Review Dark Crypt voor de PC

In Dark Crypt zorg dat je ongemerkt door een oude tombe sluipt waar een eeuwenoud kwaad langzaam maar zeker de macht aan het overnemen is. Dit kwaad laat de doden tot leven komen en trekt monsters en andere gedrochten aan, waardoor het steeds machtiger dreigt te worden. Dit moet koste wat kost gestopt worden. Ik heb het mogen spelen, lees gauw verder of dit ook zo heftig is als het klinkt.

Soort van turn-based

Ontwikkelaar en uitgever Daisy Games springt er leuk in zo vlak voor Halloween met een geweldig puzzelspel die makkelijk te leren, maar moeilijk onder de knie te kijgen is. Dark Crypt is namelijk een (soort van) turn-based puzzelspel, overgoten met een horrorsausje. Elke keer als de protagonist een zet doet, dan doet elke vijand ook een zet. En het is de bedoeling dat je van punt a naar punt b gaat in een level zonder gezien te worden. Het begint makkelijk met skeletten die alleen maar een horizontaal of verticaal zichtveld hebben. Elke stap die jij zet zorgt ervoor dat de skeletten de andere kant op kijken. Zo moet jij door het level heen navigeren zonder dat je gezien word. En in het begin is dat nog wel te doen, de eerste levels introduceren steeds meer van het spelmechanisme en geleidelijk aan wordt het steeds moeilijker. Er komen vijanden bij die met de klok mee draaien in welke richting ze kijken, vijanden die lopen en ook omgevingsgevaren zoals ijzeren spiezen die uit de grond komen en je doorboren mocht je precies verkeerd staan.

Replaywaarde

Elk level eindigt met een overzicht van het aantal stappen dat je hebt gedaan en hoe dat zich verhoudt met het minimale aantal stappen wat je nodig hebt voor dat level (par). Het is dus zaak om het aantal van deze par aan te houden of er onder te zitten. Zit je erboven zou je uiteraard wel door kunnen gaan naar het volgende level, maar de charme van dit puzzelspel is wel om het gelijk nog eens te proberen om een andere weg te vinden. Ik vind dat goed verzonnen, want ik betrapte mij er elke keer op dat ik toch nog een re-run ging doen om te kijken of ik nog sneller kon zijn. Elke stap kan je ook nog terugzetten met de b-knop, dus je kan tijdens het spelen je stratagie aanpassen en met knop y reset je het level zonder penalty. De replaywaarde is erg hoog in dit spel.

Graphics en geluid

De graphics zijn niet hoogstaand, maar dat is zeker geen minpunt. De gameplay staat als een huis in dit geval en dat is helemaal prima. De muziek daarentegen is wel een gevalletje na twee levels uitzetten, want die staat op repeat. En het is redelijk van het niveau Spookslot in de Efteling meets draaiorgel. Maar ook dat is geen gemis, je kan prima zonder spelen. De geluidseffecten doen hun werk wel goed en zijn effectief.

Conclusie

Al met al heb ik mij prima vermaakt met dit spel. Aanvankelijk dacht ik iets simpels te gaan spelen, maar de hoge verslavingsfactor van het level nóg beter te willen spelen elke keer, komt al heel snel om de hoek kijken. Met zes vloeren met elk tien kamers heb je er ook een flinke kluif aan. De graphics en de achtergrondmuziek zijn niet over om naar huis te schrijven, maar de gameplay staat zodanig als een huis, dat dat helemaal niets uitmaakt.

Dark Crypt Official Trailer

Het spel is op Steam verkrijgbaar sinds 15 oktober en is nu met 10% korting te scoren tot 22 oktober. En voor die 5 euros hoef je het ook nog eens niet te laten. Wat mij betreft is dit een dikke aanrader en een leuk tussendoortje. Door de muziek een halve ster minder.

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie