Recensie: True Detective (Fukunaga Pizzolatto, 2014)

De detectives Marty Hart (Woody Harrelson) en Rust Cohle (Matthew McConaughey) werkten als team samen in 1995 voor de gerechtelijke politie in Lousiana. Ze hadden de taak gekregen om een lugubere moord op te lossen, gepleegd door een moordenaar met afwijkende spirituele neigingen. Terwijl ze het geheim van deze vreemde moord langzaam ontrafelen, botsen en verstrengelen hun privé-levens zich onverwachts met elkaar in soms dramatische situaties. In 2012 leidt een onderzoek van een identiek misdrijf, geleid door twee nieuwe detectives, terug naar de oorspronkelijke moord in 1995, en Marty en Rust worden elk apart gevraagd hun toemalig onderzoek uit te leggen, en het verhaal te vertellen van hun eigen leven en welke invloed de beide mannen, vrienden en detectives op elkaar hebben gehad.

De HBO misdaadserie True Detective wordt al tijden bejubeld en is genomineerd voor 12 Primetime Emmy awards (o.a. 2x voor ‘Outstanding lead actor in a Drama serie’ en ‘Outstanding Drama serie’). Maakt de serie haar beloften waar?

True Detective seizoen 1 - Trailer #2

True Detective is een soort klopjacht, waarbij de jacht zelf belangrijker is dan de vangst. De serie gaat meer over relatie tussen twee detectives die 17 jaar lang met elkaar verbonden zijn door een sinistere moordzaak (wie heeft Dora Lang vermoord?), dan om het mysterie zelf. Er zit veel dialoog in de serie waardoor True Detective meer diepgang bevat dan dat we van de gemiddelde serie gewend zijn.

Personages
De belangrijkste personages in de serie worden neergezet door Woody Harrelson en Matthew McConaughey. Harrelson speelt Marty Hart, een sociale familieman die behoort tot de typische Amerikaanse middenklasse. McConaughey speelt de cynische Rust Cohle, een loner die op zichzelf leeft in een erg minimalistisch huis en na een tragische gebeurtenis door probeert te gaan met zijn leven. Beide personages zijn elkaars tegenpolen, echter weet deze moordzaak ze dichterbij elkaar te brengen en kunnen ze eigenlijk niet met en zonder elkaar. Het staaltje acteerwerk dat Harrelson en McConaughey neerzetten is om van te smullen.

Omgeving
Het mooie aan True Detective is dat er veel aandacht gestopt is in de details. De serie speelt zich af in Louisiana dat bekend staat om haar drassige spookachtige moerassen en industriele karakter door alle raffinaderijen. De makers geven aan dat de omgeving een personage op zich is en een belangrijke toevoeging aan het verhaal.

De beelden zijn prachtig, lange shots, mooie vergezichten, rauwe close ups. De beelden zijn op film geschoten en dus niet digitaal. De reden hiervoor is dat het beeld op deze manier net even iets rauwer overkomt.
Het symbolisme dat voorkomt in de serie is creepy en allemaal gebaseerd op echte verhalen (Mardi Gras).

True Detective is serie die je eigenlijk in één zit door moet kijken, elke week een aflevering doet onrecht aan het verhaal, omdat het toch een vrij zware serie is waarbij je er wel even ‘in’ moet komen. Bij episode 4 komt een inzakmomentje. Gelukkig zorgt episode 5 ervoor dat je er weer helemaal bij bent en door wilt kijken. Dit met een spectaculaire finale in episode 8.

True Detective

De DVD
De serie bestaat uit acht afleveringen van 56 minuten. Deze zijn verdeeld over 3 DVD’s en bevat veel bonusmateriaal.

Bonusmateriaal
Tegenwoordig zie je het niet meer zovaak dat dvd’s nog bonusmateriaal bevat. Ik was dan ook blij verrast toen ik zag hoeveel extra’s op stonden. Een kleine samenvatting wat je allemaal kunt vinden op de dvd’s:

Making True Detective (15 minuten)
Behind-the-scenes interviews met de cast en crew. In een notendop wordt het verhaal uitgelegd waarbij tal van interessante feitjes worden gedeeld door de cast en crew. Zo zie je onder andere de opnames van 7 minutes of Hell: één take waarbij Rust vlugt uit een latino wijk achtergevolgd door dealers, agenten en kogels. Ook vertellen ze over de weersomstandigheden tijdens de opnames en de overwachte gasten waarmee ze te maken hadden (slangen, alligators).

Up Close with Matthew McConaughey and Woody Harrelson
Dit is een interview met de twee hoofdrolspelers, zij vertellen in korte stukjes over hun belevingen achter de schermen. Dit doen ze door 4 belangrijke scenes helemaal te doorlopen.

A Conversation with Nic Pizzolatto and T Bone Burnett (14 minuten)
Een conversatie tussen de bedenker van de serie/executive producer/schrijver en de componist van de serie over de rol die muziek speelt in de serie. Nic en T Bone leggen uit wat muziek toevoegd aan deze serie en waarom er specifiek voor deze muziek gekozen is. Zo hebben ze niet gekozen voor de muziek die historisch gezien bij de locatie past, maar voor psychologische muziek die je laten voelen wat de omgeving/scene met je doet.

Inside the Episode
Nic Pizzolatto en regisseur Cary Joji Fukunaga delen hun gedachten over de ontwikkelingen van de personages gedurende elke episode. Elke episode wordt uitgelegd; waarom doen de karakters wat ze doen, welke symboliek zien we en waarom zijn de scenes op deze manier gefilmd.

Audio Commentaar
Nic Pizzolatto, T Bone Burnett en executive producer Scott Stephens geven tijdens de serie commentaar op wat we zien. Leuk voor echte fans van de serie.

Deleted Scenes
Drie scenes verwijderde scenes uit de serie. Elke scene duurt ongeveer 3 minuten en laten vooral veel extra beelden zien van de omgeving. Leuk om even te kijken, maar de DVD had ook prima zonder gekund.

True Detective intro

Conclusie
In True Detective ga je op reis met de personages en daarbij krijg je een kijkje in een lugubere moordzaak. Juist de diepgang tussen de personages maakt deze reis interessant en geeft het net even iets meer diepgang dan de meeste series op dit moment. Persoonlijk vind ik True Detective dan ook één van de beste nieuwe series sinds tijden en ben dan ook erg benieuwd naar seizoen 2. True Detective is een anthologie reeks – in het volgende seizoen zullen we dus een nieuw verhaal zien met een nieuwe sterrencast.

Kijken als je van een goed verhaal houdt, waarbij de personages de ruimte krijgen om zicht te ontwikkelen. Deze DVD box bevat superveel interessante extra’s die een liefhebber van deze serie niet mag missen. Niet kijken als je niet van lange dialogen houdt en graag naar snelle actie kijkt. Ondanks dat het een thriller is met behoorlijk wat lugubere moorden zul je weinig gore en bloed zien.

True Detective

True Detective seizoen 1 is verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: True Detective (Fukunaga Pizzolatto, 2014)”

  1. Erg goed dat jullie hier aandacht aan besteden. True Detective is m.i. verplichte kost voor iedere serieuze horrorfan (of in ieder geval liefhebbers van duistere fictie in het algemeen).

    Beantwoorden

Plaats een reactie