SCREAM 4: als je bloed wilt zien, dan zit je goed

alternatieve posterNet zoals andere films zijn horrorfilms vaak volgens een bepaald stramien opgebouwd, ook zijn er ongeschreven horrorfilmregels die keer op keer terugkeren. De Scream-serie gaat hierover, in elke Scream-film komen er gangbare horrorfilmregels aan bod:

– De regels van Scream 1 leggen de nadruk op het overleven van een horrorfilm: Vermijd seks. Gebruik geen alcohol/drugs. Zeg nooit “Ik ben zo terug”.

– In Scream 2 staan de regels van een sequel centraal: Er gaan meer mensen dood met meer bloed en gore.

Scream 3 gaat begrijpelijkerwijs over de regels van een horror triquel: De moordenaar is nu bovennatuurlijk en praktisch onsterfelijk. Elk personage, ook het hoofdpersoon, kan sterven.

Dat laatste gebeurde in Scream 3 in ieder geval niet, want de drie hoofdrolspelers keren terug in Scream 4 waarin de regels van een horrorfilmremake aan bod komen.

In Scream 4 gaat Sidney Prescott (Neve Campbell) terug naar Woodsboro om haar boek te promoten. Het is inmiddels 15 jaar geleden dat in Woodsboro de oorspronkelijke ‘Ghostface’ moorden werden gepleegd, iets wat, met name door de jeugd, uitbundig gevierd wordt. Een nieuwe Ghostface zet de feestelijkheden luister bij door opnieuw een lading slachtoffers te maken. Sidney blijkt wederom het middelpunt van Ghostface’ belangstelling en vreest nu niet alleen voor haar eigen leven, maar ook voor dat van haar tante en nichtje (Emma Roberts). Met de hulp van Sheriff Dewey (David Arquette) en diens vrouw, voormalig journaliste Gale (Courteney Cox) probeert Sidney de nieuwe Ghostface te ontmaskeren.

Net zoals zijn drie voorgangers is Scream 4 een ‘zelfbewuste film’; er wordt voortdurend gerefereerd aan de opbouw van horrorfilms en de regels die er gelden. Hoewel dit nog werkte voor het eerste deel van de Scream-serie, is dit gegeven zo langzamerhand wel uitgemolken en treedt ook hier een zekere gewenning op. Natuurlijk zitten er grappige scenes in Scream 4 en de talrijke verwijzingen naar de social media zijn vermakelijk. Er is zelfs een maatschappijkritische ondertoon, maar hey, ook dat hoort bij horrorfilms. De moordscènes zijn behoorlijk grafisch en uitgebreid, dus als je bloed wilt zien, zit je goed.

De cast is okay, al schrok ik van het gelifte hoofd van Cox en Campbells houterige acteerwerk. Om het geheel wat aantrekkelijker te maken voor jongere kijkers is er een blik jong grut (zoals Lucy Hale, Hayden Panettiere, Rory Culkin en Erik Knudsen) opengetrokken, het aantal personages in Scream 4 komt hiermee op het niveau van een Russische roman. Helaas is meer niet altijd beter, en dat geldt ook voor sequels. Voor mij is Scream 4 een onnodige aanvuling op een reeks die al te lang was.

scream 4

Bloody Mary proefnotitie: Ik hou niet van biefstuk die herkauwd is. Scream 4 is vanaf 14 april 2011 te zien in de bioscoop.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

13 gedachten over “SCREAM 4: als je bloed wilt zien, dan zit je goed”

 1. Hmm bijzonder, toch ben ik erg benieuwd. Net van de week Scream 1, 2 en 3 gekeken, duidelijk wisselt van kwaliteit.

  Scream 1: ****
  Scream 2: **
  Scream 3: ***

  Ik verwacht dat 4 wederom erg vermakelijk is 🙂

  Beantwoorden
 2. Ik verwacht er niet te veel van maar ga denk ik volgende week toch nog even kijken in de bioscoop. Wel al een tijd geleden dat ik de eerste drie gezien heb trouwens.

  Beantwoorden
 3. Ik kijk hier nochtans wel naar uit, al zal ik em niet meer in de bioscoop (te veel stoorelementen) gaan bekijken. Wel de eerste drie nog eens in de lader wippen, die zitten toch al wat verder in het geheugen.

  Beantwoorden
 4. Ben idd net als de rest redelijk benieuwd, maar ben bang dat het het succes van de eerste film niet echt zal evenaren. Ik vind vaak dat sequels steeds minder goed worden, de term ‘uitgemolken’ werd al genoemd, ik sluit mij daarbij aan…

  Beantwoorden
 5. Lees net dat een persoon gekleed als de moordenaar uit de horrorfilm Scream een man uit Bergen op Zoom met een mes heeft bedreigd. Het schijnt ook niet de eerste incident te zijn. De politie denkt dat het mogelijk om meer personen gaat, die gekleed gaan in het Scream kostuum. Er worden namelijk afwijkende verklaringen gegeven over het postuur van de dader…

  Beantwoorden
 6. Wat vonden jullie er van? Ik vond hem wel leuk maar ook weer niet vernieuwend en ook niet zo vermakelijk als deel 1 en 2 (ik vond deel 3 maar niets).

  Beantwoorden
 7. Wat ik ook raar vind: op IMDB staat dat die film gewoon 40 miljoen dollar heeft gekost.. Is dat alleen maar naar de cast gegaan ofzo?

  Beantwoorden
 8. Ik vond scream 4 erg leuk, maar ik vond het bijna hetzelfde als scary movie: dat er eerst mensen gebeld worden, en daarna pas vermoord worden enzo.
  Voor de rest erg leuk :-).

  Beantwoorden

Plaats een reactie