Recensie: Zwarte Veren – De Anderen deel 2 (Anne Bishop)

De redactie van uitgeverij De Fontein stond de afgelopen weken in het teken van een crowdfundingactie om het vierde deel van de boekenreeks van ‘De Anderen’, getiteld ‘Grijze Ogen’. Je kon een bedrag doneren en in ruil daarvoor kiezen voor diverse beloningen, zoals het boek in papieren of digitale variant of een goodiebag geïnspireerd door de boeken van Anne Bishop. De succesvolle opbrengst van  € 3758,- bewijst wel dat Nederland nog lang niet uitgekeken is op boeken uit dit, in Nederland, relatief nieuwe genre. Tijd dus voor de bespreken van een eerder boek uit deze reeks, namelijk ‘Zwarte Veren’.

zwarte veren‘Nu Meg gesetteld is in het Stadspark van de Anderen staat ze voor een nieuwe uitdaging: een eigen leven opbouwen met haar nieuwe buren. Voor zowel Meg als de Anderen is dat zoeken, want Meg is iets ánders – maar geen Ander. Dan wordt de fragiele rust verstoord als een illegale drug opduikt die zowel mensen als Anderen tot moorden aanzet. Opnieuw staan de verhoudingen tussen beide kampen op scherp. Als Meg begint te dromen over bloed en zwarte veren in de sneeuw, is het aan Simon Wolfgard om uit te zoeken of het om een herinnering of een profetie gaat…’

Wat het meest aanspreekt in de boeken van Anne Bishop, is de aandacht van de auteur voor het niet-menselijke aspect van de bovennatuurlijke wezens, zoals weerwolven, vampiers en gedaanteverwisselaars. Dit aspect komt nog extra naar voren in ‘Zwarte Veren’ waarin de verhouding tussen de mensen en de Anderen op scherp komt te staan. Wanneer de anderen namelijk sterke emoties ervaren, kunnen ze deels transformeren, waardoor ze bijvoorbeeld wolvenoren of tanden krijgen. Ook staan de Anderen erom bekend dat een beetje mensenvlees best gewaardeerd wordt. Dit kan voor de enkele mensen, die met ze samenleven, erg confronterend en angstaanjagend zijn. Ook zijn er Anderen die zelden in aanraking komen met mensen en qua uiterlijk nooit geheel menselijk overkomen.

Het boek is een logisch vervolg op ‘Rode Letters’ en niet afzonderlijk leesbaar. Waar het voorgaande deel zich vooral richtte op het introduceren van de wereld en zijn bijzondere wezens, richt ‘Zwarte Veren’ zich voornamelijk op persoonsontwikkeling en verdieping. Je merkt als lezer, dat bloedprofeet Meg steeds meer gewend raakt aan haar bijzondere leefomgeving. Doordat ze in het vorige deel veel Anderen heeft gered van de dood, geniet ze een bepaald respect. Dit heeft gevolgen voor haar ontwikkeling, waardoor ze een steeds krachtiger overkomt met een flinke dosis eigenheid. Ook leren we steeds meer over bloedprofeten of de Cassandra Sangue, een zowel gruwelijk als bijzonder wezen. Ook leren we steeds meer over een Anderen, waarvan het niet direct duidelijk is, wat zij is. Daarbij richt het boek zich niet meer volledig op het stadspark, maar worden ook andere gebieden bij het verhaal betrokken, zoals het leefgebied van de Intuïten (het beste te omschrijven als helderzienden of mensen met een sterk voorgevoel, Red.).

Vooral in het begin is het lastig om in het verhaal te komen, wat het gevolg is van een aantal beschrijvingen over de wereld, waar het boek zich afspeelt. Deze beschrijvingen komt de lezer in de loop van het verhaal ook weleens tegen. Dit kan aan de ene kant duidelijkheid scheppen, maar kunnen ook de vaart uit het verhaal halen. De spanning wordt goed opgebouwd en is vooral voelbaar, naarmate Meg meer voorspellingen krijgt en er meer wroeging komt tussen mens en bovennatuurlijk wezen. Ook de suggesties naar romantische gevoelens tussen Meg en Simon dragen hier aan bij. Dit wordt door de auteur zo subtiel beschreven, dat deze ontwikkeling eigenlijk meer op de achtergrond blijft, maar wel nieuwsgierigheid opwekt.

‘Zwarte Veren’ is een geslaagd vervolgdeel voor liefhebbers van het genre ‘Urban Fantasy’ en wie genoten heeft van ‘Rode Letters’. Mocht je een liefhebber zijn van Buffy, the Vampire Slayer, True Blood of uitgekeken zijn op het Young Adult genre, dan is deze serie ook zeker het oppakken waard. De boeken van Bishop bevatten een heerlijke combinatie van een herkenbare wereld met vele horror- en bovennatuurlijke elementen met boeiende personages.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie