The Purge: Anarchy (James DeMonaco, 2014)

Amerika heeft een ultiem middel bedacht om misdaad en armoede terug te brengen: The Purge. Op deze ene avond in het jaar zijn alle misdaden toegestaan. Het idee is om jezelf te reinigen van alle woede en agressie, om daarna weer een jaar ‘fris’ verder te kunnen. In The Purge: Anarchy maken we kennis met rechercheur Leo (Nick Grillo), die mee doet aan de Purge om wraak te nemen op de moordenaar van zijn zoon. Maar onderweg komt hij een aantal obstakels tegen in de vorm van serveerster Carmen, haar dochter Cali en het verdwaald geraakte stel Liz en Shane, die achterna worden gezeten door een angstaanjagende bende. Leo moet kiezen: gaat hij voor zijn eigen doel of helpt hij deze mensen veilig de nacht door?

In 2013 maakten we al kennis met het concept van de ‘reiniging’ in de The Purge. Hierin komt een rijke familie in de problemen wanneer ze onderdak verlenen aan een zwerver die op de hielen wordt gezeten door een groep studenten die het op hem gemunt hebben. Hier komt al een beetje het issue naar voren tussen rijk en arm. Rijke mensen hebben immers genoeg geld om bescherming te kopen, arme mensen hebben dit niet en moeten zichzelf maar zien te redden.

The-Purge-Anarchy-13

In ‘The Purge: Anarchy’ brengt regisseur James DeMonaco dit verschil nog meer naar voren. De manier waarop de rijken gebruik maken van armen voor hun eigen persoonlijke ‘purgeing’ bijvoorbeeld. Ook krijgen we meer een inzicht in de politiek rondom The Purge. Hoe deze op een sneaky manier gebruikt wordt om de zwakkere en ‘mindere’ van de maatschappij in toom te houden. The Purge gaf al wat om over na te denken, The Purge: Anarchy doet dat nog meer.

Het verhaal speelt zich af in de stad wat verschillende situaties oplevert, er is eigenlijk geen moment om je te vervelen. Het blijft constant spannend. De dreigende muziek en gebruik van slow motion beelden op de juiste momenten draagt daaraan bij. En natuurlijk het feit dat er overal mensen zijn die je willen vermoorden, gewoon zomaar, omdat het kan.

Acteerprestaties zijn belangrijk. Hoeveel thrillers zijn er niet afgeschreven omdat het acteerwerk te overdreven of gewoonweg slecht was. Dat is bij deze film zeker niet het geval. Frank Grillo speelt een overtuigende getormenteerde vader en held. Je bent als kijker blij dat hij er is. En heel verfrissend, DeMonaco heeft de domme bimbo’s met iets te strakke shirtjes weggelaten (hoewel dit voor sommigen misschien juist een minpunt is).

Natuurlijk heeft deze film ook wel wat minpunten, sommige situaties zijn voorspelbaar en zie je mijlenver aankomen. De oudste truc in het boek, de auto die het opeens niet meer doet, wordt zelfs twee keer gebruikt. En sommige situaties zijn te ver gezocht, wat de filmbezoekers meer doet lachen dan huiveren. Daarnaast had je van een film met Anarchy in de titel misschien wat meer Anarchy verwacht.

Desondanks mag The Purge: Anarchy een degelijke thriller/horror genoemd worden. Het verhaal geeft wat om over na te denken (hoewel soms iets aan de ongeloofwaardige kant), de acteerprestaties zijn niet slecht en er zitten genoeg schrikmomenten in. Zeker een bezoekje in de bioscoop waard.

The Purge: Anarchy draait 24 juli in de bioscoop.
https://www.youtube.com/watch?v=XzFCDqKE4yA

Sterren: 3 / 5

Interessant artikel?

Plaats een reactie