Recensie: Terminator 2 – Judgement Day 3D (James Cameron, 1991)


Ik ben een groot fan van de Terminator franchise. Hoewel de laatste films mij niet echt konden bekoren, ben ik wel blij dat James Cameron, de bedenker van en de maker van de twee beste Terminatorfilms, onlangs heeft aangegeven door te willen gaan met de franchise. In 1991 was Terminator 2 een sensatie waar iedereen het over had. Zelfs op de Filmacademie werd gezegd: ‘Ga die film zien!’ Nu, ruim 25 jaar later, krijgen wij opnieuw die kans. Alleen is de film helemaal digitaal geremasterd en verschijnt in 3D als gelimiteerde release.

De film

In de toekomst woedt er een felle oorlog tussen de mens en supercomputer Skynet. Skynet begint de strijd te verliezen en stuurt een T1000, één van haar hypermoderne moordmachines, terug in de tijd om de leider van het menselijk verzet, John Connor, te vermoorden wanneer hij nog een tiener is. Want Skynet weet dat het de oorlog gaat winnen zonder het leiderschap van Connor. Connor ontdekt wat Skynet heeft gedaan en stuurt een door hem herprogrammeerde cyborg door de tijdmachine om zijn vroegere zelf in veiligheid te brengen. Nu is het de vraag: wie van de twee zal als eerste John weten te bereiken?

Achtergrond

In 1984 kwam James Cameron met het fenomenale The Terminator die zowel hem als Arnold Schwarzenegger definitief op de kaart zette. De fans schreeuwden om meer maar het duurde toch nog 7 jaar voordat er uiteindelijk een vervolg kwam. Dat had ook met de ontwikkeling van CGI te maken en geld, veel geld. Want Cameron wilde niet zomaar een vervolg. Het moest beter en vooral ook groter. En dat is eigenlijk in alle aspecten gelukt. Natuurlijk zijn er de gebruikelijke knok- en schietpartijen, achtervolgingen en explosies, maar deze zijn oprecht fantastisch! Dit zette een standaard neer die in mijn ogen nog altijd niet is overtroffen. De samenwerking met George Lucas’ Industrial Light and Macig zorgde voor prachtige special effects. De uit vloeibaar metaal bestaande T1000 is nog altijd een creatie die staat op zich. Ook al zijn die special effects ruim twintig jaar oud, ze staan als een huis.

Diepgang

Het verhaal van Terminator 2: Judgement Day is grof gezegd een herhaling van Cameron´s meesterwerk uit 1984. En eigenlijk is die opzet in bijna alle vervolgfilms ook hetzelfde gebleven. Ik heb daar niet veel moeite mee aangezien er wel elementen in Terminator 2: Judgement Day toegevoegd zijn, die de film een diepere laag geven in vergelijking tot zijn voorganger. Wanneer Sarah Connor haar zoon John en de herprogrammeerde Terminator samen ziet, vraagt zij zich oprecht af waarom Judgement Day niet gewoon zou moeten doorgaan. De mensheid is bij lange na niet perfect. Je hoeft het nieuws alleen maar te bekijken. We slaan elkaar de hersens in om het minste geringste. De Terminator bekommert zich om John, zal nooit zeggen dat hij geen tijd voor hem heeft, zal hem nooit slaan als hij dronken is. En dan te bedenken dat deze Terminator (Arnold Schwarzenegger op zijn best) een exacte kopie is van de moordmachine die op haar af werd gestuurd in 1984 om de geboorte van John Connor te voorkomen. Het klinkt allemaal heel bizar, maar met de recente gebeurtenissen in de VS, Noord Korea en Venezuela begrijp je haar overweging enigszins wel. Het is een diepere laag die in het eerste deel ontbreekt en dit maakt van Terminator 2 niet de gebruikelijk actie/science fiction film waarvan er al zoveel bestaan.

Dus de moeite waard?

De keuze om de film in 3D uit te brengen klinkt als een aardig trucje om meer te cashen maar eerlijk is eerlijk, de kans om de film weer in de bios te mogen zien is eentje die je niet mag laten wegglippen. De film heeft nu niet alleen 3D elementen, maar is ook helemaal digitaal geremasterd en ziet er daardoor erg strak uit. Tevens zijn er enkele kleine stukjes in de film digitaal aangepast. Zo is in één van de films meest memorabele scenes het hoofd van Arnie geplakt, waar voorheen duidelijk die van een stuntman te zien was. Dat klinkt niet zo erg toch? En dat is het ook niet. Als iemand de verwachting had dat Cameron hetzelfde zou doen als George Lucas met zijn originele Star Wars trilogie dan kan ik die met gemak uit hun droom helpen: hij doet dat niet. Sterker nog, je bent waarschijnlijk zo diep onder de indruk van de film dat je het niet eens door hebt. De 3D elementen beperken zich voornamelijk tot extra diepte weergave, maar zijn zeker goed gedaan.

Terminator 2: Judgement Day 3D is verre van een cash in. Ik raad iedereen aan om een kaartje te bemachtigen want hoewel ik hem dus nu al heb mogen meemaken wil ik er weer naartoe! Ga dat zien!

Sterren: 4.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

2 gedachten over “Recensie: Terminator 2 – Judgement Day 3D (James Cameron, 1991)”

  1. Ik heb gisteren in Pathé Amersfoort deze 3D voorstelling gezien.
    Wat me opviel is dat het contrast afweek van de 2D presentatie en dat er ook zeker iets met de colour grading is gedaan (soms ten nadele).
    Ondanks dat het gebruik van 3D, zoals we van Cameron mogen verwachten, zeer subtiel is toegepast verliet ik de bios met het gevoel dat de conversie niet nodig was.

    Beantwoorden
  2. Ik vond hem werkelijk fantastisch!! Gaaf om deze klassieker nog eens in de bios te kunnen zien. Helemaal mooi opgepoetst en in 3D. Met zelfs een paar leuke 3D effecten toegevoegd. Waanzinnig!

    Beantwoorden

Plaats een reactie