Recensie: The Wolf Among Us (A Telltale Games Series)

Er was eens, lang geleden, een grote boze wolf. Je kent hem wel, die van Roodkapje en de drie biggetjes. In The Wolf Among Us herken je hem misschien niet meteen, hij ziet eruit als een gewoon mens. Het spel is een prequel op de Fables comic reeks, geschreven door Bill Willingham. In die comic leven de sprookjesfiguren in Fabletown, een wijk in New York City.

the-wolf-among-us

De sprookjesfiguren proberen een zo normaal mogelijk leven te leiden. Zo dus ook onze hoofdpersoon, Bigby Wolf. Hij is de sheriff van Fabletown. Het verhaal is een typische noir detective, waarin je handenvol sprookjesfiguren tegenkomt, zoals Belle en het Beest, Sneeuwwitje, Roodkapje en de Kleine Zeemeermin. De rest van de figuren zijn niet vergeten welke rol Bigby vroeger heeft gespeeld, en weten dus niet zeker of ze hem kunnen vertrouwen. Als sheriff kan dit natuurlijk goed van pas komen.

In het begin van het spel wordt een moord gepleegd, en aan onze wolf om deze op te lossen. Dit gaat op de van Telltales inmiddels bekende adventure wijze; rondlopen over de plaats delict en proberen bewijs te vinden. Uiteraard is er meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt. Hoe verder het onderzoek gaat, hoe meer er achter lijkt te zitten en hoe meer keuzes er gemaakt moeten worden. Zoals wie te achtervolgen, welke plek eerst te onderzoeken (terwijl je weet dat op de andere plek bewijs wordt verduisterd), wie te beschuldigen en wie te vriend te houden.

Net als in Telltale’s The Walking Dead kun je voor de belangrijke keuzes zien hoeveel van de spelers hetzelfde als jij kozen en hoeveel niet. Een leuk stukje sociale interactie. Deze keuzes maken ook echt verschil, het kan ervoor zorgen dat een personage omkomt of juist blijft leven. Nieuw in deze titel is dat je makkelijk terug kunt springen om een bepaalde keuze overnieuw te doen en te kijken hoe het met een andere optie zal lopen. Dit bevredigt je nieuwsgierigheid meteen, wat aan de ene kant prettig is maar aan de andere kant de herspeelbaarheid van het spel niet ten goede komt.

The Wolf Among Us: A Telltale Games Series - Coming to PS4 and Xbox One

Een belangrijke drijfveer om door te spelen is de uitwerking van de personages. Een van de drie biggetjes is een alcoholist die op de bank van Bigby slaapt (hij heeft geen geld voor een zogenaamde Glamour spreuk en ziet er dus uit als een varken), de Kleine Zeemeermin moet haar geld verdienen met haar lichaam en tussen Belle en het Beest botert het niet. De duistere uitwerking van de bekende figuren doen je altijd afvragen wie je nu weer tegen gaat komen en hoe ze eraan toe zullen zijn. Wie is er bang voor de grote boze wolf?

The Wolf Among Us is al verkrijgbaar als losse episodes via de diverse appstores en verschijnt begin november ook als fysieke game op PS3, PS4, Xbox360, Xbox One en PC.

 

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie