Crowdfunding: Schrijver Marcel van Driel zoekt geldschieters voor thrillerdebuut ‘Nachtmerrieman’

Crowdfunding (Ondernemers vragen via internet of mensen in zijn of haar project willen investeren, Red.) is niet nieuw, maar een crowdfundingproject rondom het uitgeven van een boek wel. Marcel van Driel: ‘Normaliter moet je het schrijven van een boek voorfinancieren. De royalties ontvang je pas anderhalf jaar na verschijning’. Vandaar dat Van Driel ging onderzoeken of er een andere mogelijkheid was, met zijn crowdfundingproject als resultaat. Eveneens heeft het project volgens Van Driel een ander doel: ‘Ik wilde ook kijken of mensen wel zaten te wachten op een thriller voor volwassenen, van iemand die ze voornamelijk kennen als kinderboekschrijver.’

imageVan Driel is van oorsprong dus een kinderboekschrijver en vooral bekend om zijn werk ‘Superhelden.nl’. Dit is een boek voor tieners, dat door hemzelf wordt omschreven als ‘dezelfde stijl als de Hongerspelen van Suzanne Collins’. In 2014 zal zijn eerste boek voor volwassenen, genaamd ‘Nachtmerrieman’ gaan verschijnen. Zoals de titel al suggereert, zal het een bovennatuurlijke thriller worden in de stijl van Jo Nesbo en the Killing met de sfeer van Twin Peaks. Kort gezegd, In ‘Nachtmerrieman’ vinden er in Rotterdam een reeks gruwelijke moorden plaats. Madeline Finn komt erachter, dat één van de slachtoffers een bekende van haar is en gaat op onderzoek uit.  Volgens Van Driel wordt een zeer spannend boek vol nachtmerries, waar je niet meer van zult kunnen slapen. ‘Ik beloof je het aller-spannendste boek, dat ik in mij heb.’

De hele gedachte achter het crowdfundingproject is, dat je het boek nu al aanschaft, zodat Van Driel in 2013 de mogelijkheid heeft, het boek te kunnen schrijven. “Nachtmerrieman’ zal in 2014 pas verschijnen bij uitgeverij Meulenhoff, in diverse uitvoeringen: als e-book, een normale papieren versie en een genummerd, gelimiteerd exemplaar. Welke versie(s) je uiteindelijk krijgt, is afhankelijk van het bedrag wat je doneert.’ Daarnaast biedt Van Driel ook diverse extra’s, die ook weer afhankelijk zijn van je donatie, zoals je naam of bedrijf vernoemt in het boek, je naam achter in het boek, een lezing door Van Driel zelf, etcetera. Zie www.voordekunst.nl voor meer informatie.

Begin september is Van Driel met deze actie begonnen en momenteel is 94 procent van zijn project gefinancierd. Behalve positieve reacties en aanbevelingen roept zo’n project natuurlijk ook vragen op. Zoals: ‘Wat gebeurt er als het benodigde bedrag niet gehaald wordt?’ Van Driel geeft aan, dat dit afhankelijk is van het percentage van het bedrag dat al opgehaald is. ‘Bij minder dan 80 procent krijgen de investeerders hun geld terug. Wanneer het percentage boven de 99 zit, vraag ik of de investeerders tegen een extra tegenprestatie, meer geld willen doneren. Pas bij de volle 100 procent krijg ik het geld.’ De tijd en de moeite, die in het project gaan zitten, valt Van Driel toch wel tegen. Maar als het lukt, betekent dit wel een aantal maanden schrijftijd om het boek in alle rust te kunnen schrijven. Ook geeft Van Driel aan, dat de vragen en opmerkingen van zijn investeerders hem steeds doen afvragen, of hij wel op de goede weg zit.

Nu zijn wij (De Nachtvlinders) benieuwd, wat onze websitelezers van zo’n project vinden. Zou je Van Driel steunen? En helemaal in deze financieel onzekere tijd, kunnen we ons afvragen of de combinatie van crowdfunding en boeken in de toekomst vaker gaat voorkomen. Of is dit een eenmalig project?

Interessant artikel?

1 gedachte over “Crowdfunding: Schrijver Marcel van Driel zoekt geldschieters voor thrillerdebuut ‘Nachtmerrieman’”

  1. Ik vind het moeilijk. In principe ben ik wel voor crowdfunding zoals ook via Symbid wordt gedaan, alleen in dit geval gaat het om een boek wat nog geschreven moet worden. En je hebt niets wat je als voorbeeld kunt nemen want hiervoor schreef hij kinderboeken. Dus dan zou het voor mij helemaal aan t bedrag liggen. Tot 10 euro zou ik denk ik nog wel doen (je krijgt er toch een boek voor). Hoger dan 10 euro zou ik niet gaan. Maar ik zie dat je voor 10 euro alleen je naam op de bedankpagina ziet verschijnen. Vanaf 15 euro krijg je het e-boek. Ik zou het denk ik alleen doen als het een schrijver zou zijn waarvan ik weet dat ik de verhalen goed vind.

    Beantwoorden

Plaats een reactie