Stephen King’s Dolores Claiborne wordt opera

Een Stephen King opera? Ja écht! Tobias Picker zijn vijfde opera gaat 18 september in San Francisco in première. Het is een bewerking van Stephen Kings roman ‘Doloros Claiborne’. Apart? Jazeker, maar dit specifieke boek van King is wel het minst horror en het makkelijkst te bewerken voor een opera.

OperaDoloresClaiborne_ScottWall
Foto door Scott Wall

Tobias Picker is volgens Place de l’Opera één van de belangrijkste hedendaagse componisten in Amerika. San Francisco Opera presenteert de wereldpremière van zijn vijfde opera: Dolores Claiborne.  De opera is natuurlijk gebaseerd op het boek, maar sommige visuele scenes zijn uit de verfilming gehaald. Er is een nieuwe structuur in gecreeerd voor dit specifieke medium. Een opera werkt natuurlijk toch iets anders dan een film of serie.

In een interview met Place de l’Opera vertelt Tobias Picker het volgende over de opera en samenwerking met Stephen King;

“Helemaal niet, al is het inmiddels wellicht een wat ander verhaal geworden. Met de hulp van Andrew Welch – een Londense producer die verschillende werken van King voor het toneel bewerkt heeft, waaronder deze – kreeg ik de rechten voor zowel Dolores Claiborne als Misery. King behield wel het recht om de scenario’s en de libretti te keuren. Maar hij was blij met ons werk en we hebben zijn zegen om verder te gaan.

Stephen King is één van Amerika’s beste schrijvers en Dolores Claiborne is een prachtig, origineel verhaal. Veel mensen die voorheen niet geïnteresseerd waren in opera willen het verhaal nu op het toneel zien, dus mogelijk brengt het nieuwe mensen naar de opera.”

Op de website van San Francisco Opera kun je enkele fragmenten van de opera beluisteren. Waarschijnlijk blijft deze opera voorlopig alleen in Amerika draaien.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie