The Human Centipede 2, Full Sequence (Tom Six, 2011)

Na het zien van The Human Centipede, First Sequence (waar ik best wel lyrisch over was), kon deel II (Full Sequence) natuurlijk niet achterblijven. Ik vond de trailer van de sequel al opvallend stemmig, en de ‘look en feel’ beduidend anders. Het viel me ook op dat mensen die deel 1 niet goed vonden, wel laaiend enthousiast waren over het tweede deel, vice versa gold hetzelfde. Na mijn lofzang op de First Sequence, was er dus een kans dat de Full Sequence tegen zou vallen; en eerlijk is eerlijk, persoonlijk heb ik dat ook zo ervaren. The Human Centipede II mist de finesse van deel 1, hij is rauwer, grimmiger en absoluut meer onsmakelijk. Niet zo goed als het eerste deel, wel een must see.

The Human Centipede 2, Martin en zijn moeder
Martin, het hoofdpersoon uit deel 2, lijkt in niets op Dr. Heiter.

The Human Centipede II begint met einde van het eerste deel, als je dat eerste deel nog niet gezien had, val je gelijk met je neus in de boter. Er is geen voorspel, je ziet gelijk het resultaat van Dr. Heiter’s experiment. Als je denkt dat deel 2 ook daadwerkelijk verder gaat bij het einde van deel 1, dan moet ik je teleurstellen. De film The Human Centipede blijkt een ware inspiratiebron voor Martin, het hoofdpersoon van deel 2, die de First Sequence keer op keer bekijkt. Martin is een klein, dik, lelijk mannetje dat nog bij zijn moeder woont en in een parkeergarage werkt. Door langdurig geestelijk, lichamelijk en seksueel misbruik is hij compleet doorgedraaid, en de psychiater die Martin zou moeten helpen, wil hem liever neuken. Het is dan ook niet raar dat Martin zijn frustraties gaat botvieren op anderen, met de instructies uit The Human Centipede I besluit hij zijn eigen centipede te maken, maar niet met 3, maar wel 12 personen, en de hoofdrolspelers van het eerste deel mogen natuurlijk niet ontbreken.

De sfeer van deel 2 is compleet anders dan deel 1. De First Sequence was in kleur gefilmd, en was wat strakker en meer klinisch, daarmee week het af van de doorsnee horrorfilm. De Full Sequence lijkt meer die horrorfans te willen bekoren die het concept van deel 1 lijk vonden, maar de uitwerking niet; deel 2 is zwart-wit gefilmd, grimmig en morsig, met veel knipperende TL-lampen en meer van zulks. Ook het geweld gaat in de sequel veel verder; mensen worden voortdurend neergeknuppeld en overhoopgeschoten, in het eerste deel ging dat toch allemaal subtieler. Het feit dat Martin geen arts is zoals Dr. Heiter uit deel 1, geeft de film eveneens een extra dimensie, de verdoving bestaat uit een klap met een koevoet en de operaties worden uitgevoerd met een aardappelschilmesje en een nietmachine. Er is in dit tweede deel dan ook meer ruimte voor special effects en special make-up, je moet er niet teveel van verwachten, maar er is meer te zien dan in deel 1.

The Human Centipede 2: Martin leeft zich uit
Zeg eens aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Daar waar het seksuele aspect in het eerste deel beperkt werd tot wat naaktheid en het mond-op-kont gegeven, word je in deel 2 getrakteerd op masturbatie met schuurpapier, pijpscènes en een verkrachting met een door prikkeldraad omwikkelde penis. Nog niet genoeg geshockeerd? Ook hoogzwangere vrouwen worden bij de creatie van de 12-delige menselijke duizendpoot niet geschuwd. En voor de coprofielen onder ons heb ik één woord: laxeermiddel.

Het acteerwerk in The Human Centipede II valt een beetje in het niet bij alle shock-elementen. De tekst van de meeste acteurs beperkt zich daarbij ook tot ‘Mmmmmmmmmmmm!’, want met duct tape over je mond kun je niet veel zeggen. Ik miste de subtiel krankzinnigheid van Dr. Heiter die met de vastberadenheid van een kamparts zijn experiment wilde doen slagen, maar ik heb ook genoten van Laurence R. Harvey die de rol van de gestoorde Martin speelt. Harvey, een tot voor kort onbekende televisie- en toneelacteur, weet de getroebleerde Martin perfect neer te zetten. Andere noemenswaardige acteerprestaties zijn die van Vivien Bridson (Martin’s moeder) en Bill Hutchens (Martin’s psychiater). Ashlynn Yennie (Jenny uit deel 1) keert terug als zichzelf.

The Human Centipede 2, Martin maakt zijn centipede
Martin zet zijn human centipede in elkaar

Hoewel mijn voorkeur uitgaat naar The Human Centipede I, ben ik blij dat ik deel 2 gezien heb. Hoewel de Full Sequence meer weg heeft van een standaard horrorfilm, doet Tom Six er echt alles aan om je te shockeren. Wat is die vent toch heerlijk pervers!

Sterren: 3.5 / 5

Bloody Mary proefnotitie: Rauw en onsmakelijk, een must-see dus. The Human Centipede II, Full Sequence is nu verkrijgbaar op DVD.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

3 gedachten over “The Human Centipede 2, Full Sequence (Tom Six, 2011)”

  1. Deel 2 was ver onder het niveau van deel 1. Om een niveau te evenaren of te trachten is meer voor nodig dan smerige scenes.
    Een was sadisme en absurditeit perfect samengevoegd. Daarbij viel de focus in het eerste deel niet zozeer op de gore scenes.

    Beantwoorden

Plaats een reactie