Review: Horrorgame Gylt, een Google Stadia Exclusive

Deze week is de ‘gratis’ variant van Google Stadia, de gamestreamingdienst van de internetgigant, gelanceerd. De Pro-versie met hogere framerate en resolutie is al een paar maanden beschikbaar. Onder de vele games treffen we ook één Stadia Exclusive horrorgame aan: Gylt.

Verhaal

Emily wordt vermist. Al meer dan drie maanden. Wij kruipen als speler in de huid van Sally, het nichtje. Zij is nog de enige die op zoek is naar haar en heeft de hoop nog niet opgegeven. Sally wordt flink gepest en dat is al snel duidelijk in het spel. Je wordt achterna gezeten de berg op en de enige mogelijkheid om naar huis te keren, is de kabelbaan. Maar tijdens de rit gebeurd er iets waardoor je in een alternatieve tijdlijn komt. Eentje waar nachtmerries en angsten van een dertienjarige maar al te echt zijn.

Eerste indruk

Eerste indruk is erg positief. Ondanks alle negatieve verhalen reageert Stadia goed en zonder input lag. Ik speel het in Chrome op mijn Chromebook met draadloze muis. Gylt ziet er mooi uit en de belichting en de sfeer komen goed tot zijn recht. Denk aan Twilight zone gemixt met een verhaal van Stephen King met een vleugje Little Nightmares. Ik ben aan het smullen!

Gameplay

Het is een spel met lichte puzzel elementen en veel sneakwerk ala Assassin’s Creed. De monsters kunnen je niet zien (wit), iets horen waardoor ze op onderzoek uitgaan (geel) en je ontdekt hebben (rood).  Als je ontdekt bent, dan zie je een silhouet van jezelf, wat aangeeft waar het monster je voor het laatst zag. De zaklamp die je al snel vindt kan je gebruiken om beter te kunnen zien in de donkere gangen (die echt behoorlijk donker kunnen zijn!), maar die zorgt er wel voor dat je sneller ontdekt wordt. Keuzestress! Vooral tijdens de sluipmomenten en als de muziek aanzwelt, is het wat spannend en druipt het van de sfeer. Super goed gedaan! Ook zijn er verplaatsbare dingen in de levels die ervoor zorgen dat je ergens kan komen waar je dat eerst niet kon.

Graphics

De monsters in Gylt zijn gevarieerd en creepy. Niet alle monsters vallen je aan, sommigen zijn als puzzel obstakel bedoeld om van A naar B te komen. En anderen lopen rond en moet je zien te omzeilen. Maar allemaal geven ze je een onbestemd gevoel, haha. De omgevingen zijn gedetailleerd en realistisch, huizen en scholen zijn verlaten en er hangt een stoffig sfeertje. Grappig detail: leven van Sally is een inhaler. Die vind je overal verspreid in de levels, een teugje geeft driekwart leven terug.

Geluid

Met het geluid zit het ook wel snor. Zoals ik al eerder zei, op spannende momenten zwelt het geluid wat aan, waardoor je je ongemakkelijk gaat voelen. Het is niet een muziekje, eerder een effect net zoals die statische ruis gaf bij Silent Hill. Als je stil staat, checkt Sally elke keer of haar inhaler het nog doet, klaar in de aanslag om een teug te nemen. Net als een echte wanhopige tiener. De monsters maken gorgelende geluiden en mompelen in een vreemde taal.

Samenvatting

Google Stadia heeft na een valse start wel wat waargemaakt. De gratis versie van de dienst is woensdag live gegaan en geeft daarbij twee maanden pro gratis weg. (2 gratis games per maand en streamen in 4k voor 10 euro per maand is wat het normaal kost). Zie het als een soort PlayStation Plus of Xbox Game Pass. Dit vind ik het geld nog zeker niet waard en de games zijn karig en duur. Maar dit is geen Stadia review.

Gylt is een topgame die barst van de sfeer en draagt zeker bij aan het bestaansrecht van Stadia wat mij betreft. De monsters zijn creepy en de omgevingen en geluiden zijn goed gelukt. De omgevingen zijn groot en je ziet al snel waar je heen moet. Dit zie ik niet echt als negatief, want mijn verplichtingen zijn talrijk en mijn gametijd maar summier. Veel tijd om dingen tot op het afgekloven bot uit te zoeken, heb ik niet echt.

Deze game moet je normaliter voor 30 euro aanschaffen in de Stadia Store en door het lineaire gevoel van de simpele puzzels en het makkelijke hoe je door de levels wordt geleid is dit niet de systemseller die het denk ik wel graag wil zijn. Het is nu via de 2 maanden Stadia Pro gratis, dus ik zou het zeker uitproberen. Het enige wat je nodig hebt is een computer met Chrome erop en een Google account.

Sterren: 4 / 5

Deze game krijgt nu in deze gratis periode 4 van de 5 sterren. De prijs haalt er wel eentje vanaf.

Game: Gylt
Ontwikkelaar: Tequila Works
Gespeeld met Google Stadia pro variant op Chromebook Asus 12″ flip met Chrome

Interessant artikel?

Plaats een reactie