Draait American Horror Story 3 “Coven” rond heksen?

Tijdens een PaleyFest-panelgesprek maakte Ryan Murphy bekend dat het derde seizoen van American Horror Story de subtitel Coven meekrijgt. Hiermee lijkt het derde seizoen rond heksen te draaien, al wou Murphy dat niet expliciet gezegd hebben.

AHS CovenHet is niet het enigste dat Ryan Murphy reeds over het derde seizoen kon vertellen. Zo zal de reeks in het derde seizoen zich op meerdere plaatsen in Amerika afspelen, waaronder ook in New Orleans. Voor het eerst zal de productie ook effectief ter plekke gaan filmen – de vorige twee seizoenen werd in een studio opgenomen. Over de overige plekken kon Murphy vertellen dat het zal gaan over plekken die in Amerika bekend staan om hun eigenste horrorverhalen. Het team heeft dan ook heel wat research gedaan de voorbije maanden en de makers hadden de keuze uit een dozijn horrorplekken. Het zal er alvast voor zorgen dat het derde seizoen een meer historisch tintje zal krijgen. Zo zullen alvast drie personages in het derde seizoen bestaande personen zijn.

Eerder raakte al bekend dat centraal in het derde seizoen het personage gespeeld door Jessica Lange zou worden en dat personage wordt omschreven als een “glamour cat”. Als nemesis krijgt Lange actrice Kathy Bates tegenover zich. Zij speelt een voormalige vriendin van Lange die nu haar grootste vijand is geworden. Murphy belooft alvast dat beide dames veel gemeenschappelijke scènes zullen hebben en dat het personage van Bates minstens vijf keer slechter zal zijn dan haar personage uit de Stephen King-verfilming Misery.

Of beide dames de heksen zullen zijn waar de coven naar verwijst is nog onduidelijk. Want net als in het tweede seizoen zal ook het derde seizoen een mengeling worden van verschillende horrorelementen. Zo wilt Murphy in het derde seizoen ook een horrorromance-verhaal vertellen. Hierdoor zal het derde seizoen alvast een pak luchtiger moeten worden dan het duistere tweede seizoen. En Murphy heeft hij nog zoveel ideeën dat hij nu reeds spreekt over 10 seizoenen (eerder was het nog zeven) en hij wilt zelfs spelen met een soort van spin-offreeks die als begeleiding bij de originele reeks kan dienen. Maar voorlopig is dat wel enkel nog maar wilde dromen.

Fans dachten al langer dat het derde seizoen rond heksen zou draaien. Ryan Murphy kondigde namelijk aan dat in de laatste afleveringen van Asylum enkele tips over het derde seizoen verstopt zaten. De fans vonden daarbij een belangrijke aanwijzing in de aflevering The Name Game waarbij Sister Jude “I put a spell on you” uit de jukebox liet schallen. Volgens dezelfde fans zal het derde seizoen ons dan ook naar het plaatsje Salem brengen, waar de bekende heksenprocessen uit de 17e eeuw plaatsvonden. De fans begonnen alvast hun eigen campagne, waarbij ze hun eigen posters en trailers maakten.

American Horror Story SalemEind 17e eeuw vonden in het Amerikaanse stadje Salem, Massachusetts de befaamde heksenprocessen plaats, die zouden leiden tot minstens 24 veroordelingen. Alles begon toen twee kinderen plots vreemd gedrag begonnen te vertonen nadat ze kennis hadden gemaakt met de Caraïbische/Indische slavin Tituba Boyer. De dorpsarts had geen verklaring voor hun gedrag en stelde dat de meisjes behekst moesten zijn. De eerste verdachte heksen waren de buren van de meisjes, maar al gauw werden er meer heksen ontmaskerd. Vaak waren dit oudere, armere vrouwen en sociale verschoppelingen waarvoor niemand het opnam.

De meesten heksen werden in de gevangenis gesmeten, waar ze stierven van allerlei ziekten. Anderen kregen een proces en werden nadien opgehangen. Een 80-jarige boer, Giles Cory, werd ook beschuldigd van hekserij, maar hij weigerde te bekennen. Daarop besloot de gemeenschap om hem te martelen om een bekentenis los te krijgen. Hij kreeg een plank op zijn lichaam waarop men zware stenen stapelden. Na twee dagen stierf de oude man zonder bekend te hebben.

Er kwam een einde aan de heksenjacht toen de behekste jonge meisjes ook vooraanstaande leden van de gemeenschap begonnen te beschuldigen. Zo werd de vrouw van de predikant beschuldigd. Daarop schreef deze een pamflet waarin hij vertelde dat het beter was om 10 heksen te laten ontsnappen dan 1 onschuldige te veroordelen. Dat maakte een danige indruk en de resterende gevangenen werden na enkele maanden vrijgelaten. In 1976 kwam alsnog een mogelijke verklaring voor het raar gedrag van de twee kinderen. In die tijd was het gebruikelijk om brood te maken van roggemeel met moederkoornschimmel. Bij het bakken van het brood komen giftige stoffen vrij, die bij langtijdige blootstelling leidt tot hallucinaties, spierkrampen, duizeligheid en tijdelijke verlamming – symptomen die beide meisjes vertoonden.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Draait American Horror Story 3 “Coven” rond heksen?”

 1. Heb absoluut genoten van AHS 1 en 2. Maar het mag van mij enger. Het lijkt soms of de makers niet durven uit angst voor een daling van de kijkcijfers.

  Beantwoorden
  • Dat is waar, maar het blijft natuurlijk een TV-serie, dus proberen ze het zo netjes mogelijk te houden

   Voor TV-begrippen gaat AHS (en dan vooral seizoen 2) zelfs best ver, maar als hardcore horrofan kan het mij ook niet gek genoeg, hoor.
   Toch vind ik series als AHS, The Following, Bates Motel en Hemlock Grove een verademing als je kijkt naar het aanbod van TV-series, waarvan de meesten voor huisvrouwen lijken te zijn gemaakt

   Beantwoorden

Plaats een reactie