Soulseekers: Bestemming (Alyson Noël) recensie

Alyson Noël is niet direct een naam, die je verwacht tegen te komen op een horrorwebsite. Haar eerste serie ‘De Onsterfelijken’ richt zich namelijk vooral op tieners met het eeuwige leven en onsterfelijke liefde tegen de achtergrond van een sprookjesachtige wereld. Maar zoals de voorkant van het boek al prijs geeft, gaat ‘Bestemming’ een heel andere, meer duistere richting op. Bereid je voor op zwermen kraaien, menselijke hoofden op staken gespietst, geesten en weerwolven……

soulseekers-bestemming---alyson-noel[0]‘Soul Seekers: een mysterieuze wereld vol geheimen. Daire Santos wordt geplaagd door visioenen. Wie is die jongen in haar dromen met de blauwste ogen ter wereld? Daires grootmoeder vertelt haar dat ze toegang heeft tot de wereld tussen leven en dood. Ze moet het opnemen tegen een kwaadaardige tegenstander die mensen van hun ziel kan beroven. Daire leert omgaan met haar nieuwe krachten, maar wanneer ze Dace ontmoet, de jongen uit haar dromen, wordt alles anders. Is hij een van de vijanden die ze moet vernietigen?’

Daire Santos lijkt het ideale leven te hebben totdat ze last krijgt van duistere visioenen en hierdoor doordraait. Ze komt terecht bij haar grootmoeder en ontdekt dat de wereld veel duisterder is dan ze ooit voor mogelijk heeft gehouden. Daarbij lijkt zij de enige te zijn, die de duistere krachten kan tegen houden.

Sinds Twilight worden we overspoeld met romantische verhalen met een duister tintje. Denk hierbij aan ‘Beautiful Creatures’, ‘Vampire Diaries’, ‘Warm Bodies’, ‘The Fallen series’. Wat deze series met elkaar gemeen hebben, is dat een jong mannelijk en vrouwelijk hoofdpersoon (al dan niet menselijk) voorbestemd zijn voor elkaar, maar hier meestal van weerhouden worden. Opvallend bij de Soulseekersserie is dat het liefdesverhaal niet de boventoon voert. Het boek draait vooral om Daires spirituele zoektocht naar wie ze is. Ze blijkt een Soulseeker te zijn en heeft daarom constant angstaanjagende visioenen. Als Soulseeker moet ze zielrovers tegenhouden en komt ze in aanraking met gevaarlijke wezens die zich het beste laten omschrijven als weerwolven.

De personage Daire is goed doordacht en wordt gaandeweg het verhaal steeds interessanter. Juist omdat er veel aandacht wordt besteed aan haar ontdekkingsreis naar wie ze werkelijk is, wordt de ontwikkeling van andere personages hierdoor wat naar de achtergrond gedrukt. Maar het is niet voor niets een serie, dus waarschijnlijk komen deze personen in de volgende boeken meer aan bod. Noël geeft in dit eerste deel al veel details van de duistere wereld weg, en als lezer moet je af en toe even de tijd nemen om dit te laten bezinken. Wel houdt dit het verhaal interessant en wordt je nieuwsgierig naar het vervolgdeel. Want aan het einde van het boek is duidelijk, dat Noël nog lang niet uit verteld is.

Jammer is wel dat er als personage een goede en een slechte broer wordt gebruikt. Dit is in boeken namelijk al eerder gedaan, denk hierbij aan de ‘Vampire Diaries’. Dit heeft namelijk een nadelige invloed op de originaliteit van het boek. Hopelijk weet Noël hier in komende boeken een andere/meer originele draai aan te geven. Qua schrijfstijl is het boek gemakkelijk leesbaar en zal eerdere fans van Noëls werk zeker bevallen. Wel zal dit boek door zijn combinatie van thriller/horror/bovennatuurlijke elementen eveneens een ander publiek aantrekken, die meer van het duistere genre houdt.

Kort gezegd is ‘Soulseekers: Bestemming’ interessant leesvoer voor diegenen, waarvoor Twilight eigenlijk te soft is en die het laatste werk van Cate Tiernan wel vermakelijk vonden. Dit boek combineert diverse elementen in een zoektocht van een jonge vrouw naar haar eigen identiteit in een duistere en angstaanjagende wereld. Wel niet elke personage even goed uit de verf komt en sommige aspecten niet erg origineel zijn. Vervolgdelen zullen uitwijzen, hoe dit zich verder ontwikkeld.

‘Soulseekers: Bestemming’ geschreven door Alyson Noël is het eerste deel van de Soulseekersserie en is gepubliceerd door Uitgeverij Luitingh. Het vervolg ‘Echo’ is net verschenen en is eveneens uitgegeven door Luiting Sijthoff. De boeken zijn verkrijgbaar in de betere boekhandel.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie