Recensie: Sleepy Hollow – seizoen 2

In tegenstelling tot series als ‘The Walking Dead’ krijgt ‘Sleepy Hollow’ relatief weinig aandacht in Nederland. Het eerste seizoen is uitgezonden door de televisiezender Net 5, maar hier is geen vervolg aan gegeven. In Amerika daarentegen is de serie immens populair en noemen de fans zichzelf gekscherend ‘Sleepy Heads’. Seizoen drie is hier al aangekondigd en zal in februari van het nieuwe jaar van start gaan. In Nederland is seizoen twee is inmiddels op dvd verkrijgbaar. De grote vraag: Kan dit seizoen de hooggespannen verwachtingen van seizoen één, inlossen?

sleepy-hollow-s2Wat kun je verwachten van seizoen twee?

‘Nadat Ichabod Crane (Tom Mison) zijn leven riskeerde om luitenant Abbie Mills (Nicole Beharie) uit het Vagevuur te redden, zijn beiden nog meer in gevaar nu de duistere krachten in Sleepy Hollow sterker worden. Nu Katrina (Katia Winter) door de Hoofdloze Ruiter gevangen gehouden wordt, en Frank Irving op mysterieuze wijze weer tot leven is gekomen, moeten Ichabod en Abbie instinctief aanvoelen wie ze in vertrouwen kunnen nemen voor hun missie om Moloch voor eens en voor altijd te verslaan … en de Apocalyps te verhinderen. Ze krijgen echter hulp uit onverwachte hoek, en het seizoen eindigt met een schokkende climax.’

Verhaallijnen

sleepyhollow2fIn deze serie lopen verschillende verhaallijnen door elkaar heen. Allereerst natuurlijk het overkoepelende verhaal over de hoofdloze ruiter, Moloch en Henry Parish (John Noble). Hier wordt in aflevering één van seizoen twee gelijk op teruggegrepen. Mills zit op dat moment opgesloten in het vagevuur. Er wordt hierbij in de aflevering een soort parallel universum gecreëerd. De kijker wordt hierdoor gelijk weer herinnerd aan de gebeurtenissen uit seizoen één. Dit maakt dat je gelijk weer in het verhaal gezogen wordt. Daarbij bevat elke aflevering ook een los verhaal, die al dan niet te maken heeft met het overkoepelend verhaal of met het verleden van één van de personages. De verhalen zijn heel afwisselen met diverse monsters, gevallen engelen, boze geesten, vervloekingen etcetera.

Geschiedenis en verleden

sleepyhollow2bHet is niet te ontkennen dat de geschiedenis (vooral de Amerikaanse revolutie) een heel belangrijke rol speelt in de serie. Een groot gedeelte van Cranes verleden heeft zich natuurlijk binnen de revolutie afgespeeld en hier wordt regelmatig naar verwezen. Één van de ‘Founding Fathers’ Benjamin Franklin wordt bijvoorbeeld in seizoen twee geintroduceerd als een vroegere vriend/leermeester van Crane. De scriptschrijvers van Sleepy Hollow geven hierbij aan bestaande historische feiten een bijzondere en orginele twist. Zo wordt Franklin onder andere neergezet als degene die een Frankensteinachtig monster creëerde, die kan worden ingezet om de ‘Headless Horsemen’ te bestrijden. Crane komt natuurlijk ook uit het verleden en moet nog steeds wennen aan de moderne wereld waar hij in terecht is gekomen. Zo levert hij nog steeds een gevecht met zijn smartphone en vindt hij het maar raar dat de opkomst om te stemmen zo laag is. Bij deze scenes wordt ook regelmatig verwezen naar historische feitjes, zoals de strijd om te mogen stemmen.

Persoonlijke verdieping

sleepyhollow2gSeizoen twee heeft als duidelijk doel de kijker meer te leren over het verleden van de verschillende personages, met speciale aandacht voor Abbie en Jenny (Lyndie Greenwood) Mills en Ichabold Crane. We krijgen meer te weten over de moeder van de zusjes Mills en waarom zij de zusjes in de steek heeft gelaten. En natuurlijk leren we nog meer over het verleden van Crane en zijn relatie met Katrina. Deze terugblikken naar het verleden worden op een erg mooie manier verweven met de verschillende monsters en duistere gebeurtenissen, die in seizoen twee worden geïntroduceerd. Met als uitschieters de emotionele aflevering ‘Mama’ en ‘The Weeping Lady’. Door het introduceren van deze informatie gaan personages veel meer leven en begrijp je beter waarom een personages zich op een bepaalde manier gedraagt. Een goed voorbeeld hiervan is de reden waarom Abbie een getuige is en hoe het komt dat zij uiteindelijk voor het goede heeft gekozen.

