Recensie: Urban Explorer (Andy Fetscher, 2011)

Tunnels  en metro’s zijn altijd al locaties geweest die dankbaar gebruikt werden in horrorfilms. Raw Meat (ook bekend als Death Line) deed het al in 1973 en ook de laatste jaren hebben we een groot aantal films gezien (End of the line, Midnight Meat Train, The Tunnel, Catacombs) die zich hierin afspeelden.

Urban Explorer gebruikt hetzelfde gegeven dat er (waarschijnlijk) een kilometers lang tunnelstelsel zich onder een grote stad bevindt. Dit keer onder Berlijn en uiteraard volgen we een viertal tieners (voor de verandering eens geen irritante tieners, maar wel net zo ééndimensionaal als in de meeste horrorfilms) die voor hun plezier deze tunnels gaan verkennen, oftewel Urban Exploring. Het doel van de tocht, die op een ontmoeting met twee criminelen na soepel verloopt, is een oude afgesloten nazibunker. Maar op de terugweg slaat het noodlot toe en maakt de gids een ongelukkige val waarna de helft van de groep bij hem blijft voor verzorging en de andere hun weg terug moet zien te vinden naar de uitgang om hulp te halen. Maar de hulp komt sneller dan ze dachten in de vorm van een oude man die al jaren in de tunnels leeft, maar kunnen ze hem vertrouwen of niet?

Zonder al te veel weg te geven kunnen we gerust zeggen dat deze vraag niet echt aan de orde is, de man is een oud Oost-Duitse grensbewaarder en leeft al in de tunnels sinds Berlijn nog een gescheiden stad was en gelooft er ook niks van dat de muur gevallen is. Verder is de man zo’n groteske verschijning (en het hoogtepunt van de film!) dat er bijna geen twijfel mogelijk is dat er iets mis met hem is.

De Duitse film (afwisselend Engels en Duits gesproken) maakt vooral in de eerste helft van de film uitstekend gebruik van de stemmige tunnels, alleen is het erg jammer dat er voor een flitsende en veel bewegende cameravoering is gekozen. Vreemd, want de shots zijn anders fraai belicht. Alsof er niet gekozen kon worden tussen een found footage/documentaire stijl of een conventionele stijl van filmen. De tunnels zijn echter niets meer dan een vervanging voor een bos in the middle of nowhere waar de grensbewaarder een inteelt redneck is. Niks mis mee, alleen hebben we het allemaal al wel eens gezien.

Urban Explorer is geen slechte horror. Sterker nog, de film ziet er goed uit (vooral als je geen bezwaren hebt tegen zenuwachtig camerawerk), heeft een sterke en creepy bad guy en leunt niet alleen op gore en goedkope schrikeffecten. Maar het wordt ook nergens verrassend en vooral de wat meer doorgewinterde horrorfilmkijkers zullen dan ook niet veel spanning beleven aan deze prent.

Urban Explorer is vanaf 15 augustus te koop op DVD

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Recensie: Urban Explorer (Andy Fetscher, 2011)”

Plaats een reactie