punt te vergelijken, maar ik schat in dat de film uit 1990 trouwer is aan Dahls verhaal. Uiteindelijk maakt een vergelijking niet uit, je moet een film op zichzelf beoordelen.

Het is een heerlijk fantasierijk verhaal, dat met enige spanning wordt gebracht. Met name het deel tot het hotel is voortreffelijk, hier is flink was vrijheid genomen om de hoofdrolspelers en het bestaan van de heksen te introduceren. Zodra oma met haar kleinzoon aankomt in het hotel verandert de film in een ietwat flauwe komedie. Dit geldt zowel voor het verhaal als het acteerwerk. Er is ook veel energie gestoken in de special effects, neem de monden en de rest van de gruwelijkheden van de heksen, het ziet er werkelijk prachtig uit. Maar vervolgens is het op zo’n manier gebruikt dat het voornamelijk gimmicks zijn.

Roald Dahl's The Witches | Officiële Trailer NL | 25 november in de bioscoop

Het een lastige vraag is hoe kinderen van de film zullen genieten, maar sowieso denk ik dat niemand hier nachtmerries van krijgt. Je merkt overigens niet dat de film een uur en drie kwartier duurt, wat voor kinderen vanaf 9 jaar best een lange zit is. Roald Dahl’s The Witches is geen slechte film, maar ook geen hoogvlieger en dat is jammer. En er had wat meer voodoo in gemogen!

Sterren: 3 / 5

Roald Dahl’s The Witches, ook wel gewoon The Witches, draait vanaf vandaag in 2D en 4D in de bioscopen.

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
4 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maaike
Maaike
2 jaren geleden

De jongen heet geen Bruno. Dat is het gezette kereltje dat we tegenkomen in het hotel.

emilie
emilie
10 maanden geleden

hoe heet die dan

Rob
Rob
10 maanden geleden
Antwoord aan  emilie

De jongen die het hoofdpersonage is, heet Charlie Hansen. Maar die wordt gespeeld door Jahzir Bruno. Daar zit misschien de verwarring.

emilie
emilie
10 maanden geleden

watte hel

4
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x