Recensie: The Troll Hunter (Trolljegeren)

Toen ik nog jong was, las ik graag het boek Leven en werken van de Kabouter van Rien Poorvliet en Wil Huygen. Het spannendste vond ik de verhalen over de aartsvijand van de kabouter: de trol, een onsmakelijk wezen dat van binnen net zo lelijk was als van buiten. Hoewel ik nog een paar Scandinavische sprookjesboeken heb waarin trollen aan bod komen, wordt er over het algemeen weinig aandacht aan dit monster besteed. Mijn vreugde was dan ook groot, toen ik voor het eerst hoorde van de film The Troll Hunter. Nu, een half jaar later, heb ik hem eindelijk gezien.

The Troll Hunter (Trolljegeren) gaat over een groepje studenten dat een illegale berenjager achtervolgt. Met zijn stuurse gedrag, stinkende caravan, gehavende Range Rover en clandistiene activiteiten, is de man, Hans genaamd, een dankbaar onderwerp voor hun documentaire. Hans blijkt echter helemaal niet op beren te jagen, maar op trollen. De studenten doen hier eerst nog wat lacherig over, maar als ze oog in oog komen te staan met een echte trol, vergaat het lachen hun snel. De trollenjager stemt ermee in dat de studenten hem met de camera volgen, op voorwaarde dat zij zich aan zijn bizare regels houden. Terwijl zij met Hans optrekken, gaat er een wereld open voor Finn, Kalle en Johanna. Het is niet alleen zo dat er trollen bestaan, ze zijn er ook nog eens in allerlei soorten en maten. En terwijl de Troll Security Service hard zijn best doet elke trolverschijning in de doofpot te stoppen, treden de trollen steeds vaker buiten hun territorium. Kan Hans uitvinden waarom?

The Troll Hunter was alles wat ik er van verwacht had en meer. Het is een mockumentary met humor, een goed verhaal en prachtige special effects. Echt eng is The Troll Hunter niet, maar ik vond hem spannend en zat echt aan het scherm gekluisterd. Het acteren is prima, vooral komiek Otto Jespersen, is overtuigend als trollenjager Hans.

Ik heb diverse mensen horen klagen over het trage begin van de film. Zelf had ik daar geen last, maar misschien komt dat omdat ik deze kritiek vantevoren had gehoord, je bent dan toch een beetje voorbereid. Schrijver en regisseur André Ǿvredal heeft een prachtfilm gemaakt en het feit dat Universal de remakerechten al had gekocht voordat de film in Amerika was uitgebracht, zegt genoeg.

Bloody Mary proefnotitie: Voortreffelijk!

The Troll Hunter is tijdens Imagine AFFF nog te zien op:
20/04/2011 – 18:10 Kriterion 3
23/04/2011 – 14:10 Kriterion 2
The Troll Hunter draait vanaf 12 mei 2011 in de bioscoop.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “Recensie: The Troll Hunter (Trolljegeren)”

  1. Net gezien en ik vond ‘m erg gaaf! Dat het begin traag is wist ik vantevoren niet, maar ik heb me er ook niet aan gestoord. Misschien heb ik wat meer geduld dan de gemiddelde filmkijker/het popcornpubliek. Ik weet niet of deze film echt als low budget mag worden gezien, maar dit is echt zo’n film die laat zien dat je geen tientallen miljoenen nodig hebt om een erg goede film te kunnen maken. Mijn verwachtingen waren best hoog en de film heeft het meer dan waargemaakt 🙂

    Beantwoorden
    • Ja, ik ook, maar ik weet niet of je dat nog low budget mag noemen. Vergeleken bij een grote Nederlandse productie is het eigenlijk al vrij weinig, laat staan bij een grote Amerikaanse film. Anderzijds zijn er ook zat films die met (veel) minder dan een miljoen moeten werken. Dat zijn dan de echte low budgets, denk ik.

      Beantwoorden

Plaats een reactie