The Alienist nu op Netflix

De 10-delige serie The Alienist, gebaseerd op de bestseller van Caleb Carr uit 1994, is nu te zien op Netflix. De bigbudget-serie wordt geregisseerd door de Vlaming Jakob Verbruggen, die eerder geweldig werk afleverde met London Spy, The Fall en afleveringen van House of Cards en Black Mirror. De rechten voor de verfilming werden al verkocht voordat het boek was uitgegeven; in juni 1993 kocht Paramount ze voor $750.000. Maar het boek, dat dertig weken op de Amerikaanse bestsellerlijsten stond, bleek een grotere kluif dan verwacht en het werd duidelijk dat een serie een beter format was dan een film.

Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) en krantenillustrator John Moore (Luke Evans), en secretaresse Sara Howard (Dakota Fanning).
Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) en krantenillustrator John Moore (Luke Evans), en secretaresse Sara Howard (Dakota Fanning).

The Alienist (in het Nederlands uitgebracht als De Ontmaskering) speelt zich af in het New York van 1896. Politiecommissaris Theodore Roosevelt (Brian Heraghty) maakt jacht op een seriemoordenaar die dakloze jongens vermoordt en gruwelijk verminkt. Hij roept de hulp in van psychiater Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) en krantenillustrator John Moore (Luke Evans), en wordt ook bijgestaan door secretaresse Sara Howard (Dakota Fanning) die de eerste politieagente van New York wil worden. Met, voor die tijd, nieuwe onderzoeksmethodes zoals forensische wetenschappen en psychologie hopen ze de dader te vangen.

Het boek werd geroemd omdat veel bekende personen uit die tijd de revue passeerden en omdat het zo trouw bleef aan historische feiten. Lange tijd dachten velen (waaronder Caleb Carr’s agent) dat het zelfs op echte misdrijven gebaseerd was. Dankzij de vele details die geschiedkundige Caleb Carr gebruikte, kon je je ook echt inleven in het New York van 1896, je kon het bijna aanraken, proeven en ruiken. Nu maar hopen dat de televisieverfilming hier ook in geslaagd is. Hier heb je alvast een voorproefje:

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

1 gedachte over “The Alienist nu op Netflix”

  1. Ik heb de serie nu helemaal gezien. Ik vond hem erg goed! Er wordt geweldig geacteerd en de production design is fantastisch. Carr heeft een sequel op het boek geschreven, wat mij betreft krijgt de serie die ook!

    Beantwoorden

Plaats een reactie