Recensie: Truth Seekers (seizoen 1)

Wat hebben de Britse sitcom Spaced (1999-2001), de films Paul (2011), Slaughterhouse Rulez (2018) en de Cornetto-trilogie (Shaun of the Dead (2004), Hot Fuzz (2007) en The World’s End (2013)) met elkaar gemeen? Het zijn allemaal producties waarin Nick Frost en Simon Pegg te zien zijn.

Het komische duo leerde elkaar begin jaren 90 kennen. Frost werkte in een Mexicaans restaurant als bartender en ontmoette daar een meisje dat hij heel leuk vond, maar ze bleek al een vriend te hebben: Simon Pegg. Zijn eerste reactie was ‘Fuck you buddy!’ tot hij Pegg ontmoette en er een hechte vriendschap en een sexloze menage-a-trois ontstond.

De twee vrienden gingen zelfs samenwonen, en hingen ’s avonds samen voor de buis om de X-files te kijken. In het weekend gingen ze spokenjagen op het Britse platteland – hoewel dat vooral betekende dat ze zaten te blowen in Pegg’s Renault 5 en ‘paranormaal’ veel Cheetos aten. Toch bezochten ze als ghost hunters ook echt creepy locaties, zo liepen ze ooit stomdronken in Highgate Woods tegen een voormalig en compleet overwoekerd metrostation aan. Het bezoek aan het verlaten station verliep niet helemaal zonder incidenten want Frost struikelde over een boomstam en raakte bewusteloos. Pegg dacht echter dat hij deed alsof en liet zijn vriend achter in het bos om Chinees te gaan halen. De vriendschap heeft er niet onder geleden, maar deze ervaringen als spokenjagers hebben wel de basis gelegd voor hun nieuwste samenwerking: de Amazon Prime-serie Truth Seekers.

In deze 8-delige serie speelt Nick Frost Gus Roberts, de beste monteur van het (fictieve) telecombedrijf Smyle. Zijn baas Dave (Simon Pegg) wil dat Gus een nieuwe collega inwerkt, want wie kan dat nou beter dan de beste monteur van het bedrijf. Gus ziet dat zelf helemaal niet zitten, maar blijkt het toch goed te kunnen vinden met zijn nieuwe partner, die de opvallende naam Elton John heeft. Elton (Samson Kayo) gaat hem zelfs helpen met zijn ghosthunters-vlog Truth Seekers. Gedurende de serie maken we ook kennis met de schoonvader van Gus, Richard (hele leuke rol van Malcolm McDowell), Elton’s zus, Helen (Susan Wokoma), die dol is op cosplay, maar ook pleinvrees heeft, en Astrid (Emma D’Arcy), die achtervolgd wordt door spoken.

Elke aflevering heeft een eigen spookverhaal, maar er loopt ook een rode draad door de serie. Er zitten goede special effects in Truth Seekers en er is aandacht voor griezelen en gore. Er zijn uiteenlopende verwijzingen naar horror- en sciencefictionfilms en -series. Van Doctor Who (1963 – heden) tot Invasion of the Body Snatchers (1978). De liefdevolle verwijzingen naar cosplay en comic cons kon ik ook erg waarderen. De humor is nogal typisch, de serie kent grappige momenten, maar niet in de mate van de Cornetto-trilogie. Ook worden er verschillende soorten humor door elkaar heen gebruikt: absurd, flauw, stand-up. Hoewel een duidelijke lijn wat dat betreft ontbreekt, zijn er regelmatig LOL-momenten, zo moest ik zelf erg lachen om het hotel met de Nightmare on Elm Suite.

De serie is geschreven door Nick Frost, Simon Pegg, James Serafinowicz en Nat Saunders (de laatste twee maakten ook Sick Note). De regie is in handen van Jim Field Smith die onder andere de series The Wrong Mans (2013-2014), Wrecked (2017-2018) en het briljante Criminal UK (2019-2020) en Criminal Spain (2019) regisseerde.

Frost en Pegg hebben aangegeven dat er nog genoeg materiaal is voor seizoen 2 en 3, maar daar is (vooralsnog) geen groen licht voor gegeven door Amazon, mogelijk ook vanwege de beperkingen om te filmen vanwege het coronavirus.

Voor de liefhebbers van de Cornetto-trilogie hebben we trouwens nog goed nieuws: Pegg en Frost hebben allebei aangegeven dat er weer een film gaat komen met regisseur Edgar Wright, het is alleen nog niet duidelijk wanneer. Het plot van de film is niet bekend, maar het zal geen vervolg worden op Shaun of the Dead, dat verhaal is helemaal afgerond.

Bloody Mary proefnotitie: Geen Cornetto, maar wel een lekker steak sandwich.

Truth Seekers is nu beschikbaar via Prime Video van Amazon.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Truth Seekers (seizoen 1)”

  1. Ik heb genoten van dit eerste seizoen. De grap waar ik het meeste om moest lachen is toen Elton John vertelde hoe hij echt heet 🙂
    Wat mij betreft zie ik graag een vervolg op deze serie.

    Beantwoorden
  2. Soms had de serie nog een beetje last van een ‘slome’ start maar overall vond ik hem erg leuk. De tweede aflevering in het hotel was mijn favoriet. Het concept en de uitvoering vond ik erg goed gedaan.

    Beantwoorden

Plaats een reactie