Recensie: TV-serie The Fades

Paul en zijn beste vriend Mac zijn niet populair op school. Ze worden genegeerd, zelfs door Pauls eigen tweelingzus Anna. Paul heeft bovendien last van angstdromen waar niemand een verklaring voor heeft; duistere nachtmerries over een verlaten wereld waar het as regent. En wat nog erger is, Paul ziet gruwelijke wezens die niemand anders ziet. Hij leeft voortdurend in doodsangst. Maar dan leert hij Neil kennen, die hem uitlegt dat de wezens die hij ziet ‘Fades’ zijn: geesten van overledenen. Ze zijn voor normale mensen niet te zien, horen, ruiken of voelen en ze kunnen niet in contact treden met onze wereld. Om de een of andere reden slagen ze er niet in de overgang naar het hiernamaals te maken. Maar nu heeft een verbitterde en wraakzuchtige Fade een manier gevonden om door de barrière heen te breken. Al gauw ligt het lot van de mensheid in handen van twee vrienden die het al lastig genoeg vinden om heelhuids hun dagen door te komen. Laat staan dat ze de wereld moeten redden…

the-fades

De tv-serie The Fades werd vorig jaar vertoond op de Britse jongerenzender BBC3 en sleepte voor zijn eerste seizoen een BAFTA TV Award voor beste dramaserie binnen. En dat is logisch, want naast het bovennatuurlijk thema, grijpt de serie in de 6 afleveringen van een uur ook terug op de problemen van middelbare scholieren. Deze twee samen resulteert in frisse serie, met een enorm duistere kant. Dit laatste is te danken aan de goede make-up en special effects.

De serie wordt voornamelijk gedragen door de jonge acteur Iain De Caestecker, die zijn rol als Paul perfect en uitermate geloofwaardig neerzet. Een onhandige tiener die ook nog eens door zijn gave de fades kan zien. Daniel Kaluuya, als zijn beste vriend Mac, vervult de rol van sidekick op een prachtige manier, en tezamen met zetten ze een herkenbare situatie neer die veel geeks vanuit hun schooltijd zullen herkennen. Ook het karakter van Lily Loveless, de tweelingzus van Paul, ontwikkeld zich gedurende de serie op een boeiende manier.

http://youtube.com/watch?v=qdvpu-r4ZHw

De serie ontwikkelt zich gestaag, houdt de spanning er in en met de special effects is alles goed afgewerkt. Waar de serie, in geval van wekelijkse uitzendingen, mee te kampen heeft is dat bepaalde delen van het verhaal net iets te abstract zijn en na een week ietwat verwarrend verder kunnen lopen. Gelukkig is de serie nu op DVD/Blu-ray te verkrijgen en is het geheel in een weekend prima uit te kijken.

Met zo’n mooi cijfer, een paar awards en ook zeer gewaardeerd in andere media is het vreemd te zeggen dat The Fades geen vervolg krijgt, de BBC moest bezuinigen en deze serie bereikte niet de doelgroep waarvoor het geproduceerd werd.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: TV-serie The Fades”

Plaats een reactie