Reportage Weekend of Hell Spring Edition 2018


Sinds enkele jaren trek ik elke nWiovember naar Oberhausen Duitsland voor de horrorbeurs House of Horrors. Tenminste, dit heette Weekend of Horrors tot de twee organisatoren ruzie kregen en gingen verder als twee losse horrorbeurzen. Die in Oberhausen kreeg toen de naam House of Horrors en de andere vertrok naar Dortmund en kreeg de naam Weekend of Hell mee. Nu was ik altijd naar die in Oberhausen gegaan. Het is dichterbij dan Dortmund, heeft een lekkere sfeer doordat het wordt gehouden in een oude energiecentrale en heeft vaak een goede line-up qua artiesten. Toch lonkte het wel om eens naar Dortmund te gaan en daar de boel te checken. Zou het daar echt anders er aan toe aan dan in Oberhausen? Vooralsnog hoorde ik alleen via via dat de beurs in Dortmund professioneler zou zijn en dat er vaak meer budget is voor grotere gasten. En tjonge, dit jaar hadden ze er nogal wat.

Dortmund is een klein half uurtje langer rijden dan Oberhausen. Natuurlijk afhankelijk van waar je vandaan komt. Zelf kom ik uit Amsterdam en al met al is het best te doen. Ik reed niet zelf overigens dus ik kan makkelijk praten, haha. Het complex ligt direct naast het Borussia Dortmund stadion en is makkelijk bereikbaar. Er zijn meer dan genoeg parkeerplekken op nog geen vijf minuten lopen van de ingang.

Direct bij de ingang word ik geconfronteerd met iets naars. Normaal is de toegangsprijs 25 euro. Zo heb ik het ook op de website gezien. Maar nu is het ineens 35 euro. Dat vind ik nogal een verschil. Bij binnenkomst zie ik ook het programmaboekje liggen en merk ik dat iedere gast met handtekeningen of photoshoots met 5 euro omhoog is gegaan. Hou je vast want het zijn nogal prijzen. De Italiaanse grootmeester Dario Argento is aanwezig en een handtekening koste 35 euro. De hoofdrolspeelster uit Scream, Neve Campbell is ook aanwezig en van haar kost een handtekening 45 euro. Kan het nog hoger? Jazeker! Bruce Campbell, de held uit de Evil Dead-films en de Ash vs Evil-serie vroeg per handtekening 75 euro! Nu zijn Neve en Bruce niet vaak in Europa te zien en zijn die hoge prijzen ergens begrijpelijk. De organisatie van Weekend of Hell vond het echter wel nodig om iedereen die ook maar een foto wilde maken van de twee op afstand te houden en voor selfies eenzelfde bedrag te vragen als voor een handtekening! Dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Bij de beurs in Oberhausen, maar ook bij de Amsterdam Comic Con komen de acteurs soms zelf met het idee om een selfie te maken en is de sfeer veel gemoedelijker. Je krijgt wel het idee dat het bij Weekend of Hell toch echt om het geld te doen is. Dat is bij andere beurzen natuurlijk niet anders, maar je kan wel wat relaxter er mee omgaan. Je betaalt al veel om binnen te komen en voor een handtekening of een foto, doe dan niet zo moeilijk. Overigens was Neve Campbell echt te schattig voor woorden. We hadden maar een kort gesprekje over chocolade, maar ze leek er zoveel plezier er in te hebben om al die fans te zien. Dat maakte veel goed.

Bij de Nederlandse cons klaag ik regelmatig over de diversiteit van de stands. Die van de Dutch Comic Con en die van de Amsterdam Comic Con schelen eigenlijk helemaal niet zoveel. Bij de beurs in Oberhausen vind je altijd wel wat te kopen, al zijn het ook elk jaar wel weer steeds dezelfde standhouders. Ik had gehoopt dat deze beurs wellicht wat anders zou brengen, helaas. Ik had het idee dat de hoeveelheid standhouders zelfs minder was dan die in Oberhausen. Het is niet dat ik met lege handen naar huis ging hoor. Alsnog vind je mooie Duitse mediabooks (dvd’s of blu-rays in boekvorm) maar verder bracht de beurs niets anders dan wat ik al eens heb gezien.

Al met al klink ik best negatief maar ik ben maar wat blij eindelijk eens Neve Campbell te hebben gezien in real life en om weer eens Dario Argento’s hand te mogen schudden. Of ik hier snel weer naar toe ga? Eigenlijk verkies ik meer voor House of Horrors in Oberhausen. Een beurs gaat tenslotte niet alleen om het kopen, maar ook om sfeer en het samenkomen van andere horrorliefhebbers. Een goede line-up van artiesten kan veel goed maken natuurlijk. Wat ik in ieder geval weet is dat mijn portemonnee volgende keer een stuk beter gevuld met zijn dan afgelopen keer.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “Reportage Weekend of Hell Spring Edition 2018”

  1. Leuk.
    Sja, of het evenementen om geld is te doen, dat gevoel heb ik al inderdaad bij de Amster- en Rotterdam Comic Con. Iets minder bij de Dutch Comic Con, daar proberen ze veel meer er om heen te organiseren.

    Ben wel benieuwd naar deze Duitse horrorbeurzen, maar ik ga niet voor handtekeningen of foto’s, is er daarbuiten nog een programma? Panels ofzo?

    Beantwoorden

Plaats een reactie