Recensie: Thee Wreckers Tetralogy & doc (Rosto A.D.)

Thee Wreckers Tetralogy zijn vier korte films gemaakt door kunstenaar Rosto: No Place Like Home (2008), Lonely Bones (2013), Splintertime (2015) en Reruns (2018). Deze draaien nu als geheel samen met de documentaire Everything’s Different Nothing Has Changed in de filmhuizen.

Kunstenaar Rosto, het pseudoniem van Robert Stoces, overleed vorig jaar op 50-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Maar hij heeft eigenlijk er zelf voor gezorgd dat hij doorleeft. Namelijk door de band Thee Wreckers in de korte films te animeren schepte hij een onsterfelijke versie van zijn eerder gestopte band The Wreckers.

De documentaire vertelt over de ~25 jaar vanaf het ontstaan van de band The Wreckers tot de vierde en laatste korte film van Thee Wreckers. Het is niet alleen een interessante blik achter schermen, maar je krijgt een impressie van het brein van Rosto. Waar is dit concept ontstaan, wat is deze wereld en is er een diepere laag.

Om de Thee Wreckers Tetralogy nu te omschrijven als horror zou ik het te kort doen. Het is een verbeelding van Rosto’s droomwereld, zijn dream city zoals hij het beschrijft. Je wordt meegesleurd in deze verwonderlijke duistere omgeving middels de excentrieke muziek en zijn bijzondere fascinerende animatiewerk. Laat je compleet onderdompelen in deze abstracte droomwereld van Rosto.

Wel zul je misschien na het kijken van het geheel, zo’n 60 minuten, net als ik meer willen. Want dat is wellicht het enige minpuntje van deze opzet. De documentaire Everything’s Different Nothing Has Changed is voornamelijk bedoelt als extra voor tetralogy. Het werk van de kunstenaar is echter zo veel breder. De korte films van Thee Wreckers worden eigenlijk soort van vooraf gegaan door de Mind My Gap animated video novels (hier gratis te kijken). Tussendoor maakte hij de animatiefilm Monster of Nix. Ook maakte hij videoclips voor Anouk (The Dark en I Live For You) en The Residents (Phantom). En ongetwijfeld is er nog veel meer.

Thee Wreckers Tetralogy & doc draaien nu in een select aantal filmhuizen.

Sterren: 4 / 5

Mocht je geïnspireerd zijn dan kun je de songs van Thee Wreckers hieronder luisteren:

Click here to display content from SoundCloud.
Learn more in SoundCloud’s privacy policy.

Interessant artikel?

Plaats een reactie