Trailer voor reuzenhaaihorrorfilm The Meg

Poster The MegToen ik laatst mijn boekenkast aan het opruimen was, stuitte ik op het boek Meg van Steve Alten. Ik ben een groot fan van boeken over haaien dus ik besloot het boek uit 1997 over een gigantische prehistorische haai nog een keer te lezen. Wat mij gelijk opviel in het dankwoord aan het begin van het boek was dat Steve Alten Walt Disney Pictures bedankte voor het verfilmen van het boek en dat verbaasde mij, want ik kon mij niet herinneren ooit een verfilming van dit boek gezien te hebben. Ik haalde IMDb erbij om eens te kijken wat nou precies de status is…

Het bleek dat de film al die tijd in de zogenaamde ‘developmental hell’ had gezeten. Dat betekent dat een project voortdurend in ontwikkeling blijft, steeds herschreven wordt, steeds van filmstudio, producent of regisseur verandert. Guillermo Del Toro, Jan De Bont en Eli Roth zijn bijvoorbeeld allemaal potentiële regisseurs geweest van The Meg. Het is eigenlijk vooral Steve Alten geweest die gezorgd heeft dat de film er uiteindelijk toch kwam. Hoewel Walt Disney aanvankelijk de rechten kocht voor 1 miljoen dollar, vreesde Disney concurrentie van Deep Blue Sea (1999) en zo waren er steeds redenen om het project uit te stellen. Ruim twintig jaar en vele regisseurs later is het dan eindelijk zover. Walt Disney heeft inmiddels niets meer met The Meg te maken, Warner heeft de rechten overgekocht. De regie is uiteindelijk terechtgekomen bij Jon Turteltaub, onder andere bekend van de National Treasure-films. Jason Statham, Li Bingbing, Winston Chao, Ruby Rose, Cliff Curtis, Page Kennedy en Rainn Wilson zijn onder andere te zien in The Meg, die (als alles goed gaat) 9 augustus 2018 in première gaat.

In het boek Meg, het eerste deel van een lange reeks, wordt professor Jones Taylor gevraagd om af te dalen naar het diepste punt op aarde: de Challengersdiepte van de Marianentrog in de Stille Oceaan. Zijn laatste duik naar de bijna 11 kilometer diepe Challengersdiepte liep desastreus af omdat hij meende een megalodon te zien, een prehistorische haai van bijna 20 meter lang met tanden zo groot als de handpalm van een volwassen man. Niemand gelooft hem, maar Jonas blijft onderzoek doen naar de vis. Als hij opnieuw duikt, blijken zijn grootste angsten toch waarheid.

Cast The Meg
Cast The Meg
Het script van de film wijkt af van het boek, al zijn er nog steeds grote overeenkomsten. In de film wordt Jonas Taylor gevraagd de duik te maken om een duikboot met inzittenden te redden, in het boek gaat het om een onbemand vaartuig voor onderzoeksdoeleinden. Ook de personages zijn niet één op één overgenomen, er zijn personages bijgekomen en personages afgevallen. Het boek heeft daarnaast diverse subplots met romantiek en intriges, in hoeverre daar nog ruimte voor is in de film is onduidelijk.

Het boek is goed geschreven en Steve Alten heeft veel onderzoek gedaan naar het onderwerp. Daardoor is het verhaal voor een groot deel geloofwaardig. Als ze deze geloofwaardigheid hebben kunnen vertalen naar de film, dan is dat zeker een pré. Alten’s beschrijving van de Marianentrog is overigens prachtig. Ik hoop dat ze in The Meg enkele van de wezens laten zien die er leven. De grootbekaal, hengelvis en reusachtige kokerworm zullen je zeker het nodige kippenvel bezorgen.

THE MEG - Official Trailer #1 [HD]

Nu maar hopen dat de film het wachten waard was! De trailer belooft in ieder geval veel goeds.

Steun jij De Nachtvlinders met een kleine maandelijkse bijdrage?

4 gedachten over “Trailer voor reuzenhaaihorrorfilm The Meg”

 1. Meestal laat ik haaienfilms links liggen (Jaws uiteraard niet), maar deze trailer vind ik er wel goed uitzien, met name omdat er ook ruimte lijkt te zijn voor humor (met name dat deuntje wat erin zit). Mijn ervaring is dat dit soort films zichzelf meestal heel serieus nemen, terwijl het niet echt goede films zijn. Hier lijkt wel wat ruimte voor humor, maar dan zonder dat het te ver doorslaat en een parodie wordt. Wel jammer dat de trailer ook alweer een spannend moment om zeep heeft geholpen, maar zeker wel benieuwd naar de film 🙂

  Beantwoorden
 2. Ik heb dat boek ook al heel veel jaren in mijn kast staan. Het wordt tijd dat ik het weer eens afstof en opnieuw ga lezen, want ik kan me eigenlijk alleen herinneren dat het over een hele grote haai gaat en dat ik het toen een erg goed boek vond. Alleen het eerste boek gelezen want ik wist niet eens dat er vervolgen op waren geschreven 🙂 Maar wie weet ga ik die ook nog checken.
  Sowieso ben ik erg benieuwd naar de, long overdue, verfilming. Anders dan Sjors ga ik juist vaak wel naar haaienfilms toe. De laatste jaren zijn er toch wel wat leuke verschenen. 47 Meters Down en The Shallows bijvoorbeeld.

  Beantwoorden
 3. Steve Alten heeft inmiddels een nieuw deel toegevoegd aan de Meg-reeks: Generations. Volgens mij is dat het 6e boek. Je kunt dus nog even doorlezen 😉 Hij heeft echt veel research gedaan. Het feit dat de megalodon echt zou kunnen bestaan, of in ieder geval nog zeer recent (10.000 jaar geleden) heeft bestaan, maakt het allemaal nog boeiender.

  Beantwoorden

Plaats een reactie