Recensie: The Last Exorcism (Daniel Stamm, 2010)

Jarenlang voert dominee Cotton Marcus exorcismes uit en zijn werk wordt geroemd. De duivelsuitdrijvingen zet de beste dominee echter allemaal in scene, demonen bestaan volgens hem helemaal niet en door met allerlei technische snufjes een exorcisme na te bootsen stelt hij zijn ‘patienten’ gerust. Het bedrog knaagt aan Cotton Marcus en hij wil open kaart spelen door een cameraploeg uit te nodigen om een documentaire over zijn werkzaamheden en de laatste duivelsuitdrijving voor hij een punt achter zijn carriere als exorcist zet.

De film The Last Exorcism is een fake-documentaire, zoals we die kennen van The Blair Witch en REC, hetgeen aan het begin van de film zeer goed uitpakt en met het prima acteerwerk van de relatief onbekende Patrick Fabian als dominee neemt het exorcisme bijna komische vormen aan. Maar de door de duivel bezeten actrice Ashley Bell laat zich niet verjagen de frauderende dominee en brengt met haar rol als boerendochter de spanning voelbaar naar het scherm.

The Last Exorcism Patrick Fabian

De spanning loopt gedurende de film, mede door de effectieve cameravoering en de ontdekking van bijzondere kerkelijke gebruiken waaraan het meisje slachtoffer is geworden, steeds verder op. Maar als dominee Cotton Marcus zich geen raad meer lijkt te weten, wordt hij ook nog eens in de steek gelaten door de scenarioschrijvers. Door de wending in het plot en het abrupte einde zul je als kijker nog veel vragen over houden.

The Last Exorcism Ashley BellThe Last Exorcism maakt succesvol gebruik van de documentaire stijl, met het originele verhaal over de sceptische dominee en het goede acteerwerk is het een prima horrorfilm geworden. Helaas doet het einde hier behoorlijk afbreuk aan, maar desalniettemin heeft regisseur Daniel Stam een aardige horrorfilm weten neer te zetten.

The Last Exorcism draait vanaf 4 november in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Scheveningen, Groningen, Eindhoven, Tilburg, Breda en Delft.

Sterren: 3.5 / 5

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Recensie: The Last Exorcism (Daniel Stamm, 2010)”

  1. Ik vond het eerste deel van de film erg vermakelijk. De mockumentary stijl is te vergelijken met Drop Dead Gorgeous, lekker sarcastisch. De film is wel aan de trage kant en het duurt even voor de echte actie begint, het ‘grappige’ element verdwijnt dan op de achtergrond. Zelf was ik aangenaam verrast door deze film.

    Beantwoorden
  2. Afgelopen weekend eindelijk eens gekeken, maar was er niet kapot van.
    De film begint goed.. de spanning wordt wat opgevoerd maar kakt na een tijd toch wel een beetje in naar een anticlimactisch sub-einde. Het “echte einde” wat er na komt lijkt wel puur bedacht om er toch een onverwachte twist aan te geven.
    Jammer, had er wel wat van verwacht!

    Beantwoorden

Plaats een reactie