Recensie: Stoker (Chan-Wook Park, 2013)

Wanneer de vader van India (Mia Wasikowska) onverwachts overlijdt staat opeens haar oom Charlie, waarvan ze niet wist dat hij bestond, voor de deur. Oom Charlie (gespeeld door Matthew Goode) is een charmante jonge man die al snel Mia’s instabiele moeder (Nicole Kidman) voor zich weet te winnen. Mia houdt aanvankelijk afstand van Charlie maar trekt langzamerhand ook naar hem toe. Ze voelt, net als met haar vader, een sterke band. Maar oom Charlie heeft twee gezichten en draagt een duister geheim met zich me, wat van grote invloed zal zijn op het leven van India.

StokerWie bij de titel denkt aan een film over vampieren/ Dracula heeft het fout. Wel is Stoker uiterst mysterieus en een beetje dromerig. De manier van filmen en acteren maakt het geheel een beetje sprookjesachtig. India die in haar meisjesachtige jurken door de gigantische tuin rent en in bomen klimt om daar haar verjaardags cadeau te vinden. Natuurlijk is ze ook een beetje vreemd en daardoor het buitenbeentje op school. En dan hebben we de mysterieuze Charlie die met zijn charme en indringende blauwe ogen zo’n beetje elke vrouw doet smelten maar ook iets engs heeft. En Nicole Kidman in de bijrol als labiele en egocentrische moeder die totaal niets van haar dochter begrijpt.

De film begint een beetje als een drama, slaat al snel over op de romantische toer en blijft daar dan een beetje hangen. Ondertusen krijg je als kijker steeds meer hints die aanduiden dat er ‘ iets’  aan de hand is met oom Charlie. Op de helft van de film wordt het thriller element toegevoegd, wat richting het einde pas echt goed tot uiting komt.

De film is slecht voorspelbaar en dat maakt het spannend. De verhouding tussen de drie karakters is complex en moeilijk te doorgronden. Charlie is zo charming maar tegelijkertijd ook zo creepy dat je, je blijft afvragen wat zijn verhaal is. Waar komt hij vandaan en heeft hij misschien toch bovennatuurlijke krachten? Hij weet immers iedereen zo goed om zijn vinger te winden. Het kan alle kanten op met deze film.

Voor sommige kijkers kan dat juist een minpunt zijn. De film kan ietwat te ‘ kunstachtig’ en vaag overkomen. Geen goede keuze als je zin hebt in een avondje mainstream thriller met veel ‘ik zit op het puntje van mijn stoel’ momenten. Geen Prison Break perikelen dus van scriptschrijver Wentworth Miller. Nee, Stoker vertelt het verhaal op subtiele wijze. Mooi in beeld gebracht door de Koreaanse Chan-Wook Park (verantwoordelijk voor de culthit Oldboy uit 2003).

Stoker is een fijne film om te kijken op een regenachtige donkere avond (zoals die er nu aan zitten te komen) met de gordijnen dicht en de kaarsjes aan. Geschikt voor mensen die houden van dromerige beelden en een beetje romantiek en een snuifje thriller.

Stoker is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Sterren: 4 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

Plaats een reactie