Recensie: Vind mij (J.S. Monroe)

Het boek Vind mij is heel goed in het op het verkeerde been zetten van de lezer. Dit geldt eigenlijk ook voor de schrijver. J.S. Monroe is eigenlijk een pseudoniem van de Britse Jon Stock, die al vijf spionage romans op zijn naam heeft staan. Met Vind mij slaat hij een gehele nieuwe weg in, waar hij verschillende genres met elkaar combineert.

‘Rosa pleegde vijf jaar geleden zelfmoord, maar haar vriend Jar denkt nog elke dag aan haar. Sterker nog, hij is ervan overtuigd dat hij af en toe een glimp van haar opvangt. Hij ziet haar overal: in de menigte, op een roltrap, in een café…

Wanneer Jar Rosa’s dagboek in handen krijgt, worden de raadsels rond haar dood alleen maar groter. Hij raakt er steeds meer van overtuigd dat zijn grote liefde nog in leven is, hoewel iedereen dit tegenspreekt en hem waarschuwt dat hij aan het doordraaien is. Dan ontvangt hij een smsje: ‘Ik moet je zien. Rosa.’

Jar hoopt dat hij nu eindelijk kan bewijzen dat zijn intuïtie het bij het rechte eind had, maar hij beseft niet dat hij aan het begin staat van een nog veel gevaarlijker avontuur.’

Het verhaal, dat wil zeggen vooral het begin van het boek, leest als een roman, waarbij iemand net zijn geliefde heeft verloren. Jar mist Rosa zo erg dat hij haar nog dagelijks denkt te zien. Steeds bekruipt hem het gevoel dat er iets niet klopt. En dat is eigenlijk het moment waarop de horrorelementen duidelijk naar voren komen. Een geheime politieorganisatie, waar de rekruten een wrede behandeling krijgen? Of toch huiveringwekkende en illegale medische testen. De lezer wordt hierbij steeds op het verkeerde been gezet, omdat je steeds net niet de vinger kunt leggen op wat er precies aan de hand is. Jar probeert voor zichzelf duidelijk een weg te vinden om over het verlies van Rosa heen te komen. Maar wanneer je tijdens je zoektocht steeds achter meer sinistere gebeurtenissen komt en uiteindelijk twijfelt of je vriendin nog leeft… Tot het einde van het boek blijft het een raadsel wat er precies gebeurd is. En hierdoor zit het verhaal eigenlijk heel knap in elkaar.

We beleven het verhaal vooral door de ogen van Jar, die in het reine probeert te komen met zijn verleden. De persoonlijke ontwikkeling van Jar is hierbij heel goed omschreven en overtuigd de lezer. De zoektocht van Jar maakt duidelijk dat de auteur eerder een aantal spionage romans heeft geschreven, omdat het lijkt alsof hij een groot raadsel aan het oplossen is. Deze stukken worden afgewisseld door dagboekfragmenten van Rosa, waardoor je het verhaal ook door haar ogen beleefd. Uiteindelijk komt er nog een derde perspectief bij, namelijk die van iemand die akelige experimenten op zijn medemens uitvoert. Het verhaal wordt zo op driedimensionale wijze bespreken en vele kanten van de vertelling worden belicht. Je krijgt zo als lezer een mooi volledig beeld van wat Monroe ons wil vertellen. Vooral op het einde lopen de rillingen opeens over je rug van de details die worden prijsgegeven. Dit kun je nog het best omschrijven als ‘verontrustende ideeën’.

Vind mij is daarom het best te omschrijven als een intelligente en verontrustend boek, dat vele originele elementen bevat. Het boek is absoluut geschrikt voor mensen die houden van horror met een flinke dosis literaire en psychologische elementen.

Vind mij is geschreven door J.S. Monroe en gepubliceerd door Uitgeverij Cargo/De Bezige Bij. J.S, Monroe is het pseudoniem van een Britse journalist die eveneens een aantal spionageromans op zijn naam heeft staan.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie