Recensie: The Gallows (Travis Cluff & Chris Lofing, 2015)

the gallowsHet einde van het jaar nadert en het wordt langzaam weer tijd voor de jaarlijstjes. 2015 was gelukkig een beter horrorjaar dan 2014 met een aantal kleinere releases die erg goed en verrassend waren. The Gallows stond al een tijdje hoog op mijn ’to watch’ list. Een Found Footage film die zich afspeelt in en rond een schooltheater. Opzich is het genre van Found Footage al behoorlijk uitgekauwd, maar toch heb ik het altijd een leuk genre gevonden waar de filmmakers toch mogelijkheden hebben om op een creatieve manier en met een laag budget een suspense volle film neer kunnen zetten.

The Gallows gaat over een theaterstuk op school genaamd The Gallows, opgevoerd in 1993 en tragisch ten einde gekomen door een ongeval. 20 jaar later besluit de toneelgroep het verhaal van destijds nieuw leven in te blazen. Maar wellicht hadden ze beter het verleden met rust kunnen laten, iets of iemand is niet blij met het terughalen van de nare herinneringen aan het verleden.

The Gallows speelt met hetzelfde found footage/held hand camera principe wat we kennen. Van camera’s tot mobiele telefoons met night vision, het is allemaal wat ver gezocht om continue alles op beeld vast te leggen, maar het levert wel een  vlotte en toch beklemmende sfeer op in de film. Een oude kille theaterzaal van een school met daarop de galg waar het verhaal om draait is natuurlijk een prima setting. De personages zijn allemaal erg één dimensionaal en we spreken niet eens over het acteerwerk, maar toch stoort het niet echt. Opmerkelijk eigenlijk want in de meeste gevallen verprutst dit de film. Maar omdat het tempo zo hoog ligt en de spanning zich goed opbouwt komen de filmmakers hiermee weg. Het is tenslotte ook geen top cast, het zijn allemaal acteurs met minimale ervaring.

the gallows - galg

Het verhaal ontwikkelt zich in een rap tempo en enkele gebeurtenissen zie je al ruim van te voren aankomen, beetje cheezy maar niet storend. Wat wel enorm storend is, is het einde van de film. De laatste 5 minuten slaan werkelijk helemaal nergens op en verpesten het gehele geheimzinnige dat werd opgebouwd in de film. Zonder enkele spoilers te vertellen maken die laatste paar minuten deze film van vermakelijke gemiddelde horrorfilm naar een onnodig gecreëerde cliché einde wat je met een teleurgesteld gevoel achterlaat, waarom?

The Gallows is een vermakelijke Found Footage film waar je niet al te veel bij na hoeft te denken, ik vond hem sfeervol en behoorlijk spannend op sommige momenten. Het onzinnige einde stelde me teleur, waardoor de rating van deze film dan ook wat lager uitvalt.

The Gallows | Officiële trailer 1 OV | 16 juli 2015 in de bioscoop

Sterren: 2.5 / 5

Interessant artikel?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
If checked, an MD5 hash of your email address will be shared with Gravatar.com. However, that hash will not be made public.
7 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rose Milk
Rose Milk
7 jaren geleden

Haha, ik beloof dat ik vijf minuten voor ’t einde stop met kijken!

Stefan
Stefan
7 jaren geleden

Ik heb twee keer meegedaan met de prijsvraag, want in de bevestigingsmail stond i.p.v. mijn antwoord de vraag.
Ik hoop dat mijn antwoord toch goed is aangekomen.

Frank Mulder
7 jaren geleden
Antwoord aan  Stefan

Allebeide zijn goed aangekomen!

Stefan
Stefan
7 jaren geleden
Antwoord aan  Frank Mulder

Da’s fijn om te horen!

roos
roos
7 jaren geleden

ik hoop de juist een spannend eind te zien, misschien kijken wij er anders naar.

Arie de Haas
Arie de Haas
7 jaren geleden

Ook weer meegedaan met deze prijsvraag. Heb hem nog niet gezien, maar ben wel erg benieuwd. Ik blijf dit soort films wel leuk vinden, hoop wel dat ik een betere score dan 2,5 ster haal 🙂

Arie de haas
Arie de haas
7 jaren geleden

Heb de film gisteren gezien. Ik ging er vanuit dat het geen hele goede film zou zijn. Maar moet toegeven heb me zeer vermaakt heel de film lang. Het verhaal is niet echt origineel maar vond het interessant genoeg om vermaakt te worden.

7
0
Wat vind jij hiervan? Laat het weten in de reacties!x