Recensie Resident Evil 4 Remake: parel in een nieuwe jas

Ik weet nog goed dat ik Resident Evil 4 voor het eerst speelde op mijn trouwe Gamecube in 2005. Wat blies dat spel mij omver, zeg! Voor het eerst in de serie keek je achter de schouder mee in plaats van het vaste camera-standpunt wat we al drie afleveringen lang gewend waren en nam de actie een iets prominentere rol in. Ik was om. 18 jaar later en verschillende versies verder zijn we dan hier beland: mijn review van Resident Evil 4 Remake.

De vorige remakes van delen 1, 2 en 3 waren wisselend succesvol. Het kon daarom ook niet uitblijven dat ze deze trend doorzetten. Remakes, of je houdt ervan of je vindt het vreselijk en inspiratieloos. Aan de ene kant vind ik het prima -zeker een wat oudere game- dat een spel een facelift krijgt, aan de andere kant: gameplay>graphics. Mooie plaatjes alleen maken nog geen goed spel. Dat neemt niet weg dat ik heb zitten smullen van de eerste drie Resident Evil-games in hun volle glorie. Vooral deel 2 was naast een stuk mooier, ook een stuk enger gemaakt. En dat zonder aan het verhaal te sleutelen. Knap.

Resident Evil 4 Remake
Je moet je heel speciaal voelen dat Leon zomaar een kogel voor jou overheeft!

Verhaal

En dat heeft Capcom met Resident Evil 4 Remake ook gedaan, het verhaal is grotendeels hetzelfde gebleven. Leon komt aan in het Spaanse dorpje op het platteland, alwaar zijn speurtocht naar de dochter van de president hem heen heeft geleid. Aan jou de schone taak om haar uit de handen van de kidnappers te bevrijden. Gelukkig heeft Capcom sommige dingen en situaties net iets anders gedaan, waardoor het op momenten net even iets anders, en dus redelijk nieuw voor mij was. Dit is wat overdreven, want de scenes zijn klein en niet zo talrijk en ik heb de Gamecube-versie, de ps2-versie én ondertussen ook de VR-versie gespeeld. Het verhaal zit er wel redelijk in. Hier kom ik gelijk bij een minpuntje: mijn hele spelervaring had ik een hoog been there, done that-gehalte.

Laat je niet misleiden, want in dit geval heeft het oppoetsen van de graphics zeker geholpen. Wat ziet alles er prachtig uit zeg, niet normaal. In het begin was er al gelijk een scene die helemaal opnieuw is opgebouwd en hierdoor veel uitgebreider aanvoelde. Machtig mooi om te zien hoever de technologie ondertussen is gegroeid. Het dorpje straalt nu veel beter de armoede uit en de vervallen huisjes zien er echt smerig uit. Wat ik wel jammer vond is dat de dorpsbewoners allemaal hetzelfde eruit zien. Je zou toch denken dat ze meer dan alleen maar hooivorken en messen hebben. Ook qua kledingstijl was het niet echt afwisselend. Maar nu ben ik ook geen expert in de mode op het Spaanse platteland.

Je hebt geluk dat kogels zo schaars zijn...
Je hebt geluk dat kogels zo schaars zijn…

Besturing

Wat een verademing ook om Leon nou eens een keertje normaal te kunnen besturen. Waar je in het origineel zo lenig en flexibel bent als een giraf met vier gespalkte poten, kun je nu veel meer. Capcom heeft goed geluisterd naar alle kritiek en de besturing helemaal opnieuw ontworpen. Klein dingetje, maar wat kan een mens blij zijn nu hij kan mikken en lopen tegelijk. Leon heeft ook de mogelijkheid om gelijk een tegenaanval te doen als hij perfect pareert, en dat scheelt kogels. En als er iets is dat dit spel spannend maakt, dan is het wel de schaarsheid van de munitie (op de makkelijkste moeilijkheidsgraad heb je er wel meer voorhanden, maar het blijft wikken en wegen).

Conclusie

Resident Evil 4 Remake blijft een remake. De mensen die het al (meerdere malen) hebben gespeeld, zullen bijna niets nieuws zien en zeker niet verrast worden. Maar wat je overhoudt is een dijk van een spel wat met de huidige grafische hoogstandjes een lust voor het oog is. De NPC’s waren wat saai en leken allemaal hetzelfde (net als in het origineel), maar wat een verademing om Leon eens normaal te kunnen besturen. Wat het spel voor mij zo goed maakte, was dat het een perfecte mix van eng en actie was. Niet super eng, maar nèt eng genoeg. Niet te moeilijk, maar puzzels waar je soms toch even net iets meer dan je best voor moest doen en een paar iconische eindbazen waar je u tegen zegt. Dat is allemaal intact gebleven en wat je overhoudt is een spannend spel met een fantastisch verhaal. Als je dit voor het eerst speelt, dan is dit een supertof feestje. Als je een RE 4-veteraan bent, dan is het een feest van herkenning… in een mooi jasje. Moet je dit (nogmaals) spelen? Zeker weten!

Trailer Resident Evil 4 Remake
Sterren: 5 / 5

Resident Evil 4 Remake is nu verkrijgbaar op PC, PS4 en 5 en Xbox Series X|S. Voor deze review heb ik het gespeeld op PC. PS. Vraag je je af of het lekker speelt op je Steam Deck omdat de rating nog niet voldoende is voor Steam om het officieel te zeggen? Ik kan je vertellen dat het perfect op Valve zijn handheld speelt.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie