Recensie: The Wave (Roar Uthaug, 2015)

Sterren: 4 / 5

The Wave recensieHet Imagine Film Festival sloot dit jaar af met een rampenfilm uit Noorwegen: The Wave (in het Noors: Bølgen). En vanaf 26 mei brengt Dutch FilmWorks de film ook naar de reguliere bioscopen.

Eerlijk gezegd zijn rampenfilms verre van mijn favoriete genre, het gaat vaak net wat te ver en wordt volledig ongeloofwaardig. The Wave halt wel haar inspiratie uit de Amerikaanse blockbusters in dezelfde hoek, maar krijgt het voor elkaar mij meermaals met samengeknepen billen vol spanning naar het witte doek te laten staren.

Het begint met een stukje geschiedenis, meermaals zijn de Noorse fjorden getrokken door een tsunami wanneer een groot stuk van de bergen door verschuiving in het water belandde. Bij de rampen in 1905, 1934 en 1936 kwamen honderden mensen om het leven.
The Wave speelt zich af in Geiranger en het aangelegen gelijknamige fjord. Kristian (Kristoffer Joner) is een geoloog die al jaren waarschuwt voor het mogelijke afbreken van een rots. Zijn team houdt met diverse instrumenten de berg nauwlettend in de gaten. Als hij op het punt staat te vertrekken naar de hoofdstad om te werken voor een olieconcern, wordt pas duidelijk hoeveel hij van de berg houdt. Een kleine beving is voor hem genoeg om de verhuisplannen op te schorten en de inwoners, plus toeristen, te waarschuwen voor de aankomende ramp. Helaas is zijn oproep tegen dovemansoren gericht.

Regisseur Roar Uthaug, fan van Twister en Armageddon, zet hiermee de eerste Noorse rampenfilm neer. Alle acteurs hebben hun eigen stunt gedaan en het resultaat is, zoals ik hierboven al schreef, af en zo zeer realistisch beangstigend. Er zit alleen een maar aan, die ik niet spoiler kan melden, dit meld ik na de conclusie.

In zijn geheel is The Wave een fantastische rampenfilm, van special effects tot acteerwerk. Qua spanning veel intenser dan haar Amerikaanse tegenhangers. Helaas is het einde ’te Hollywood’ en daarmee wat onbevredigend. The Wave draait vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscopen.
https://www.youtube.com/watch?v=gYiO3IvSe7w
SPOILER ALERT
Als de ramp zich heeft voltooid is het gezin van Kristoffer gesplitst. Hij heeft met zijn dochter een veilige lokatie bereikt, maar zijn vrouw en zoon zitten waarschijnlijk nog in het rampgebied. Hierin gaat Uthaug helaas ook heel erg zijn Amerikaanse collega’s achterna; hij herenigt na een flink aantal werkelijk spannende scenes het gezin op een te ongeloofwaardige manier. Wat mij betreft was de film veel sterker geëindigd als één persoon dood was gebleven.
/SPOILER ALERT

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie