Recensie: Terminator Genisys (Alan Taylor, 2015)

term g 1
Het is het jaar 2029. De wereld is vernietigd door Skynet, een supercomputer die toen het zelfbewust werd een poging deed de mensheid uit te roeien met onze meest vernietigende wapens: kernraketten. De mensheid is drastisch uitgedund maar vecht terug. Onder leiding van John Connor vechten zij tegen de vele machines die Skynet op hen afstuurt. Connor slaagt erin om Skynet de definitieve klap uit te delen maar nog net voordat het wordt uitgeschakeld stuurt Skynet een terminator van het model T-800 terug naar 1984 met een tijdmachine om Sarah, de moeder van John, uit te schakelen zodat John nooit zal worden geboren en Skynet in de toekomst zal overwinnen. John Connor is zich bewust van Skynets opzet en stuurt zijn vertrouweling Kyle Reese naar dezelfde tijd om zijn moeder te beschermen. Zodra hij aankomt in 1984 gaat hij op zoek naar Sarah Connor, maar in plaats van haar te redden redt zij hem van een geheel andere terminator en blijkt de geschiedenis niet te zijn dat het zou moeten zijn…

Term g2

The Terminator van James Cameron uit 1984 was een fantastische sciencefiction die op diverse vlakken veel weg had van een slasher uit het horrorgenre. Arnold Schwarzenegger is perfect gecast als de T-800 die Sarah Connor, hier gespeeld door Linda Hamilton, uit de weg moet ruimen. De film bezorgde Schwarzenegger zijn meest legendarische rol uit zijn carrière en de film was een gigantische hit.
Al jaren schreeuwden fans om een vervolg en die kregen zij dan ook in 1991. En wat voor een. Terminator 2: Judgement Day was niet alleen een bijzonder waardige opvolger van de eerste film, ook legde het de blauwdruk voor de actiefilm van vandaag. Het gebruik van CGI was revolutionair en hoewel het een keiharde actiefilm was moest menig jochie huilen bij de laatste scene waar het moest afscheid nemen van Arnold Schwarzenegger als de goede T-800.
Voor veel fans ging het hierna mis.

In 2003 kwam Terminator: Rise of the Machines uit. James Cameron gaf het stokje door aan Jonathan Mostow die in de film veel zelfspot verwerkte. Hoewel de durf om dit te doen in een immens populaire filmreeks best kan worden gewaardeerd viel dit echter niet in goede aarde bij de fans en even leek Rise of the Machines de laatste uit de filmreeks te zijn geworden.
In 2008 kwam er echter een tv-serie: Terminator: The Sarah Connor Chronicals. Hoewel deze voortijdig tot een einde kwam na twee seizoenen was deze wel populair en bleek ook als pijler te dienen voor een nieuwe Terminator-film die later in 2009 uitkwam: Terminator Salvation. Deze film speelde zich af in de toekomst waar de mensheid strijd levert met Skynet onder leiding van Christian Bale als John Connor. Regisseur McG leverde echter een zooitje af en hoewel de film moest dienen als de eerste uit een nieuwe reeks films werd ook dat idee in de doofpot gestopt.

Enkele jaren geleden werd dan uiteindelijk een nieuwe Terminator-film aangekondigd. Ditmaal wel weer met de echte en geen digitale (zoals in Terminator Salvation) Arnold Schwarzenegger in de cast. Alleen dat idee al zorgde voor hartkloppingen bij de fans. Ook zou het Rise of the Machines negeren en direct aansluiting moeten vinden met de eerste twee films van Cameron. Dat idee alleen al ging er bij de fans in als koek. Zal dit dan uiteindelijk weer een goede film opleveren die zich kan meten aan de eerste twee films?

Term g4

Helaas is het antwoord: absoluut niet. De film, nu onder leiding van Alan Taylor, probeert het duidelijk wel om de fans te pleasen. Vooral in de eerste 45 minuten gaat dat op zich allemaal best goed. We krijgen in de eerste minuten een bijzonder spectaculaire actie-scene te zien waar de overgebleven mensen strijd leveren tegen Skynet. We krijgen nu eindelijk een goed beeld hoe het precies zou zijn gegaan waarbij Kyle Reese terug in de tijd wordt gestuurd om Sarah Connor te beschermen. Er komen een aantal scenes voor die zich afspelen in de eerste film en geven een behoorlijk de drang van nostalgie weer. Het gevecht tussen de “oude” en de nieuwe “nieuwe” T-800 werkt bijzonder goed. Ook hier zien wij één digitale Arnold Schwarzenegger, deze is veel en veel beter uitgevoerd dan die in Terminator Salvation. Die hommages naar de eerste films werken bijzonder aardig, maar uiteindelijk kan een film het niet alleen daarvan hebben. Er is ook nog zoiets als het verhaal, het acteerwerk en een zekere vernieuwing dat een film interessant moet maken.

Toen enkele maanden geleden de tweede trailer uitkwam bleek er echter al iets goed mis te zijn. Wat de grootste plottwist zou moeten worden werd daarin al verklapt. Namelijk dat John Connor eens niet de redding van de mensheid zou zijn en nu verschijnt als een nieuw soort Terminator. Hoe de marketingafdeling het in zijn hoofd heeft gehaald om dit al te verklappen voordat de film uitkwam is een bijzonder grote en vooral ook rare fout. Het had de film iets bijzonders kunnen meegeven maar deed dat niet want verder is de film ook niet meer dan die trailer. Actiescènes volgen zich in een rap tempo op, het is helaas niet meer dan wat wij al eerder hebben gezien. Een achtervolgingsscène met helikopters had heel spectaculair kunnen zijn, ware dat deze helikopters duidelijk digitaal is gefilmd en waarbij zulke idiote capriolen worden uitgehaald dat deze eerder storend is dan een aanvulling. Daarnaast wordt de twist en het tijdreizen op zo’n kinderlijke en ook echt onlogische manier uitgelegd dat soms kan worden gedacht dat de studio denkt dat het IQ van de gemiddelde Terminator-fan beneden de 85 ligt.

Term g5

De casting is ergens ook niet om over naar huis te schrijven. Jai Courtney mag dan als Kyle Reese wellicht niet zo charismatisch te zijn als Michael Biehn en is ook veel te opgepompt voor die rol maar doet zijn uiterste best en is zeker niet de weakest link van de crew. Buyng-hun Lee geeft met duidelijk plezier gestalte aan de nieuwe T-1000, maar wordt te weinig gebruikt en al veel te snel gedumpt als personage. Het zijn echter Emilia Clarke als Sarah Connor en Jason Clarke die echt buiten de boot vallen. Clarke is in de eerste scenes als John Connor in de toekomst wel goed op dreef. Het nep uitziende litteken op zijn gezicht is misschien wel storend maar hij weet wel te overtuigen als de leider van het menselijk verzet. Als hij later terugkomt als de vijandelijk terminator komt er echter geen dreiging van hem af. Hij praat veels te veel en het “onderhuidse” ontwerp is ook al niet bijzonder. Het transformeren van zijn huid doet ook nog het meest denken aan dat van de clones uit de laatste Transformer-film: Age of Extinction. Niet al te best dus. Emilia Clarke (uit Game of Thrones) als Sarah Connor is gewoonweg te zwak. Sarah Connor zou een krijger moeten zijn in deze film maar we zitten naar een meisje met guns te kijken. Waar zijn die spieren die Linda Hamilton wel had in Judgement Day?

Godzijdank is daar Arnold Schwarzenegger die in zijn eentje de gehele film weet te redden. Ook al wordt zijn personage zo nu en dan geridiculiseerd door hem meerdere keren dezelfde grap te laten vertolken, ook al wordt hij nu door Sarah Connor telkens ‘Pops’ genoemd, ook al moet hij veels te vaak de oneliners uit deel 1 en 2 uitspreken hij overtuigd als de oudere T-800 en doet zelfs aandoenlijk aan.

Mocht je naar een film willen gaan waar echt heel veel actie in voorkomt waarbij je niet teveel bij na wilt denken en je gewoon Arnold Schwarzenegger wilt zien als de befaamde terminator dan kom je niet bedrogen uit de bioscoop. Had je echter verwacht dat deze meer kon bieden dan Rise of the Machines… dan word je vast teleurgesteld. Erg jammer.

https://youtube.com/watch?v=rGSxss7gWak

Terminator Genisys draait nu in de bioscoop.

Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: Terminator Genisys (Alan Taylor, 2015)”

 1. Genoten van de film! Maar de film is inderdaad niet heel goed; het zijn momenten die ervoor zorgen dat ik ‘m met veel plezier heb gekeken. Het stuk in 1984 vind ik erg gaaf, maar de rest vertoont veel mankementen.

  Met name de casting vind ik zwak (op Arnie na natuurlijk!). Hoewel ik Emilia Clarke geweldig vind in GoT, vond ik het vooraf al slecht om haar als Sarah Connor te casten, want daar heeft ze gewoonweg de uitstraling niet voor. Jai Courtney heeft me nog nooit weten te overtuigen, dus daar verwachtte ik (ook) niet veel van en Jason Clarke wilde ik na de trailer nog wel het voordeel van de twijfel geven, maar ik was al bang dat hij geen geweldige John Connor neer zou zetten. Met drie andere acteurs (en wellicht wat vrijheid om hun rol iets anders in te vullen), had deze film veel beter kunnen zijn.

  Het tijdreizen snap ik geen bal meer van en het zou me niets verbazen als er sowieso niets (meer) van klopt. Maar goed, dat neem ik maar voor lief, alleen jammer dat er verder niet veel verhaal is en inderdaad dankzij de trailers ook 0 verrassingen… Waarom Skynet er wél voor kiest om een poging te doen om de ouders van hun ergste vijand te doden, maar de familie Connor liever het allerlaatste moment aangrijpt om een poging te doen om iets te stoppen begrijp ik ook niet echt.

  Maar goed, wél genoten van Arnie en de ode aan de oude films. Ik vind ‘m beter dan deel drie (en deel vier vind ik te verschillend van de rest om te kunnen vergelijken). Een 6+, denk ik.

  Beantwoorden
 2. Het is op zich geen slechte film. Alleen je moet hem niet vergelijken met de andere Terminators. Als stand alone film is hij zeker vermakelijk. Vond wel het verhaal af en toe een beetje rommelig.

  Beantwoorden

Plaats een reactie