Openingsavond Imagine AFFF in het teken van Rutger Hauer

Het waren weer eens Hollywoodtaferelen op de openingsavond van Imagine AFFF. De uitreiking van de Career Achievement Award aan Rutger Hauer had heel wat belangstelling van de pers. Gelaten beantwoordde Hauer alle vragen en vertelde hij over Hobo With A Shotgun, die later die avond als openingsfilm van het festival werd vertoond.

Copyright Peter Dekker
Foto: Peter Dekker

Hoewel Hauer heel diverse rollen heeft gespeeld, is hij bij genrefans natuurlijk vooral bekend van films als Blade Runner (1982), Ladyhawke (1995), The Hitcher (1986) en Sin City (2005). Op mijn vraag of hij zelf eigenlijk een favoriet genre heeft, antwoordt Hauer echter ontkennend, wat hij toelicht met de opmerking dat hij daarvoor eigenlijk te weinig films kijkt. Op mijn vraag of hij een favoriet genre heeft waarin hij acteert, antwoord hij helaas ook ontkennend (tja, zo gaat een interview wel snel). Hier voegt hij aan toe dat hij eigenlijk niet snapt waarom films zo nodig ingedeeld moeten worden in genres. Dat de man niet van labels houdt is duidelijk, want toen een UCee journaliste vroeg of Black Butterflies geschikt was voor jongeren, antwoordde hij dat hij die scheiding van leeftijdscategorieën niet begreep. Ach ja, het is wel eens makkelijk om dingen te benoemen. Op mijn vraag wat de favoriete film was waarin hij had gespeeld antwoordde hij heel professioneel: Hobo With A Shotgun.

Hobo With A Shotgun was winnaar van de South by Southwest fake-trailer contest, die ter ere van de release van Grindhouse werd gehouden. De fake-trailer werd samen met Grindhouse in diverse theaters en is nu (net zoals fake-trailer Machete) uitgewerkt tot een speelfilm. Hauer speelde niet in de fake-trailer, en zijn eerste reactie toen hij het script las was: “What is this shit?!” Maar het sprak hem toch aan, en samen met de oorspronkelijke ‘hobo’ bereidde hij zich voor op de rol.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1LlazPgxKrA&w=620&h=495]

Opmerkelijk was, dat Hauer tijdens de interviews en de prijsuitreiking regelmatig refereerde aan de de invloed van de nieuwe media op de filmindustrie. Of het nou ging over de onderhandelingen (“Zonder Skype was Hobo With A Shotgun er niet gekomen”) of de VOD release van Hobo With A Shotgun (“Gewone distributie is te duur”).

Hauer heeft momenteel tal van projecten op stapel staan, hij gaat Alfred Heineken spelen in De Heineken Ontvoering, Pieter Breughel in The Mill And The Cross en Abraham van Helsing in Dracula 3D (en nee, hij had nog nooit van Dario Argento gehoord). Daarnaast wil hij zelf een videoclip maken, die hij als MPEG via het internet wil verspreiden. Hauer is dan misschien geen man van labels, hij is wel een man van deze tijd!

Hobo With A Shotgun is tijdens Imagine AFFF te zien op:
18/04/2011 – 17:50 Kriterion 3
22/04/2011 – 18:00 Kriterion 1

Geen kans om te gaan? Op 19 mei gaat Hobo With A Shotgun in Nederland officieel in première.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie