Recensie: Red Machine (David Hackl, 2015)

Ik ben een fan van horrorfilms waarin het monster uit het dierenrijk komt. Misschien komt dat omdat deze films waarschijnlijker en geloofwaardiger zijn (gemuteerde zombiebevers daargelaten), misschien komt dat omdat de natuur van zichzelf al zo gruwelijk is. Wist je bijvoorbeeld dat het monster van The Bay echt bestaat? Het is een reuzenpissebed die zich vastbijt in de tong van weerloze vissen. Ik bedoel maar! Nu valt het de laatste jaren nogal tegen wat betreft ‘natuurhorror’, maar enkele van de beste films vallen in dit genre, zoals Birds en Jaws. Mijn persoonlijke favorieten zijn Orca Killer Whale, Arachnophobia en Lake Placid (laat via de comments even weten welke natuurhorrorfilm jij het beste vindt!).

In Red Machine is een beer het monster
In Red Machine is een beer het monster

Ook Red Machine (aka Into the Grizzly Maze, aka Endangered, aka Grizzly) valt in het genre natuurhorror. In Red Machine maken we kennis met de broers Rowan (James Marsden) en Beckett (Thomas Jane) uit Alaska. De twee staan niet echt op goede voet, aangezien Rowan in de gevangenis heeft gezeten en Beckett hulpsheriff is. Maar als Rowan terugkeert naar zijn geboorteplaats – en Becketts werkplek – om een vermiste vriend te zoeken, kunnen ze elkaar niet ontlopen. Al snel blijkt dat ze een veel groter probleem hebben dan een familieruzie; in de bossen waart een agressieve grizzlybeer rond. Beckett, die het gedrag van de lokale beren bestudeert, wil de beer het liefste sparen, maar anderen denken daar heel anders over, en misschien wel terecht.

Ook Oscarwinnaar Billy Bob Thornton is te zien in Red Machine
Ook Oscarwinnaar Billy Bob Thornton is te zien in Red Machine

Red Machine heeft een indrukwekkende cast, waaronder de Oscarwinnaar Billy Bob Thornton, met het acteerwerk is dan ook echt helemaal niets mis. Regisseur Hackl (Saw V) stelt niet teleur en zorgt dat de diverse steracteurs mooi in evenwicht zijn. Ook het verhaal van scenarist J.R. Reher is goed, het heeft diepgang en diverse subplots. En dan de beer… tja, daar gaat het helaas mis. Geen moment kreeg ik het idee dat we hier met een ‘mean motherfucker’ te maken hadden, niet eens een gewone motherfucker. Ik voelde niet de spanning van Jaws, Orca Killer Whale of Lake Placid. Ik voelde ook geen afgrijzen bij de slachtpartijen, de beer overtuigde niet.

Bart the Bear 2 is boos
Bart the Bear 2 is boos

Wellicht is het regisseren van beren iets wat regisseur Hackl de pet te boven ging, het is immers een vak apart. Aan de beer zal het niet gelegen hebben, Bart the Bear 2 heeft al in 6 tv-series en 10 Hollywoodfilms gespeeld, waaronder Without a Paddle, Into the Wild en We Bought a Zoo. Misschien had Hackl gewoon een stuntman in een pak moeten hijsen, zoals ze voor The Revenant hebben gedaan. Toch wil ik Red Machine niet afraden, de film heeft zoals ik eerder al aangaf ook veel pluspunten, en de special effects zijn goed hij is alleen niet zo eng, daarvoor kun je beter naar de documentaire Grizzly Man kijken.

Bloody Mary proefnotitie: Niet zo rood als de titel doet vermoeden.
Red Machine is nu verkrijgbaar op Bluray en DVD.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Red Machine (David Hackl, 2015)”

  1. Weet niet of dit een film voor mij is.

    Maar de vraag die je stelde is Arachnophobia. Dit is echt de enige film die ik gewoon niet normaal kan kijken. Blijft hem echt eng vinden. Heb hem een aantal jaar geleden weer proberen te kijken maar toen had ik precies hetzelfde gevoel. Toch maar weer een kans geven binnenkort kijken of ik hem nu wel normaal en af kan kijken hahahah 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie