The Second Coming (Herman Yau en Raymond Ng, 2014)

Tot het moment dat ik The Second Coming (ook bekend als Zong Sheng) ging recenseren, had ik er nog nooit van gehoord. Aangezien het een Aziatische film is (die bij mij toch altijd een streepje voor hebben), had ik er wel de nodige verwachtingen van, maar ik werd echt enthousiast toen ik zag dat Herman Yau een van de regisseurs bleek te zijn. Herman Yau is namelijk ook de regisseur van Ebola Syndrome (1996), een film met een hoog ‘What The Fuck’-gehalte, die in mijn ogen getuigt van een zeer zieke geest. Ik had dus hoge verwachtingen van The Second Coming, maar zo gestoord als Ebola Syndrome was de film helaas niet…

Second Coming aka Zong Sheng

Jen Chen (gespeeld door Maggie Shiu) is ongewenst zwanger, maar kan zich niet meer laten aborteren, tot groot ongenoegen van haar man Ming (Kenny Wong). Jen besluit het daarom zelf maar te proberen, met alle gevolgen van dien. Met grote spoed wordt ze vergezeld door haar man en zoontje naar het ziekenhuis gebracht, maar dan verongelukt de ambulance…

Zo’n 14 jaar later lijkt alles goed te gaan met het gezin. Het zoontje van Jen en Ming, Sunny (Don Li), is inmiddels een jongeman en studeert medicijnen. Sunny heeft nu ook een zusje, Lucy (Joey Leong), het is Lucy’s verjaardag en als kado heeft ze een hondje gekregen. Vlak bij huis graaft het dier een raar lichtgevend potje op, vanaf dat moment gaat alles verkeerd, Lucy krijgt merkwaardige hallucinaties en verandert in een onuitstaanbaar wicht, maar er gebeuren ook rare dingen in huis. Ondertussen blijkt het tussen Jen en Ming toch niet helemaal koek en ei te zijn, de reden is een diepgeworteld geheim. Komen Jen en Ming er op tijd achter wat er aan de hand is?

Tieners kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen.
Tieners kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen.

Afgezien van het typische eind van de film is het verhaal van The Second Coming eigenlijk opvallend goed, het ontvouwt zich stukje bij beetje naarmate de film vordert. Maar het verhaal past helemaal niet bij het format van de film, die net als Ebola Syndrome probeert te shockeren, iets wat maar tot op zekere hoogte lukt. Waarschijnlijk had een meer ingetogen format zoals dat van The Ring of The Grudge beter bij het verhaal gepast. Ik vraag mij af wat voor film debutant regisseur Raymond Ng, die ook het script schreef, van tevoren in gedachten had, ik heb zo’n idee dat dat iets anders was dan zijn collega Herman Yau.

Het acteerwerk in Second Coming is niet om over naar huis te schrijven, het is weinig subtiel en erg houterig. Alleen Susan Shaw, die het medium speelt, valt echt op, maar dat komt vooral door haar typisch gevormde gezicht.

Susan Shaw als het medium
Susan Shaw als het medium

Er zijn weinig special effects, en bij de effects die er zijn, ligt de nadruk op ‘gore’, wat dus niet zo bij het verhaal past. Maar omdat ze zo ‘over the top’ waren, toverden ze toch wel een glimlach op mijn gezicht.

Tja, en dan de beoordeling. Op zich heb ik me prima vermaakt met The Second Coming, maar deze film had zoveel meer potentie. Of Herman Yau de aangewezen regisseur voor de film was, betwijfel ik, misschien had Raymond Ng in zijn eentje beter gedaan. Nu is de film vlees nog vis, het is geen OTT Yau-film, maar ook geen spannend spookverhaal.

Bloody Mary proefnotitie: De basis is goed maar de afwerking laat te wensen over.
The Second Coming is nu verkrijgbaar op DVD en Blu-ray. De Blu-ray heeft zowel een 2D als een 3D disc, voor de laatste heb je wel de juiste apparatuur nodig om het 3D-effect te zien.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie