Recensie: The Blue Horse zou als boek beter tot zijn recht komen

In 2006 schreef Roald van der Laan het scenario voor de psychologische thriller The Blue Horse en regisseerde tevens de verfilming tussen 2007 en 2009. De Nederlandse productie kent een behoorlijk internationaal karakter met rollen van Terrence Sinclair, Jasper Tonnon en Haruka Sugihara. The Blue Horse ging eind 2009 in premiere en verscheen afgelopen maand op DVD.

The Blue Horse

In het kleine dorpje Morden Falls heeft Joseph Bilger een geheim. Terwijl zijn familie gelooft dat hij werkt als een lokale timmerman, is Joseph in werkelijkheid een huurmoordenaar, gespecialiseerd in mensen die kinderen kwetsten en bedreigen. Joseph durft geen band op te bouwen met zijn jongste dochter Natalie, waarop zij een poging tot zelfmoord doet. Natalie raakt echter gedeeltelijk verlamd en moet noodgedwongen het merendeel van haar jonge leven slijten in haar slaapkamer.

Omdat Joseph haar niet de nodige aandacht kan geven, huurt hij de mysterieuze clown Mr. Coco in. Al snel wordt Natalie dikke maatjes met Mr. Coco, die haar dagelijks bezoekt. De situatie verandert wanneer Mr. Coco haar op een dag zijn grote geheim onthult: hij heeft iemand vermoord! Waarop Natalie hem heel serieus de vraag stelt: “Zou je ook een slecht persoon voor mij willen vermoorden?”

Ondertussen probeert Joseph, een huurmoordenaar, om ene Jerome Woods te traceren en te doden. Jerome zou zich ergens schuilhouden na het terroriseren van zijn ex-vrouw. Wat Joseph niet weet is dat Jerome Woods dezelfde persoon is die dagelijks zijn huis bezoekt: Mr. Coco!

The Blue Horse is een bijzondere psychologische thriller geworden, waarbij helaas het verhaal pas in de laatste minuten goed in elkaar valt. Het probleem is dat beide hoofdpersonen psychisch met zichzelf in de problemen zitten, het personage van Joseph had veel makkelijker gekund en mist de positieve kant van zijn verschrikkelijk ‘baan’. De jaren tachtig soundtrack en de evenzo trage filmstijl helpen het geheel niet.

The Blue Horse - Official Trailer (Extended Version)

Het verhaal van The Blue Horse zou waarschijnlijk als boek veel beter tot zijn recht komen, een verboeking zeg maar. Want het verhaal is goed, gewelddadig en bevat een hoog thrillergehalte, het is alleen te moeilijk voor een film en dat is jammer.

Roald van der Laan is met Corosa Pictures bezig aan een nieuw project, of dit om het vorig jaar aangekondigde horrorfilm Silhouette gaat, is niet bekend.

The Blue Horse is sinds november te koop op DVD.

Sterren: 2 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “Recensie: The Blue Horse zou als boek beter tot zijn recht komen”

  1. Typische gevalletje ’te veel hooi op de vork’. Ambitieus qua bedoelingen, maar flink uit de bocht gevlogen in de realisatie. Spijtig, want het was een dappere poging om iets anders te doen dan de gebruikelijke na-aperij die we van Nederlandse filmmakers zien.

    Eens kijken of ze geleerd hebben van hun fouten bij een (eventuele) tweede film. Hopelijk niet meer in hetzelfde universum als THE BLUE HORSE.

    Beantwoorden
  2. Ik heb eens gelezen dat het oorspronkelijk een vijfluik (!) is. Nee, dank je. Maar ze hadden een zombiefilm in de koker en iets dat me deed denken aan een Aziatische geestfilm. Eerlijk gezegd kwamen mij beide ideeën wat afgezaagd over. Misschien doen ze het net iets anders?

    Beantwoorden

Plaats een reactie