Monsters, heel veel monsters

sleepyhollow2hIn seizoen één werd naast Moloch en de ruiter zonder hoofd al een voorzichtige start gemaakt met het introduceren van andere monsters. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘Sandman’, een indrukwekkend en angstaanjagende gruwel, waarbij de menselijk kenmerken in feite vervaagd zijn met een bizar resultaat. Daarentegen zit seizoen twee vol met monsters. De indrukwekkendste zijn wel de ‘Weeping lady’, ‘Pied Piper’ en de ‘Wendigo’. Allicht zal de ‘Wendigo’ liefhebbers van de serie ‘Buffy the Vampire Slayer’, bekend voorkomen. Dit monster is gebaseerd op een Indiaanse mythe en speelde in ‘Buffy’ al een rolletje.
Wat hier de moeite van vertellen waard is, is dat de monsters door het ‘Sleepy Hollow team’ zelf bedacht worden en er geprobeerd wordt het wezen zoveel mogelijk op passende wijze in het verhaal te verweven. Ook Moloch, waar we in seizoen één al kennis mee maken, wordt meer aangepast aan het lopend verhaal en ondergaat daarvoor een transformatie. Dit met als doel om het wezen angstaanjagender en overtuigender neer te zetten.

Humor en spanning

sleepyhollow2cSeizoen twee speelt zich opnieuw af in het donkere en mistige Sleepy Hollow. Een donker bos, een verlaten begraafplaats en afgelegen kerken dragen bij aan de constante spanning in de verschillende afleveringen. Daarnaast merkt je als kijker, dat de serie qua verhaallijn gegroeid is ten opzichte van seizoen één. De afzonderlijke verhalen lopen goed in elkaar over. En daarbij zijn de losstaande verhalen weer verbonden met het overkoepelend verhaal of met het verleden van één van de personages.
Naast spanning vormt humor ook een erg belangrijk onderdeel van de serie. Crane wordt vanuit de Amerikaanse revolutie neergezet in een samenleving waar internet en mobiele telefoons heel normaal zijn. Dit levert bijzonder grappige situaties op, waarbij Crane probeert de werking van een smartphone uit te vinden of een poging doet tot auto rijden. Ook zijn poging tot yoga werkt op de lachspieren. Deze grappige momenten hebben geen invloed op de spanning van het verhaal, maar maakt de serie wel minder zwaar en duister.

Extra’s

sleepyhollow2dNaast het gebruikelijke ‘verwijderde scenes’, audiocommentaar bij de afleveringen en bloopers, bevat de dvdbox niet zoveel bonusmateriaal. Maar het materiaal wat beschikbaar is, is zeker de moeite waard:

  • Eerbetoon aan ‘Sleepyheads’: Hier wordt vooral een indruk gegeven van een bezoek aan comiccon en de grote groep fans, dat de serie al heeft.
  • Mysteries & Mythology: The De Geheimen Van Seizoen Twee: Dit stukje film geeft voornamelijk een overkoepelend beeld van seizoen twee en de verhaallijnen die hierin belangrijk waren. Elke aflevering wordt kort belicht en er wordt bijvoorbeeld aangestipt welke gebeurtenissen er voor de hoofdpersonages het belangrijkst waren.
  • Geschiedenis Van Hollow: Een zeer interessant stukje over het gebruik van historische aspecten in de serie. Hier wordt ook verteld hoe ze aan deze historische feiten komen en op welke manier dit in het verhaal wordt verwerkt.
  • Monsters & Mayhem: De Wezens Van Seizoen Twee: Verreweg het meest interessante bonusmateriaal. Namelijk: hoe worden monsters bedacht? En nog veel leuker: hoe worden de monsters gemaakt (dan wel geschminkt enzo). Bepaalde veranderingen in monsters door de serie heen wordt nader toegelicht.

Conclusie

sleepyhollow2a‘Sleepy Hollow’ seizoen twee is een zeer interessant seizoen geworden met vele verschillende elementen, zoals horror, humor en historie. De afzonderlijke afleveringen bieden veel verschillende verhaallijnen, die mooi in elkaar vallen en de kijker steeds meer verteld over de achtergrond van de verschillende personages. Naast afzonderlijke verhalen volgt de kijker ook één overkoepelend verhaal, die op verschillende momenten van het seizoen tot een climax komt. Dit maakt de gebeurtenissen onverwachts en spannend. Een heerlijke serie voor liefhebbers van ‘Buffy the Vampire Slayer’ en ‘Grimm’.

Sleepy Hollow’ seizoen twee is verkrijgbaar als dvd en bestaat internationaal ook op blu ray. De box is verkrijgbaar bij de betere media- of webwinkel. Seizoen drie wordt vanaf februari 2016 op de Amerikaanse televisie uitgezonden

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Sleepy Hollow – seizoen 2”

  1. Zelf nooit zo mijn plezier gevonden in Duffy of Grimm, dus deze tot hiertoe nog alt links laten liggen. Zoveel sterretjes geven moet wel goed zijn dan… Al blijf ik natuurlijk een “Die Hard Walking Dead”-fan 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie