The Fourth Kind biedt niets extra’s (blu-ray recensie)

the fourth kindThe Fourth Kind borduurt voort op de bevindingen uit de film Close Encounters of the Third Kind (1987). Waarbij het zien van een UFO en het vastleggen op foto de eerste en tweede graad zijn, het daadwerkelijk ontmoeten van een buitenaardswezen is het derde soort contact.

The Fourth Kind gaat een stap verder, psychologe Abigail Tyler (Milla Jovovich) merkt dat er in het afgelegen plaatje Nome, Alaska rare dingen gebeuren. Het plaatsje is in het verleden vaak bezocht door de FBI, maar die houden alle informatie over verdwijningen verborgen. Abigail besluit bij sommige verwarde patiënten van haar een video-interview af te leggen, om zo de informatie te kunnen delen, en ze onder hypnose te vragen over hun heftige nachtmerries.

Dat de patiënten na de nachtmerries meestal een witte uil voor hun slaapkamerraam zien zitten is onverklaarbaar, maar de hypnoses drijven de patienten tot waarzin. Communiceert Abigail door hypnose van de patienten met buitenaardse wezens, of zet zij aan tot moord en kidnapping zoals de FBI haar beschuldigd?

The Fourth Kind is eerlijk en vertelt dat dit slechts een gedramatiseerde film is, gebaseerd op archiefmateriaal van de echte psychologe Abigail Tyler uit 2000. Met beeld-in-beeld zien we zowel Abigail Tyler als Milla Jovovich die haar naspeelt. Een gedurfde keuze, want is de film wel eerlijk? Het archiefmateriaal is ook hartstikke nep, toch het werkt wel om de kijker te overtuigen, al is het verhaal niet heel sterk. Ook probeert de film over te komen als het vervolg op Steven Spielbergs Close Encounter, maar is het niet.

Het acteerwerk van Milla Jovovich vol met uitingen van wanhoop en frustratie komt overtuigend over, dit kan niet worden gezegd van haar tegenspelers. The Fourth Kind is uitgekomen op Blu-ray en DVD, maar in beide gevallen is er geen moeite gedaan om extra’s toe te voegen, terwijl juist deze film hiervoor zoveel mogelijkheden heeft.

The Fourth Kind is spannende bovennatuurlijke thriller, maar het verhaal is niet erg overtuigend. De film op zichzelf is een krappe voldoende, maar door het ontbreken van extra materiaal krijgt de DVD/Blu-ray toch een onvoldoende.

The Fourth Kind is sinds 24 november op DVD en Blu-ray te verkrijgen

Sterren: 2.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

6 gedachten over “The Fourth Kind biedt niets extra’s (blu-ray recensie)”

 1. Jammer. Leek me juist wel een gave film. Wat is er overigens zou belangrijk aan extra matriaal? Ik kijk zelden naar extra’s op dvd’s. Tenzij het trailers zijn van andere films die wellicht interessant zijn.

  Beantwoorden
  • Juist omdat het bij deze film zoveel potentie heeft qua extra’s:
   – meer videointerviews
   – geluidsopnames
   – verklaringen
   – of materiaal van de marketing campagne, ik lees dat ze valse nieuwsartikelen hebben verspreid in Alaska om zo de fake-documentairy echter te laten lijken, geloof dat ze hier zelfs nog een boete voor hebben gekregen.

   en ja, ik kan ook best genieten van een making-off.

   Ik vind dat, zeker tegenwoordig, een dvd/bd iets meer moet bieden dan VOD, waar je voor een paar euro een filmpje kunt huren. En toch ook meer moet bieden dan het illegale circuit.

   Beantwoorden
  • Oké, nou ja, mij interesseert dat allemaal niet zoveel. Wat het verschil met VOD betreft: een dvd koop ik met het idee dat ik de film vaker kan zien (als ‘ie gaaf is), dus dan haal je daar financieel natuurlijk wel voordeel uit tov VOD 🙂

   Beantwoorden
 2. Ik hou ook wel van extra’s op een dvd, tevens spoel ik ook altijd vooruit na de aftiteling of er een extratje achteraan komt.
  Deze film klinkt (en leek mij ook) zeker interessant! Jammer dat hij tegenvalt (net als Sjors ook al zegt). Goed om te horen dat de acteerprestaties van Milla Jovovich goed zijn… (-:

  Beantwoorden

Plaats een reactie