Recensie: Z-Nation (seizoen 1)

Op de cover van de dvd hoes wordt Z-nation beschreven als een combinatie van The Walking Dead en Mad Max. Dat is toch wel een flinke vergelijking.

In de Syfy-serie Z-Nation vallen we binnen in een zombie geïnfecteerd Amerika. Soldaat Mark Hammond van Delta Force is op een missie. Wanhopig op zoek naar een vaccinatie wordt er getest op gevangenen. één van de gevangene, genaamd Murphy, heeft de proeven overleefd en moet vervoerd worden naar Californië. Dit kan Hammond niet alleen en vertrekt daarom naar kamp Blue Sky, waar hij mede militairen treft. Zij helpen hem verder met zijn missie. Uiteraard gaat dit allemaal niet vanzelf en komen ze onderweg een hoop obstakels tegen in de vorm van Z’s (zombies), technische problemen en gevaarlijke mensen. Gelukkig krijgen ze ondersteuning van de NSA.

Z-Nation seizoen 1

De acteurs leggen de lat hoog qua acteerprestaties en de serie is verre van grappig. De wanhoop en misère raakt je soms tot in je ziel. Z-Nation is veel luchtiger. Er zit een hoop humor in en het verhaal is soms zó bizar dat het meer weg heeft van een B-film.

Het verhaal lijkt weliswaar op dat van The Walking Dead, de omgeving, de kleding en de manier waarop gefilmd wordt ook. Maar de kwaliteit is veel minder, in tegenstelling tot The Walking Dead.

Waar The Walking Dead zijn topics behandelt in vijf seizoenen wordt bij Z-Nation alles in één seizoen gepropt. Het verhaal gaat heel snel en de filmwijze is ook heel snel. Op zich is dat wel fijn als je even geen zin hebt in lange sentimentele gesprekken (zoals veel voorkomt in TWD). Het verhaal is wel heel makkelijk en voorspelbaar. Je kunt ver van tevoren raden wat er gaat gebeuren. Heel toevallig dat de benzine van alle auto’s altijd tegelijkertijd op is. En wanneer persoon A geen kogels meer heeft, hebben persoon B en C dat toevallig ook niet meer. En waarom de meest voor de hand liggende beslissing maken als je ook een veel dommere beslissing kunt maken?

Op sentiment hoef je bij Z-Nation ook niet te rekenen. Zonder mercy worden hordes Z’s omver gereden en hoofdpersoon Warren (een soort combinatie van TWD’s Rick en Michonne) hakt erop los met haar machete. Er is totaal geen angst voor de Z’s (die overigens een stuk sneller en slimmer zijn dan in The Walking Dead).

Z-Nation is, zoals op internet beschreven wordt, een beetje ‘The poor mans Walking Dead’. En toch wordt de serie met zo’n uitspraak tekort gedaan. Ja het verhaal is simpel, ja de special effects zijn een beetje nep en de filmlocaties worden overduidelijk gerecycled. Maar je gaat gaanderweg toch een beetje van de serie houden.  Dat komt door de karakters en de humor. Zo is er bijvoorbeeld Doc, een soort 50 jarige hippie die qua uiterlijk wel wat weg heeft van de Doc uit Back to the Future. Gek op drugs en constant grappen maken. De situatie waarbij hij vast komt te zitten in een luchtkoker met een zombie, die hij vervolgens high probeert te krijgen met zijn joint is epic. Of Murphy, de gevangene waarop geëxperimenteerd is. Van hem hoef je al zeker geen sympathie te verwachten. Wel cynische grappen en scheten. En dan hebben we nog 10.000. De jongen die niet zoveel zegt maar enorm goed kan schieten en waarvan het doel is: 10.000 Z’s neerknallen. Hell Yeah!

Bij de eerste drie afleveringen denk je misschien nog ‘wat is dit nep zeg, waarom kijk ik hiernaar’? Gaandeweg wordt de serie steeds beter en begrijp je dat je Z-Nation niet moet gaan vergelijken met The Walking Dead. Gewoon verstand op 0 zetten en lekker gaan kijken. Als je een béétje van B-films houdt dan kun je deze serie vast wel waarderen. En als iets als TWD te heftig voor je is, dan is Z-Nation een mooie luchtig alternatief. Alleen zombies blijven natuurlijk wel zombies, dus je ontkomt niet aan ladingen bloed, ingewanden en andere viezigheid.

Z-Nation seizoen 1

En de vergelijking met Mad Max? Die is wel heel erg ver gezocht.

Sterren: 3 / 5

Z-Nation is verkrijgbaar op DVD/BD

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

7 gedachten over “Recensie: Z-Nation (seizoen 1)”

 1. Persoonlijk erg fan van de serie, het is er echt eentje die per aflevering beter wordt! Ook seizoen 2 was super. Bovendien is de representatie ook niet te min in deze serie, casten ze natives ook daadwerkelijk als natives, en is de humor eigenlijk wel fijn. Elke aflevering heeft een lachmomentje, een interessante arc. Het is nooit hetzelfde- wat ik qua gevoel wel bij TWD begon te krijgen. De variatie met de zombies is ook heerlijk! Deze serie voelt een stuk speelser aan dan TWD, die erg drama-heavy is en daar ook wel op rust. Prima om gewoon te kijken zonder te veel na te denken. Laat je vooral verrassen door de verschillende typen samenlevingen/groepjes overlevers die ze tegenkomen.

  Beantwoorden
  • Hey Jessa,

   Leuk om je reactie te lezen! Ik ben nu ook bezig om deze serie te volgen. Je verteld dat je seizoen 2 al hebt gezien? Hoe dan?

   Ik gebruik Netflix. hier is nog niks van seizoen 2.

   Beantwoorden
   • Ik heb hem, toen hola nog werkte, hem via de amerikaanse netflix gezien! maar aangezien dat allemaal opgeschoond is….helaas. Niet helemaal fair en square, maar er zijn vast manieren om het te kunnen kijken! 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie