Recensie: Who Pressed Mute on Uncle Marcus?

Who Pressed Mute on Ucle Marcus?
Who Pressed Mute on Ucle Marcus?

Wales Interactive en Good Gate Media zijn weer terug met een nieuw Full Motion Video (FMV) in de vorm van een spelletje. Nu is Wales Interactive al bekend van eerder soortgelijk werk zoals Night Book, Late Shift, The Bunker en I Saw Black Clouds en ze maken ook gewone games zoals Maid of Sker. De FMV-games zijn helaas van bedenkelijke kwaliteit, zou de interactieve thriller Who Pressed Mute on Ucle Marcus? wel een schot in de roos zijn? Ik heb dit reviewexemplaar gespeeld op de PC.

Verhaal

Marcus is de oom van Abby en vertelt vlak voor de Zoommeeting van de familie dat hij vergiftigd is door iemand uit diezelfde familie. Deze Zoommeeting is een jaarlijks terugkerend evenement om de verjaardag van de moeder van Abby te vieren. Zij houdt van quizzen spelen en wil dat dan ook elk jaar doen. Voor jou de uitgelezen mogelijkheid om iedereen subtiel aan de tand te voelen wie oom Marcus dood wil hebben en vooral waarom. Maar je hebt niet zo heel lang, dit snelwerkend gif doet zijn ding in precies een uur tijd. En dat de familie elkaar liever dood dan levend ziet,

oom Marcus
oom Marcus

Dit speltype zie je niet zo heel vaak, dus als de mogelijkheid zich aanbied dan wil ik dat zeker wel spelen. Het heeft iets relaxed om lekker onderuitgezakt alleen maar naar een filmpje te kijken en af en toe een keus te maken. Die keus zorgt er dan voor dat het spelverloop op een bepaalde manier verder gaat. Dit zorgt ook voor een hoge herspeelbaarheidsfactor. Het spel zelf duurt een klein uurtje- dan geeft Marcus de geest- dus het is ook geen straf om gelijk weer opnieuw te beginnen en andere keuzes te maken.

Feest van herkenning

Who Pressed Mute on Ucle Marcus? bestaat uit een scherm met verschillende livevideo´s met de uiteenlopende personages. De cast spelen hun rol met verve en zijn beangstigend herkenbaar; de altijd-dronken tante, de broers die elkaars tegenpolen zijn (de een is wereldverbeteraar en de ander aanbid de duivel en alles wat slecht is), de wat oudere oppas die niet goed met technologie om kan gaan en ongemerkt haar mond voorbij praat. Deze rollen worden gespeeld door Abigail Hardingham (Nina Forever), Susannah Doyle (Black Mirror), Robbie Kay (Once Upon A Time), Georgia Small (Five Dates) en Al Weaver (The Complex). De grote verrassing voor mij was toch wel oom Marcus, die wordt gespeeld door Andy Buckley (The Office US). Het is super leuk om naar ze te kijken en te zien hoe het verhaal zich, aan hand van jouw keuzes, ontvouwt. Het spel is gemaakt tijdens de coronacrisis en je ziet iedereen dus vanuit zijn of haar huis, dat is nogal anders dan ze doorgaans gewend zijn.

Het pauzemenu met het overzicht bewijs
Het pauzemenu met het overzicht bewijs

Gameplay

De gameplay is minimaal. Je kijkt constant naar een film waarin je heel af en toe een beslissing moet maken. Die beslissing kan je instellen om te nemen op tijd, dan heb je maar 5 seconden, of dat het spel op pauze gaat. Dit is gedaan voor de streamers, dan kunnen ze met hun publiek overleggen eer ze een beslissing nemen. Tijdens de vragen heb je de mogelijkheid om privé te praten met de verschillende familieleden. Maar dat helpt niet echt, want de een is nog meer verdacht dan de ander. Het privé gaan met mensen gebeurd dus op basis van een keuze die je maakt, je kan niet naar hartenlust switchen. Als je dan iets hoort wat niet klopt of verdacht is, dan wordt dat automatisch toegewezen als bewijs bij die persoon. Dit menu bekijk je als je op start drukt. Naast dit zie je linksboven een levensbalk die de gezondheid van oom Marcus voorstelt. Die loopt dus elke keer gestaag leeg.

Graphics

De Zoommeeting
De Zoommeeting

Visueel ziet het er allemaal heel erg goed uit, het beeld is super scherp en het is net of je Netflix zit te kijken. De menu´s zijn helder en kleurrijk en het past allemaal heel goed bij elkaar. Het is niet een ´echte´ Zoom wat je ziet, maar het is prima vormgegeven en je snapt precies wat er in beeld wordt gebracht. Bij het overzicht zie je kleine videoschermen en als je privé gaat, zie je twee grote schermen. Het switchen met oom Marcus, die niet in de Zoommeeting van de familie zit, gaat door middel van minimaliseren van het videoscherm. Het zit allemaal prima in elkaar, je denkt echt dat je naar een videocall zit te kijken. Ook de audio is prima, 99% is gesproken tekst en iedereen doet ontzettend zijn best om geloofwardig over te komen. Marcus die steeds meer last krijgt van het gif en dus erg veel pijn heeft, de 20-jarige zus Lottie die nergens anders interesse in heeft dan de laatste Instagram- en TikTokfilmpjes en de oudere dames die van klassieke muziek houden en wat bekakter praten. De variatie is enorm.

Conclusie

Who Pressed Mute on Uncle Marcus? - Exclusive Announcement Trailer

Who Pressed Mute on Ucle Marcus? is een interactieve FMV-thriller waarin je een moordmysterie op moet lossen. Het is niet heel erg eng en ik heb toch wel getwijfeld of ik deze review zou plaatsen. Dat gezegd hebbende; het is een erg leuk en onderhoudend spelletje geworden. Alhoewel, een spelletje kan je het niet echt noemen, de interactie blijft bij het maken van een keus waardoor je een ander pad in het verhaal inslaat. Dit is niet voor iedereen, maar ik vind de afwisseling wel lekker voor even. De acteurs zijn stuk voor stuk fantastisch en spelen erg goed hun rol. Het verhaal heeft een aantal twists die het spannend houden en met een uurtje heb je het uitgespeeld. Omdat je meerdere keuzes kan maken nodigt het ook erg uit om gelijk weer te spelen en zo andere keuzes te maken. Met een keer of zeven heb je alle verhaallijnen wel doorlopen. Al met al zal ik dit zeker aanraden voor wie van een goede mysterie houdt. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, voor iets meer dan een tientje is het voor jou. Het spel is verkrijgbaar op Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch, PC, iOS en Android.

Sterren: 4.0 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie