Schrijver Daniel Cole brengt bliksembezoek aan Nederland

Op 16 en 17 februari bracht Daniel Cole, auteur van Ragdoll en Marionet een bliksembezoek aan Nederland. Hier bezocht hij eveneens de Utrechtse boekhandel Broese waarbij hij geïnterviewd werd door uitgever Luitingh-Sijthoff en tijd vrij maakte om boeken te signeren. De Nachtvlinders verzamelden tijdens zijn bezoek een aantal wist-je-datjes, die we met jullie willen delen:

 

Wist je dat:

 • Daniel Cole vele keren werd afgewezen toen hij zijn scenario’s voor televisieseries aan de man probeerde te brengen, waarvan Ragdoll er eentje was? Ontelbare afwijzingen moest hij verwerken totdat er iemand was die enthousiast werd van Ragdol. Op het moment dat hij Ragdol als script wilde verkopen, vroeg iemand aan hem waarom hij het niet als boek wilde gaan publiceren. En zo kwam Ragdoll als boekvorm uit.
 • Dat er met Ragdoll gaat gebeuren, waar het oorspronkelijk voor bedoeld was? Ragdol wordt verfilmd en Daniel Cole werkt hieraan mee.
 • Één van de hoofdpersonages uit de boeken, Emily Baxter, gebaseerd is op zijn zus? Daniel Cole geeft hierbij wel snel aan dat de karaktereigenschappen van Baxter hier en daar wat uitvergroot zijn in vergelijking tot die van zijn zus.
 • Zijn moeder en zus zijn meeste trouwe en eerste proeflezers zijn? Cole geeft hierbij aan, dat voordat zijn agent of de uitgeverij ook maar een glimp van het manuscript te zien krijgen, zijn moeder en zus het al gelezen hebben.
 • Daniel Cole humor in zijn boeken van onmisbare waarde vindt? Hij geeft zelf aan dat wanneer je schrijft in het horror en thrillergenre, waarbij je vaak te maken krijgt met heftige gebeurtenissen, het erg belangrijk is om iets van humor in het verhaal te stoppen. Dit maakt het onderwerp ook wat luchtiger.
 • Dat Daniel ondanks het genre waar hij zelf in schrijft (horror, Red.) zelf vooral een liefhebber is van sprookjes voor volwassenen? Ook Jess Kidd, auteur van De Laatste Riten, behoort tot één van zijn favorieten.
 • Hij veel inspiratie voor zijn boeken haalt uit films? De film 7even vormde een grote inspiratiebron voor het schrijven van Ragdoll. De Leathel Weapon films hielpen mee bij het schrijven van Marionet
 • Uitgever Luitingh Sijthoff de enige uitgever is die de boeken van Daniel Cole uitbrengt in een uniek formaat. Ook Marionet heeft op de rug de unieke stiksels zitten, deze keer in het blauw, passend bij de omslag van het boek. De uitgeverij krijgt zelfs telefoontjes uit Portugal met vragen over deze uitgave.
 • Marionet, dat half februari uitkwam gelijk diezelfde week in herdruk ging?
 • Daniel Cole inmiddels bezig is aan het derde deel van de serie over Emily Baxter?
 • De boeken van Daniel Cole in meer dan dertig landen verschenen zijn en hij van plan is om alle landen te gaan bezoeken (of hij er nu welkom is of niet)?

Daniel Cole is de schrijver van Ragdoll, die inmiddels in vele landen verschenen is. Inmiddels is ook het vervolg Marionet uit. Beide titels zijn gepubliceerd door uitgeverij Luitingh Sijthoff. Cole schrijft momenteel zijn derde boek en werkt mee aan de verfilming van Ragdoll.

 

 

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie