Sneekweek is een heerlijke Nederlandse slasher

Een sexy thriller, de marketingafdeling heeft zeker gedacht “een Nederlandse film en ook nog horror, dat verkoopt nooit.” Gelukkig is deze gedachtegang niet van invloed geweest op het maken van de film, want vanaf vandaag draait Sneekweek in de bioscoop. Wel is dit altijd een gedachte achter De Nachtvlinders geweest: “Waarom noemen we het beestje ‘horror’ nooit bij zijn naam?” Neem nou een komedie die ook nog een vleugje romantiek heeft, die krijgt netjes het label ‘romantische komedie’. Een spannende thriller met dosis horror, krijgt in Nederland alleen het label ’thriller’.

Okee, genoeg over de term ‘sexy thriller’, Sneekweek is namelijk een geslaagde horrorthriller met een knipoog naar Scream en I Know What You Did Last Summer.
Sneekweek - sexy horror
Zes bevriende jongeren, 3 meiden en 3 jongens, komen naar de Sneekweek om een week lang te zeilen en los te gaan. Eenmaal aangekomen in een gigantische villa kan het feest beginnen. Maar gaandeweg komt een geheim uit hun verleden bovendrijven. Er is een paar jaar geleden iets misgegaan bij de ballotage van hun studentenhuis. Wanneer blijkt dat de villa niet door één van hen is geregeld, lopen de spanningen snel op. Ze proberen hun week niet te laten verpesten en feesten door. Maar er gebeuren steeds meer bizarre dingen en als een aantal vrienden door een foute mix van Ritalin en antidepressiva onverwachte bijwerkingen vertoont, vertrouwen ze niemand en zelfs elkaar niet meer. Wat de vakantie van het jaar had moeten zijn, eindigt in een nachtmerrie…

Misschien zul je bij Sneekweek en deze cast denken aan een moderne Costa! of Volle Maan, en daar zit misschien wat in. De films zijn op hetzelfde jongere publiek gericht en de cast bestaat uit soapsterren en andere jonge acteurs, dit keer zelfs inclusief een vlogger (Rutger Vink). Maar wel met een ander thema. Het dichtste wat er bij romantiek in de buurt komt is een keiharde seksscène in een wirlpool. Komedie is er genoeg en zeker niet op een vervelend manier.
Sneekweek - film
Sneekweek is vooral een slasher, niemand is zijn leven nog zeker tijdens deze feestweek en slachtoffers vallen er genoeg. Evenals verrassingen, Holly (Mae) Brood zet haar prima neer. Ze is dochter van Herman Brood, maar in Sneekweek is ze vooral een actrice. De hoofdrollen worden goed neergezet door Carolien Spoor, Jelle De Jong, Yootha Wong-Loi-Sing en Jord Knotter.

Er is één maar, de rol van Diederik Ebbinge. Zijn personage ‘hoofdcommissaris Stienstra’ is een simpele man, in het rustige Sneek stellen zijn dagelijkse werkzaamheden niet bijster veel voor. Maar nu met de Sneekweek schiet hij in de stress, het gevoel dat heel Nederland naar het Friese stadje kijkt benauwt hem. Tenminste, dat denk ik dat zijn rol moet inhouden. Ik zag alleen een comedian in een politie-uniform die zijn personeel aanspreekt alsof hij zijn grote broer en zus de afwas wil laten doen. Misschien had zijn rol in de film wel prima samengevoegd kunnen worden met Frank Lammers’ rechercheur van Velzen.
frank lammers en diederik ebbinge in sneekweek
Oke, misschien nog ééntje, de make-up is niet altijd perfect. Als je met een spijkerpistool een kapstokmaakt van iemands voorhoofd, dan kun je er één of meerder jassen aan op hangen. Maar aan het resultaat van de klusser in Sneekweek zou ik nog geen muts ophangen.

De keuze voor het evenement Sneekweek is geslaagd. Niet alleen om ‘sexy’ aan de marketing toe te voegen, de film loopt in een lekker hoog tempo mee op de snelle dancemuziek. Man, wat heb ik zin in de zomer!

Sneekweek is een zeer vermakelijke Nederlandse slasher geworden. De horrorthriller van regisseur Martijn Heijne draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

8 gedachten over “Sneekweek is een heerlijke Nederlandse slasher”

  1. Hmm, ben het niet echt eens met deze recensie. De acteurs speelden inderdaad best aardig (beter dan de romantische komedies en soaps die je van dit soort acteurs gewend bent) en ik vond de kwaliteit van camerawerk, muziek, montage, enz. ook best wel prima, maar het verhaal… Echt een dertien in een dozijn film. Een hele matige whodunit, die verder echt niets om het lijf heeft. De film probeert je veel te opzichtig in een bepaalde richting te duwen, waardoor het mij een half uur voor de onthulling al duidelijk was wie de moordenaar is. De laatste minuut is ronduit belachelijk. Die spijker in het hoofd en later een mes in de rug hielpen ook niet mee, maar dat zijn details die ik nog wel door de vingers wil zien. Het probleem zit ‘m echt in het script. Maar goed, misschien ben ik ook gewoon niet de doelgroep: te oud en al te veel horrorfilms gezien om dit nog boeiend te vinden. Ik zou zeggen een 5 voor een Nederlandse film, een 4 als ik gewoon eerlijk ben.

    Beantwoorden
  2. Wat een slechte film, niet alleen slecht acteerwerk maar ook een slecht verhaal, slechte horror, kortom het is weer typisch Nederlands. Daarnaast ook een slechte voorstelling van de sneekweek. deze film krijgt met stip een 1.

    Beantwoorden

Plaats een reactie